REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Cum pot fi evitate formele grave de COVID-19 la pacienții vulnerabili

Cum pot fi evitate formele grave de COVID-19 la pacienții vulnerabili

Replica API 9 decembrie 2021 | 00:00 574

Pacienții care nu pot dezvolta anticorpi neutralizanți față de SARS-CoV-2 din cauza condițiilor medicale sau a tratamentelor pe care le primesc ar putea beneficia de o protecție mai ridicată și îndelungată în urma tratamentului cu anticorpi monoclonali. Formele grave de COVID-19 pot cauza șanse duble de deces în următorul an, scrie stiripesurse.ro.

Un nou studiu publicat in Frontiers in Medicine arată efectele pe termen lung ale formelor grave de COVID-19. Studiul concluzionează că pacienții care au suferit de forme grave ale bolii au parte de un declin al stării generale de sănătate și șanse duble de deces în următorii doi ani. Tratamentul cu anticorpi monoclonali poate fi soluția pentru pacienții care nu pot dezvolta anticorpi neutralizanți față de SARS-CoV-2 din cauza condițiilor medicale sau a tratamentelor pe care le primesc, și astfel să evite formele grave ale bolii.

Anticorpii monoclonali sunt similari cu cei produși de corpul uman ca răspuns la infecție. Sunt proiectați să recunoască proteina spike a virusului și astfel împiedică atașarea virusului de celulele umane.

Tratamentul anticorpi monoclonali este susținut de medici din România

”Anticorpii monoclonali acționează ca niște factori neutralizanți ai virusului în momentul în care acesta pătrunde în organism. Acești anticorpi sunt similari cu anticorpii pe care organismul îi produce în urma vaccinului, și care, introduși în organism, te protejează. Ei pot fi utilizați în primele 5-7 zile ale bolii în condiții speciale, la persoane unde saturația oxigenului în sânge este peste 93 și la categorii de persoane cu factori de risc sever,” a declarat într-un interviu medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara.

“Pacienții care primesc anumite tratament imunosupresive au un risc mult mai mare de a avea un răspuns imun diminuat și în consecință, să se imunizeze mult mai slab după boală și vaccinare. Acești anticorpi monoclonali au capacitatea de a induce un titru suficient de mare de anticorpi protectivi pe o perioadă lungă de timp, e vorba de cel puțin 6 luni, din datele pe care le avem.” a explicat conf. dr. Horia Bumbea.

Primul tratament cu anticorpi este deja în proces de evaluare

Compania AstraZeneca a creat primul tratament cu anticorpi monoclonali, care poate să ofere o protecție suplimentară de până la un an pacienților vulnerabili în fața Covid-19.

Până în prezent, toate studiile în care a fost aplicat tratamentul cu anticorpi monoclonali au condus către rezultate favorabile, devenind un instrument de sprijin într-un context pandemic în care ne puteam baza doar pe vaccin.

Un studiu desfășurat pe 6 luni a arătat un risc redus cu 83% de COVID-19 simptomatic, fără boală gravă sau decese cu AZD7442 (denumirea tratamentului). Un studiu de tratament separat a arătat un risc redus cu 88% de COVID-19 sever sau deces atunci când este tratat în decurs de trei zile de la debutul simptomelor.

Ce urmează

Agentia Europeana a Medicamentului (EMA), în colaborare cu experți internaționali din cadrul COVID-ETF (Covid-19 EMA Pandemic Task Force) se află în cursul evaluării acestei prime combinatii de anticorpi monoclonali utilizati ca profilaxie la pacientii vulnerabili.

Dacă tratamentul cu anticorpi creat de AstraZeneca va fi aprobat de Agentia Europeana a Medicamentului, acest medicament poate juca un rol important în combaterea pandemiei.

„Cu continuarea cazurilor de infecții grave cu COVID-19 pe tot globul, există o nevoie semnificativă de noi terapii precum AZD7442 care pot fi utilizate pentru a proteja populațiile vulnerabile și pot ajuta, de asemenea, la prevenirea progresiei către boli severe. Aceste rezultate pozitive arată că o doză intramusculară de AZD7442 ar putea juca un rol important în combaterea acestei pandemii devastatoare,” a declarat Hugh Montgomery, profesor de medicină intensivă la University College din Londra și investigator principal TACKLE.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614