REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Cum rezolvă Ministerul Sănătăţii problema citostaticelor? Bagă managerii în videoconferinţe şi le dă peste nas jurnaliştilor

Cum rezolvă Ministerul Sănătăţii problema citostaticelor? Bagă managerii în videoconferinţe şi le dă peste nas jurnaliştilor

Replica API 19 aprilie 2013 | 00:00 822

Asta-i culmea!

Asta-i culmea!

Ce politică sanitară se face în domeniul cel mai important pentru viitorul României? Va rămâne un mister pentru milioane de bolnavi. În contextul în care România are printre cei mai defavorabili indicatori de morbiditate şi mortalitate la nivel european, datele existente evidenţiază şi o deteriorare a accesului la serviciile de sănătate, cel puţin aşa cum sunt ele percepute de populaţie, situând România pe ultima poziţie din UE în acest domeniu în ultimii ani, conform datelor Eurostat (2011).

Bombardat din toate părţile, Ministerul Sănătăţii s-a transformat, brusc, într-o instituţie opacă. Din ultimele informări ale Ministerului Sănătăţii aflăm că ministrul Eugen Nicolăescu are o nouă preocupare. Din banii statului român contabilizează articole de presă, face analiză pe texte, şi îi trage de urechi pe jurnalişti: "Dumneavoastră, ca jurnalişti, ar trebui să fiţi imparţiali, nepărtinitori şi să renunţaţi la acuzele nefondate". Deşi preoblemele din sistemul sanitar necesită o rezolvare urgentă, ministrul liberal Eugen Nicolăescu pare să fi găsit ţapul ispăşitor: jurnaliştii sunt de vină! Numai că, în România secolului XXI, Ministerul Sănătăţii se confruntă în realitate cu un regres economico-administrativ. De unde şi intenţia de a controla la sânge banii dedicaţi programelor naţionale de sănătate. Criza medicamentelor oncologice loveşte din plin în bolnavii de cancer. Interesele meschine ale producătorilor şi distribuitorilor de medicamente condamnă bolnavii de cancer la moarte. Deşi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au promis rezolvarea problemei medicamentelor citostatice precum 5-Fluorouracil, acestea lipsesc din spitale, dar se pare că nu şi din depozitele Companiei Naţionale Unifarm SA, aflată în subordinea ministrului liberal Eugen Nicolăescu, companie ce achiziţionează medicamente de la producători şi distribuitori şi le revinde către spitale. Cu toate acestea, ele nu au ajuns la pacienţi, care le solicită disperaţi. Fapt pentru care liberalul Adrian Pană, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, Ionel Adrian, directorul general al Unifarm, cunoscut ca un apropiat al generalului Ion Maranda, fost şef al Direcţiei de Protecţie Internă din centrala Serviciului Român de Informaţi, şi Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente din România, au găsit soluţia magică. Departe de ochii ageri ai presei, subalternii ministrului Nicolăescu au băgat toţi directorii de spitale şi de direcţii de sănătate publică într-o videoconferinţă prelungită. Miercuri, timp de cinci ore, activitatea sanitară a fost practic paralizată. Scopul a fost unul clar: achiziţie de medicamente oncologice doar de la distribuitorul Unifarm! Evident, o achiziţie dictată de la Bucureşti. Oficialii Ministerului Sănătăţii au solicitat fiecărui judeţ în parte situaţia cu stocul de medicamente oncologice din unităţiile sanitare. Managerii au atras atenţia celor de la Ministerul Sănătăţii că, din motive birocratice, o serie de comenzi nu le-au fost onorate din cauză că mediacementele nu ar exista.

Managerii, liniştiţi în cadrul videoconferinţei: "Medicamentul 5-Fluorouracil va veni!"

Secretarul de stat Pană a făcut lobby la manageri să achiziţioneze medicamente oncologice de la Unifarm. "Medicamentele le puteţi cumpăra de la Unifarm. Faceţi achiziţii directe, de urgenţă, până în suma de 15.000 de euro", a fost mesajul din Bucureşti transmis managerilor din teritoriu. Reprezentanţii unităţiilor de tratament au atenţionat faptul că legea nu le permite acest lucru. Au organizat licitaţii, iar firmele declarate câştigătoare sunt cele care sunt îndreptăţite să le livreze medicamentele. "Noi am făcut comandă pentru un singur medicament, 5-Fluorouracil, ne-au comunicat că nu-l au deocamdată, lipseşte în toată ţara. Aşteptăm. Am organizat licitaţie şi cei care au câştigat licitaţia ne livrează marfa. La Unifarm, pe zona unde avem deficit şi nu au fost ofertanţi, vom face achiziţie directă. Medicamentul 5-Fluorouracil este ieftin, adaosul comercial limitat, şi din cauza aceasta nici nu se găseşte. Nu este interes pentru el, pentru că nu generează profit, nu se acoperă costurile de transport, manipulare, stocare", a declarat, pentru "Replica", dr. Dănuţ Căpăţână, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

560 de constănţeni, dependenţi de citostatice. Guvernul a pompat 800.000 de euro în conturile Unifarm

La Constanţa 560 de bolnavi diagnosticaţi cu diferite forme de cancer se luptă zilnic cu această boală necruţătoare. Sunt dependenţi de tratamentul cu citostatice. Alţi 1.000 de bolnavi din judeţul Constanţa primesc medicamente oncologice gratuite de la farmaciile cu circuit deschis pe bază de prescripţie medicală. Spitalul Judeţean Constanţa, cât şi Spitalul Municipal Mangalia au raportat Ministerului Sănătăţii că situaţia este sub control, nefiind probleme majore care să împiedice tratamentul bolnavilor. Pentru mulţi dintre pacienţii din România, lupta cu boala a devenit un calvar. Guvernul României a decis să se împrumute de la Trezorerie cu fonduri pentru citostatice, fapt pentru care a autorizat compania Unifarm, aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii, să contracteze la început de an un împrumut în valoare echivalentă cu 800.000 euro, pentru medicamente oncologice, decizia fiind luată prin ordonanţă de urgenţă. Potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice, compania Unifarm, înfiinţată în 1999, este administrată de Victoria Voinea, Mihaela Moşneguţu, Oana Magdalena Haliga, Bogdan Adrian Ghenciu şi Adrian Eugen Ionel, iar statul român este asociat. Din bilanţul activităţii reiese că Unifarm a înregistrat o cifră de afaceri de 5.690.282 lei şi pierderi de 3.309.247 lei, raportând 30 de angajaţi, 5 administratori, un singur asociat. Directorul general al Unifarm, Adrian Ionel, a fost numit pe 01.11.2012, în conformitate cu O.U.G. 109/2011 privind guvernanta corporatistă, prin decizia Consiliului de Administraţie numit prin Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 1023/17.10.2012, în calitate de acţionar unic. Menţionăm că, începând cu 2013, datorită specificului curativ, Programul naţional de oncologie va fi finanţat numai de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Suma prevăzută în bugetul de asigurări sociale de sănătate este de 1.031.000.000 de lei, s-a arătat într-o notă a Ministerului Sănătăţii.

Prospectul medicamentului Cytarabină, modificat

Un alt aspect raportat la Ministerul Sănătăţii este şi faptul că în prospectul medicamentului Cytarabină, distribuit în România de Fresenius Kabi, se precizează faptul că nu poate fi folosit decât după ce este încălzit la o temperatură de 55 grade Celsius timp de 30 de minute, cu agitare corespunzătoare şi lăsat să se răcească la temperatura camerei. Însă, soluţia indicată numai pentru administrare intravenoasă sau subcutanată în cazul bolnavilor de leucemie este livrată spitalelor fără încălzitor sau agitator. Fresenius Kadi a transmis spitalelor că medicamentul poate fi utilizat şi fără a fi încălzit sau agitat, însă, dacă vor exista reacţii adverse, medicii ar putea fi acuzaţi că au administrat mediacamentele în mod necorespunzător. Ministerul Sănătăţii a rezolvat problema extrem de simplu. A solicitat să fie modificat prospectul medicamentului Cytarabină. În urma verificărilor dispuse de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, s-a constatat că, în prezent, există pe piaţă, la distribuitori, un stoc de peste 1.500 de cutii de Cytarabină. Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente din România, a venit cu o sugestie: să fie sprijinită industria românească! Mai exact, anumiţi producători şi anumiţi distribuitori.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614