REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Cum să dai gust mâncării dacă ai diabet: sosuri și condimente

Cum să dai gust mâncării dacă ai diabet: sosuri și condimente

Replica API 22 septembrie 2021 | 00:00 646

Nu te teme să folosești condimente și plante aromatice atunci când gătești, chiar dacă suferi de diabet de tip 2. Există unele plante care chiar sunt recomandate în cazul tău.

Că regulă generală, o linguriță de plante aromatice uscate (dacă așa îți indică rețeta) este egală cu o lingură de plante aromatice proaspete (verzi). Încearcă să folosești, per porție, un sfert sau până la o jumătate de linguriță de ierburi și condimente uscate.

Ce să faci dacă vrei mâncăruri mai aromate?

Încearcă să rehidratezi plantele uscate, pentru a elibera mai multă savoare și apoi adaugă-le fie la începutul gătitului, fie cu 20 de minute înainte de terminarea mâncării.

Pentru a le rehidrata, amestecă plantele aromatice cu o linguriță de ulei și lasă-le deoparte, 10-15 minute, pentru că acest truc funcționează foarte bine atât pentru marinade, dressinguri și sosuri pentru mâncăruri.

Plantele aromatice sunt, de asemenea, un mod bun de a reduce conținutul de sare al unei mâncări: nu uită să le adaugi în timpul preparării în loc să le presari la final, deasupra mâncării.

Iată câteva sugestii și idei de plante aromatice pe care le poți folosi în mâncare, dacă ai diabet:

Mentă

Există mai multe soiuri de mentă pe care le poți încerca și cu care poți experimenta în bucătărie. Mentă uscată poate fi prea aromată, așa că asigura-te că o folosești cu măsură. Dacă prepari mâncăruri mai aromate, optează pentru mentă proaspătă.

Mărar

Mărarul uscat poate fi un ingredient plăcut în dressingurile salatelor, în murături și în numeroase rețete pe baza de cartofi.

Oregano

Este o plantă aromată care este considerată mai bună atunci când este uscată decât când este verde/ proaspătă. Un ingredient de soi în multe preparate italienești, oregano merge extrem de bine alături de roșii coapte și suculente și alături de brânzeturi.

Cimbru

O plantă aromată cu multe întrebuințări, cimbrul uscat reprezintă o opțiune plină de savoare atunci când nu ai la dispoziție cimbru proaspăt. Încearcă să gătești carnea de pui sau supele folosind cimbru, însă nu uită că e delicios și în tocănițe și alte preparate.

Foi de dafin

Ele dau o aromă delicată tocanitelor, supelor și fierturilor și, în același timp, frunzele acestea pot fi folosite și în mâncărurile cu sos.

Salvie

Încearcă să folosești și frunze de salvie în timp ce gătești, pentru că ea acționează că un ingredient ce completează perfect preparatele din porc, toate tipurile de carne de pasăre de curte, legumele și umpluturile.

Rozmarin

Acesta își îndeplinește foarte bine rolul și da savoare tocanitelor, preparatelor din miel și supelor. Toacă-l, însă, cu atenție sau zdrobește-l înainte într-un mojar, dacă nu vrei că frunzele ascuțite să îți strice aspectul mâncării.

Ce sosuri sunt în regulă pentru a fi consumate de diabetici

Sos salsa pentru legumele proaspete - Pentru a obține o combinăție gustoasă care să se potrivească cu atât de multe alimente, amestecă roșii proaspete și tocate, ceapă, usturoi, ardei iuți, coriandru și un praf de sare. Nu uită că atunci când îți faci propriul sos salsa, poți să adaugi cât de multe condimente vrei tu, plus ierburi aromatice. Sosul salsa preparat în casă reprezintă o combinație delicioasă, ce poate fi servită alături de peste la grătar sau pui la grătar sau îl poți pune în lipie, pentru a obține o gustare sănătoasă.

Oțetul balsamic, un aliat delicios

Oțetul este un produs care are puține calorii și puțini carbohidrați, fără adaos de sare sau grăsimi. Poți să cauți și să încerci mai multe tipuri de oțet balsamic, până când îl descoperi pe cel care îți place cel mai mult. Stropește cu puțîn oțet balsamic salată, pentru a face legumele să iasă în evidență. Pentru o marinadă savuroasă, combină oțetul balsamic cu un strop de sos de soia cu un conținut scăzut de sare.

Muștarul galben

Când consumi anumite preparate din carne, poți adaugă un strop de muștar, fie că îți place varianta clasică, fie că preferi versiunile mai picante. Este un produs cu puțini carbohidrați și cu puține grăsimi și de regulă poate fi consumat de persoanele cu diabet de tip 2 - condiția este să nu depășești cantitatea recomandată: cel mult 1 lingură.

Completează pentru a află dacă diabetul tău este ținut sub control. Dacă te încadrezi în categoria de risc crescut, primești un consult de specialitate gratuit, ce poate include și analize de sânge pentru determinarea stadiului curent de evoluție a diabetului!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367