REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Cum previi și ții sub control crizele de astm?

Cum previi și ții sub control crizele de astm?

Replica API 8 martie 2021 | 00:00 954

Crizele de astm reprezintă o agravare bruscă a simptomelor cauzate de bronhoconstricția (îngustarea căilor respiratorii) rezultată în urma inflamației de la nivelul tractului respirator și al producției de mucus.

Sursă foto: Shutterstock

Aceste crize pot cauza panică, iar senzația descrisă de pacienți este asemănătoare cu cea a unei greutăți pe piept care împiedică respirația normală. Crizele de astm trebuie tratate cu seriozitate, deoarece pot fi fatale, așadar este important să știi cum să le previi și cum să le controlezi, pentru a evita consecințele, scrie doc.ro.

Metode de prevenție a crizelor de astm

Pacienții cu astm trebuie să aibă un plan de acțiune stabilit, pe care să îl pună în aplicare pentru a preveni simptomele care pot duce la o criză de astm. De regulă, planul este creat împreună cu medicul curant, pe baza factorilor declanșatori ai simptomelor, severitatea bolii și tabloul clinic al pacientului.

Astfel, un plan tipic de acțiune pentru managementul astmului este împărțit în 3 culori care se referă la tipuri de simptome diferite:

- Verde descrie starea de control, în care pacientul nu manifestă simptome asociate cu boala și se simte în general bine

- Galben marchează apariția simptomelor, care pot fi, însă, ținute sub control

- Roșu este pentru agravarea simptomelor, caz în care trebuie solicitat ajutor medical de urgență

În ceea ce privește măsurile de prevenție, planul de acțiune trebuie să cuprindă toți factorii declanșatori cunoscuți și modalități de evitare ai acestora. Tot aici se vor regăsi și medicamentele necesare și când va trebui să le iei.

Evită factorii declanșatori

Dacă suferi de astm alergic, înseamnă că simptomele tale vor fi, de regulă, declanșate de expunerea la anumite substanțe. Alergenii care declanșează crizele de astm nu sunt la fel pentru toată lumea. Astfel, polenul poate fi un declanșator pentru unii, în timp ce, pentru alte persoane, părul de animale este o problemă.

Evitarea acestor factori declanșatori este foarte importantă în prevenirea crizelor de astm. De exemplu, dacă ești alergică la fumul de țigară și locuiești sau petreci mult timp alături de fumători, ei trebuie informați cu privire la această problemă, pentru a nu fuma în prezența ta.

Când vine vorba de substanțe cu potențial alergen ce se regăsesc în spațiul locuibil, se pot lua diverse măsuri pentru a le elimina. Primul pas este să identifici factorii alergeni de interior. Pentru aceasta, există teste alergologice speciale, care vor identifica la ce anume ești alergică, cum ar fi praful, mucegaiul, polenul etc. Al doilea pas constă în identificarea soluțiilor pentru a elimina factorii declanșatori.

De exemplu, dacă ești alergică la praf și acarieni, poți utiliza filtre de înaltă calitate pentru aparatul de aer condiționat, cum ar fi cele HEPA. De asemenea, poți folosi un purificator de aer, așternuturi și cuverturi din bumbac hipoalergenic, precum și un aparat de aerosoli portabil, pentru atunci când călătorești și stai la hotel sau pensiuni.

Învață să recunoști simptomele

Este foarte important să recunoști simptomele din timp, pentru a preveni și/sau controla crizele de atac. Managementul corect al simptomelor poate preveni o criză gravă de astm, precum și mersul la spital.

Printre simptomele timpurii care semnalează o criză de astm se numără:

- Intensitate scăzută a ritmului respirator

- Tuse cronică

- Respirație șuierătoare

- Senzație de respirație tăiată

- Senzație de rigiditate în piept

- Factori individuali care pot indica o criză de astm (aceștia sunt specifici fiecărui pacient în parte, deci va trebui să îi identifici singură)

Aceste simptome trebuie trecute în planul tău de acțiune, pentru a le putea avea mereu în evidență.

Monitorizează-ți respirația (debitul expirator maxim de vârf)

Respirația este foarte importantă, mai precis monitorizarea debitului expirator maxim de vârf (PERF), un parametru ce indică viteza cu care plămânii expiră aerul în timpul unei expirații puternice, după o inhalare la fel de puternică de aer. Paramentrul PERF poate fi determinat printr-un dispozitiv special sau printr-un test de spirometrie la medic.

În funcție de severitatea astmului, medicul îți poate recomanda de câte ori să îți verifici PERF-ul pe zi sau pe săptămână/lună. În cazuri moderate sau severe, medicul îți poate recomanda să îți măsori PERF-ul în fiecare dimineață, înainte de a lua tratamentul pentru astm. Dacă PERF-ul este scăzut, înseamnă că astmul se agravează și va trebui să acționezi rapid pentru a evita o criză. Pentru acest lucru, urmează instrucțiunile din planul de acțiune, în așa fel încât să previi agravarea simptomelor care pot duce la instalarea crizei de astm.

Urmează tratamentul așa cum ți-a fost prescris de medic

Majoritatea pacienților cu astm au un tratament prescris, ce poate include un medicament zilnic pentru prevenirea inflamației, precum și un medicament de urgență, folosit în a trata simptomele acute, atunci când au loc. Majoritatea medicamentelor pentru astm sunt administrate prin inhalație, fie printr-un dispozitiv portabil de inhalație, fie printr-un nebulizator, care permite accesul mai rapid al medicamentului în plămâni.

Majoritatea inhalatoarelor pentru astm conțin corticosteroizi, prescriși de medic în funcție de severitatea formei de astm. Dacă ai o formă medie de boală, e posibil să nu fii nevoită să folosești inhalatorul zilnic, însă dacă suferi de o formă moderată, severă sau persistentă, medicul îți va recomanda uzul zilnic, sau chiar de câteva ori pe zi, a dispozitivului.

Dacă remarci o înrăutățire a simptomelor, poți apela la medicul de urgență, așa cum ți-a fost prescris, pentru a evita o criză de astm. Acest medicament poate conține substanțe active albuterol, care acționează ca un bronhodilatator ce permite expansiunea căilor respiratorii.

Respiră adânc

În cazul unei crize iminente, respirațiile adânci pot fi utile. Crizele de astm pot da anxietate, ceea ce va înrăutăți simptomele, prin constricția și mai puternică a căilor respiratorii. Exercițiile de respirație, cum ar fi cele Buteyko, pot fi de ajutor în asemenea momente.

Deși exercițiile de respirație nu vor elimina nevoia medicamentului de urgență, te pot ajuta să stăpânești mai bine situația în care te afli, pentru că au rol calmant. În plus, dacă nu ai inhalatorul la îndemână, exercițiile de respirație îți vor permite să fii stăpână pe situație până în momentul în care ajungi la acesta (mai ales dacă ești singură în acel moment).

Când să soliciți ajutor medical?

Simptomele care marchează zona roșie amintită mai devreme sunt grave și trebuie tratate cu seriozitate. Dacă manifești următoarele simptome, va trebui să soliciți ajutor medical imediat:

- Respirație șuierătoare când inspiri și expiri

- Tuse necontrolată

- Dificultăți de respirație sau respirație tăiată

- Paloare a feței

- Anxietate puternică

De asemenea, pentru următoarele simptome, sună imediat la 112:

- Nu poți formula propozițiile până la capăt

- Unghiile și buzele se albăstresc

- Respiri sacadat sau foarte rapid

- Simți că nu poți trage aer în piept

- Medicamentul de urgență nu-ți calmează simptomele

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920