REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
3.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Cum protejezi pielea mâinilor de efectele dezinfectării frecvente

Cum protejezi pielea mâinilor de efectele dezinfectării frecvente

Replica API 25 noiembrie 2020 | 00:00 944

În contextul pandemiei COVID-19, spălatul și dezinfectatul frecvent al mâinilor a devenit o normă de rigoare. Experții OMS ne încurajează să ne spălăm sau dezinfectăm mâinile de fiecare dată când interacționăm cu elemente din exterior, adică ori de câte ori ieșim la cumpărături sau la muncă, dacă este cazul.

Aceștia atenționează că dezinfectarea mâinilor este una dintre cele mai eficiente metode de prevenție împotriva contaminării cu noul virus, scrie doc.ro.

Din păcate, agenții de curățare duri din compoziția săpunurilor și cantitatea crescută de alcool din dezinfectante pot deteriora bariera naturală a pielii, ceea ce va duce la uscarea excesivă a mâinilor și a unghiilor, apariția eczemelor sau a dermatitei iritative.

Așadar, o atenție sporită a îngrijirii mâinilor se impune, acum mai ca niciodată. Mai jos, afli cum îți poți proteja mâinile de efectele adverse ale spălării și dezinfectării frecvente.

Folosește un săpun hidratant

Având în vedere faptul că majoritatea săpunurilor de pe piață conțin agenți de curățare sau surfactanți, precum cei din gama sulfaților, este recomandat să te orientezi după un săpun care conține și ingrediente emoliente și reparatoare, precum glicerină, lanolină, ceramide, aloe vera și aminoacizi. Consistența săpunului este la fel de importantă. Săpunurile lichide și cremoase sunt de preferat celor solide. Săpunurile solide au, de regulă, un pH mai crescut, care contribuie la uscarea excesivă a mâinilor.

Spală-ți mâinile cu apă călduță

Durata de spălare a mâinilor trebuie să fie de 30-40 de secunde, dar nu mai puțin de 20 de secunde. Este important să respecți acest interval și să îți cureți temeinic mâinile, dar ai grijă să nu le agresezi, pentru a nu-ți irita pielea. Masează-ți mâinile cu săpun, având grijă să acoperi întreaga suprafață a acestora, inclusiv spațiile dintre degete. Apa călduță este de preferat celei fierbinți, deoarece apa la temperatură înaltă poate irita pielea, prin îndepărtarea agresivă a uleiurilor naturale ale pielii, care ne protejează mâinile de uscăciune și iritație. Așadar, este recomandat să ne spălăm mâinile cu o apă suportabilă la atingere și cu săpun din abundență.

Aplică o cremă hidratantă de mai multe ori pe zi

După ce te speli pe mâini, este ideal să aplici, pe pielea ușor umedă, o cremă puternic hidratantă. Aceasta va ”sigila” apa în piele și îți va menține mâinile hidratate pe o perioadă mai îndelungată. Dacă nu suporți un strat generos de cremă pe mâini, aplică o cantitate mai mică, deoarece va fi la fel de eficient. Cremele și unguentele sunt de preferat loțiunilor, care au o consistență superfluă și nu vor reține la fel de bine apa în țesuturile pielii.

O cremă hidratantă bine formulată, fără alcool denaturat și parfum și cu ingrediente reparatoare și emoliente te va putea ajuta în repararea barierii naturale a pielii, protejarea mâinilor de factorii de mediu, calmarea iritației și a senzației de uscăciune și îmbunătățirea aspectului și a texturii pielii. Utilizarea unei creme hidratante este recomandată după fiecare spălare a mâinilor, înainte de culcare și ori de câte ori îți simți mâinile uscate.

Folosește mănuși

Mănușile pot fi folosite ori de câte ori speli vasele, duci gunoiul sau cureți suprafețele din casă cu substanțe degresante, pentru a evita contactul cu diverse substanțe agresive, dar și pentru a limita folosirea dezinfectantului de mâini. În plus, îți poți face un tratament personalizat cu ajutorul unei perechi de mănuși. Tot ce trebuie să faci este să îți înmoi mâinile în apă călduță câteva minute, după care să aplici un strat generos de cremă hidratantă și să îți îmbraci, apoi, mâinile în mănuși, pe care să le porți 1-2 ore, pentru o hidratare intensă și în profunzime. Mai mult, dacă nu te incomodează, poți face acest ritual înainte de culcare și să rămâi cu mănușile pe mâini până a doua zi, pentru un efect de hidratare sporit.

Usucă-ți mâinile prin tamponare

Pentru a nu contribui la deteriorarea pielii mâinilor, este important și felul în care ți le usuci. Așadar, încearcă să nu pui presiune pe mâini când le ștergi, ci apasă-le, delicat, de prosop, prin mișcări de tapotare, până când le simți uscate. De asemenea, este indicat ca, în această perioadă, să folosești prosoape cât mai moi, pentru a nu-ți irita pielea și ai grijă să le schimbi o dată la 3 zile, pentru o igienă optimă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920