Cum pot fi păcălite noile radare fixe ale Poliţiei Rutiere?! Video
Cum pot fi păcălite noile radare fixe ale Poliţiei Rutiere?! Video
Facebook Instagram X Whatsapp Linkedin PinterestPoliția Rutieră a montat pe mai multe drumuri din România un nou tip de radare fixe, parte din sistemul e-SIGUR, care au schimbat semnificativ modul de monitorizare și sancționare a șoferilor care încalcă regulile de circulație.
Noile radare fixe vor fi folosite pe autostrăzile A1 și A2 și pe DN2, în județul Vrancea. Spre deosebire de vechile radare, care funcționau intermitent, noile radare fixe înregistrează permanent traficul. De asemenea, şoferii nu sunt opriți pe loc, ci primesc sancțiunile direct acasă, după analizarea imaginilor. Atenţie, pot fi înregistrate și sancționate mai multe abateri în același timp. De exemplu, un șofer care a depășit limita de viteză cu 15 km/h, dar a încălcat și linia continuă și nu a purtat nici centura de siguranță, va primi trei amenzi, câte una pentru fiecare abatere. În plus, va rămâne și fără permisul de conducere timp de 60 de zile. Iar toate aceste sancțiuni se vor aplica în baza imaginilor înregistrate cu noile radare fixe. De asemenea, radarele nu necesită prezența constantă a unui polițist și pot sancționa sute de șoferi pe zi.
Polițistul Tavi Perțea a explicat că timp de 10-15 minute, cât polițiștii întocmeau procesul verbal de contravenție, radarul nu mai era operațional, potrivit ProMotor.
Video:
„Noul sistem e-SIGUR este activ! Cum funcționează? Camerele mobile (cunoscute sub numele de pistoale radar), amplasate pe marginea drumului, înregistrează activitatea din trafic în zona supravegheată. Înregistrările sunt trimise și analizate de polițiști. Abaterile sunt sancționate conform legii, după identificarea conducătorului auto. Amenda este expediată direct la domiciliu conducătorului auto, fără a fi necesară oprirea în trafic”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Poliției Române.
Poți sau nu să fentezi noile radare fixe ale Poliției?
Schimbarea nu i-a lăsat indiferenţi pe românii descurcăreţi. Aceştia au început deja să caute metode prin care să păcălească noile radare. În esență, noile radare sunt concepute să fie impenetrabile din punct de vedere tehnologic și procedural. Astfel, falsificarea vitezei înregistrate este imposibilă, deoarece dispozitivele funcționează prin sisteme precise de măsurare, iar imaginile sunt stocate ca dovezi. De asemenea, plăcuțele de înmatriculare sunt capturate clar, iar orice încercare de acoperire sau alterare a acestora este ilegală și sancționabilă.Practic, noile radare fixe nu mai pot fi păcălite, pentru că un operator va analiza minut cu minut imaginile. Și în baza înregistrării, vor fi emise una sau mai multe amenzi, în conformitate cu abaterile constatate.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News