REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Cum poți să îți albești dinții natural, acasă

Cum poți să îți albești dinții natural, acasă

Replica API 8 decembrie 2021 | 00:00 753

Un zâmbet alb și strălucitor îți oferă încredere în tine. Află cum îți poți albi singură dinții acasă, folosind doar ingrediente naturale la îndemână.

Sursă foto: Shutterstock

Albește-ți dinții natural, acasă

Dinții noștri se pătează puțin câte puțin în fiecare zi, de fiecare dată când fumăm, bem cafea, ceai negru sau vin. Chiar și unele legume sau fructe, cum este de exemplu sfecla roșie, pot păta dinții. În mod normal, periajul zilnic realizat corect elimină aceste pete pe măsură ce ele apar. Însă există cazuri în care dantura noastră nu este atât de albă pe cât ne-am dori, scrie doc.ro.

Din fericire, avem la îndemână remedii naturale, pe care le putem pune în practică acasă, care ne pot ajuta să eliminăm petele superficiale de la nivelul dinților.

Cum prepari pasta de albire a dinților

Ai nevoie de un plic de bicarbonat de sodiu, pe care îl găsești în orice supermarket. Adaugă praful într-o cană, împreună cu trei lingurițe de suc de lămâie. Apoi toarnă apă plată și amestecă până când totul se transformă într-o pastă omogenă.

Taie mărunt trei frunze proaspete de mentă și pune-le în pastă, continuând să amesteci până când se încorporează. Dacă ai la îndemână un recipient gol de cremă, poți păstra pasta în frigider chiar și o săptămână.

Bicarbonatul de sodiu curăță suprafața dinților, eliminând tartrul și peliculele pătate de pe smalț, lămâia are un puternic efect antibacterian și antiseptic, iar menta împrospătează respirația și modifică gustul puțin neplăcut al bicarbonatului.

Cum o folosești

Poți folosi această pastă în locul produsului pe care îl folosești în mod obișnuit pentru periaj, însă doar de două ori pe săptămână, fiindcă utilizarea frecventă poate afecta smalțul dinților. Îți recomandăm să te speli cu ea seara, pentru ca după aceea să nu mai bei sau mănânci nimic.

Clătește gura bine cu apă, apoi umezește periuța de dinți și aplică puțină pastă de bicarbonat pe ea. Periază dinții, fără să apeși însă prea tare, timp de una-două minute. Clătește bine cu apă, până când rămâi doar cu un gust vag de mentă.

Atenție la dinții sensibili!

Bicarbonatul de sodiu are un efect abraziv destul de mare și folosit des poate agrava sensibilitatea dinților și distruge smalțul. Dacă știi că ai dinții și gingiile sensibile, folosește acest remediu doar o dată pe săptămână.

Fructe care albesc dinții

Căpșunile și ananasul sunt două fructe despre care se spune că ajută la albirea dinților.

Albirea dinților cu un amestec format din căpșuni și bicarbonat de sodiu este un remediu natural care a fost popularizat de vedete din întreaga lume. Susținătorii acestei metode susțin că acidul malic care se găsește în căpșuni albește dinții, în timp ce bicarbonatul de sodiu îndepărtează petele. Dacă decizi să încerci această metodă de albire, apelează la ea doar de două-trei ori pe săptămână.

Specialiștii susțin că și ananasul poate albi dinții. O enzimă care se găsește în ananas, bromelaina este foarte eficientă în îndepărtarea petelor de dinți.

Cum previi îngălbenirea dinților

Dinții capătă o tentă gălbuie pe măsură ce înaintezi în vârstă, dar există unele lucruri pe care le poți face pentru a preveni apariția petele de pe dinți și colorarea lor.

Limitează consumul alimentelor și băuturilor care pătează dinții. Printre acestea se numără cafeaua, vinul roșu, sucurile carbogazoase și fructele închise la culoare.

Dacă este posibil, bea băuturi cunoscute că pătează dinții cu un pai pentru a preveni contactul acestora direct cu dinții.

Renunță la fumat, pentru că decolorează dinții.

Limitează zahărul din dietă. O dietă bogată în zahăr susține creșterea bacteriilor Streptococcus mutans, principalul tip de bacterii care provoacă tartru și gingivită.

Include în alimentație produse bogate în calciu, pentru că, deseori, decolorarea dinților este cauzată de erodarea smalțului. Printre alimentele bogate în calciu se numără laptele, brânza și broccoli.

Chiar dacă dinții se decolorează pe măsură ce înaintăm în vârstă, îngălbenirea danturii este în mare parte rezultatul acumulării plăcii bacteriene.

Iată șapte soluții naturale pentru a scăpa de dinții galbeni

1. Spală-te pe dinți de două ori pe zi

Este deosebit de important să te speli după ce ai consumat alimente și băuturi care pot duce la îngălbenirea dinților. Cu toate acestea, ai grijă la periaj imediat după consumul de alimente și băuturi acide. Periajul imediat poate face ca acizii să atace smalțul și să ducă la eroziune. Periază dinții de cel puțin două ori pe zi, timp de 2 minute. Utilizarea unei periuțe de dinți electrice poate fi, de asemenea, mai eficientă în îndepărtarea petelor de suprafață.

2. Bicarbonat de sodiu și peroxid de hidrogen

O pastă din bicarbonat de sodiu și peroxid de hidrogen îndepărtează acumularea plăcii și bacteriile, pentru a scăpa de pete.

Amestecă 1 lingură de bicarbonat de sodiu cu 2 linguri de peroxid de hidrogen pentru a face o pastă. Clătește bine gura cu apă după ce folosești această pastă. De asemenea, poți folosi același raport de ingrediente pentru a face o apă de gură. Sau poți încerca doar bicarbonatul de sodiu cu apă.

3. Clătește-te cu ulei de cocos

Uleiul de cocos elimină placa și bacteriile din gură, ceea ce ajută la albirea dinților. Cumpără întotdeauna un ulei organic de înaltă calitate, pe care îl poți achiziționa online sau din Plafar, care nu conține ingrediente dăunătoare. Ține 1-2 lingurițe de ulei de cocos lichid în gură timp de 10 până la 30 de minute. Nu lăsa uleiul să atingă partea din spate a gâtului. Nu înghiți uleiul, deoarece conține toxinele și bacteriile din gură.

4. Oțet de mere

Oțetul de mere poate fi folosit în cantități foarte mici pentru albirea dinților. Fă o apă de gură amestecând 2 lingurițe de oțet de mere cu apă. Clătește gura cu această soluție timp de 30 de secunde. Apoi clătește cu apă și spală-ți dinții.

5. Coji de lămâie, portocală sau banană

Unii oameni susțin că frecarea dinților cu coji de lămâie, portocală sau banană îi va face mai albi. Compusul d-limonen și/sau acid citric, care se găsește în unele coji de citrice, ar putea ajuta la albirea dinților. Freacă ușor dinții cu cojile de fructe timp de aproximativ 2 minute. Clătește bine gura și apoi spală dinții.

6. Cărbune activ

Poți folosi cărbune activ pentru a îndepărta petele de pe dinți. Cărbunele poate elimina pigmenții și petele de pe dinți deoarece este foarte absorbant. Se pare că te scapă și de bacteriile și toxinele din gură. Există paste de dinți care conțin cărbune activ și ar albi dinții.

7. Consumă fructe și legume cu un conținut mai mare de apă

Consumul de fructe și legume crude cu un conținut ridicat de apă poate ajuta la menținerea dinților sănătoși. Conținutul de apă îți curăță dinții și gingiile de placă și bacterii care duc la îngălbenirea dinților.

Mestecarea fructelor și legumelor crocante la sfârșitul mesei poate crește producția de salivă. Acest lucru poate ajuta la îndepărtarea particulelor de alimente care rămân blocate printre dinți și a oricăror acizi dăunători.

Reține!

Periajul regulat, alături de folosirea aței dentare și a apei de gură ajută dinții să rămână albi prin reducerea bacteriilor din gură și prevenirea acumulării plăcii bacteriene.

Pasta de dinți îndepărtează cu ușurință petele de pe dinți, iar ața dentară elimină bacteriile care favorizează apariția tartrului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367