REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Cum să combați dependența de zahăr în 5 zile

Cum să combați dependența de zahăr în 5 zile

Replica API 17 iulie 2020 | 00:00 965

După masă, înainte de culcare, când te simți obosit, când ești trist sau fericit, în oricare dintre aceste situații ai pofte dulci? Dacă răspunsul este da, atunci e posibil să ai de-a face cu dependența de zahăr.

Pe lângă acumularea kilogramelor în plus, creșterea rezistenței la insulină și riscul crescut de complicații cardiovasculare ori de diabet, zahărul mai are o mulțime de efecte dăunătoare asupra sănătății. Medicii nutriționişți ne sfătuiesc să renunțăm la acesta, eliminând din alimentație orice produs care conține zahăr. Nu este ușor, însă nici imposibil – iată cum poți combate dependență de zahăr în câteva zile!

Pentru a putea învinge orice dependență, este necesară perioada de detoxifiere – adică perioada în care organismul nu mai primește substanță de care este dependent și învață să se adapteze fără aceasta, scrie doc.ro.

E important de menționat că renunțarea la zahăr poate cauza stări de rău fizic, dar și mintal. Atunci când încerci să renunți la zahăr pot apărea durerile de cap, starea de nervozitate, durerile musculare, agitația sau lipsa de energie.

Vestea bună este, însă, că eliminarea zahărului din organism și combaterea dependenței nu va dura mai mult de 5 zile. Este adevărat însă că aceste zile vor fi foarte grele, întrucât pofta de zahăr va fi extrem de mare, iar simptomele sevrajului vor fi și ele intense.

Ce să faci în cele 5 zile pentru a putea rezista poftei de dulce și nevoii organismului de zahăr

Mănâncă alimente acre – atunci când simți că poftă de dulce te copleșește și că există riscul de a ceda, mănâncă ceva foarte acru. Gusturile acre combat poftă de dulce așa că ciorbă cu borș, murăturile și orice alte alimente acre îți plac pot fi de mare ajutor în această perioada.

Bea multă apă – în primul rând, cât timp vei fi hidratat, îți va fi mai puțîn foame, iar poftă de dulce va fi și ea ținută sub control mai ușor. Un alt avantaj al consumului de apă în cantități mai mari în această perioada constă în faptul că stimulează detoxifierea organismului, eliminând reziduurile de zahăr din corp.

Mănâncă multe legume – legumele sunt bogate în conținutul de vitamine, minerale, antioxidanți și fitonutrienti, de aceea e recomandat să măreșți consumul de legume când vrei să renunți la zahăr. Le poți consumă atât crude, cât și gătite.

Mănâncă alimente bogate în proteine, grăsimi sănătoase și fibre – astfel vei menține senzația de foame la distanță, iar poftă de zahăr va fi și ea suprimată. Alimente recomandate sunt ouăle, nucile, avocado, uleiul de măsline, hummusul, somonul sau carnea de pui.

Potolește-ți pofta de dulce cu ciocolată neagră – dacă simți că nu mai poți face față nevoii de a consumă ceva dulce, poți mânca 1 cubuleț de ciocolată neagră. Însă trebuie să te asiguri că este o ciocolată neagră pură, întrucât această este singură care nu crește nivelul de zahăr din sânge.

Fă-ți o cafea sau un ceai – dacă simți că nu ai niciun pic de energie de când ai renunțat la zahăr, poți compensa printr-o ceașcă de cafea neagră sau una de ceai. Bineînțeles, nu vei consumă aceste băuturi îndulcite cu zahăr. Dacă nu suporți gustul acestora neîndulcite, poți folosi sucraloza, care este un îndulcitor ce nu ridică nivelul de zahăr din sânge deloc, dar nici nu conține calorii.

Oricât de grea ți s-ar părea provocarea de a renunţa complet la zahăr, e important să nu te dai bătut. În mod cert vei reuși. În primele 5 zile însă, pentru a-ți garanta succesul, stai cât mai departe de tentații – nu intra în cofetării, în magazine mari și aruncă sau ascunde toate produsele alimentare pe care le ai în casă și care conțin zahăr.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367