REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
15.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Cum să fortifici sistemul osos al copilului

Cum să fortifici sistemul osos al copilului

Replica API 16 septembrie 2020 | 00:00 881

Oasele cresc încontinuu până la maturitate, însă până la vârstă de 2 ani, iar apoi la pubertate, acestea înregistrează o creștere mai accelerată decât în alte perioade. Până la împlinirea vârstei de 25 de ani, oasele trebuie să ajungă la densitatea maximă.

Cu cât oasele copilului tău au o densitate mai mare și sunt mai puternice, cu atât mai mic este riscul de fracturi osoase ori de osteoporoză pe viitor, scrie doc.ro.

Există o serie de strategii eficiente pe care părinții le pot folosi pentru fortificarea sistemului osos al copiilor. O alimentație echilibrată, care asigura aportul necesar de nutrienți celui mic, sport și obiceiuri sănătoase – de aceste lucruri are nevoie copilul pentru oase puternice.

Cum fortifici oasele copilului prin alimentație

Alimente bogate în calciu – asigura-te că introduci în alimentația copilului tău suficiente alimente care conțin calciu, întrucât acesta este esențial pentru oase puternice. Printre alimentele cu o concentrație mare de calciu se numără: laptele, brânză, iaurtul, sardinele, mazărea, nucile, semințele, precum și alimentele fortificate cu calciu precum laptele de soia ori cel de migdale, dar și unele cereale din comerț.

La recomandarea medicului, poți mari aportul de calciu al copilului prin administrarea de suplimente alimentare.

Este important de menționat că intoleranță la lactoză a copilului crește nevoia de suplimente pe baza de calciu, copilul fiind privat de calciul care se regăsește în concentrații mari în produsele lactate precum laptele, iaurtul sau smântână. Discuta acest subiect cu medicul pediatru.

Vitamina D – pentru o bună absorbție a calciului în organism, e necesară și vitamina D. Această ajută calciul să se fixeze în oase. Organismul produce pe cont propriu vitamina D, însă atunci când este expus la soare. Este vorba despre expunerea moderată, de câteva zeci de minute, atunci când soarele nu este puternic – dimineață sau seară în lunile de vara ori în orice moment al zilei în lunile de toamna, iarnă și primăvară.

Există și alimente care conțîn vitamina D, însă expunerea la radiațiile UV este cea care oferă cantitatea necesară de vitamina D. Printre alimentele bogate în această vitamina se numără: ouăle, peștele gras și alimentele îmbogățite cu vitamina D (sucuri, cereale).

În cazul bebelușilor, medicii recomandă adesea suplimentele cu vitamina D pentru a se asigura că cei mici primesc aportul necesar. Vitamina D sub formă de supliment (picături) e administrată bebelușilor care sunt alăptați; în cazul celor hrăniți cu formulă de lapte praf, suplimentele nu sunt necesare, întrucât laptele este deja îmbogățit cu această vitamina.

Copiii mai mari primesc suplimente pe baza de vitamina D la recomandarea medicului, mai ales în lunile de iarnă, atunci când expunerea la soare este redusă.

Cum fortifici oasele copilului prin activitate fizică

Exercițiile fizice nu fortifică numai musculatura, ci și oasele celui mic. Așadar, asigura-te că acesta nu are un stil de viață sedentar.

Bebelușii trebuie să fie încurajați să se joace pe podea, astfel încât să facă cât mai multă mișcare. După ce începe să meargă, cel mic trebuie să facă cel puțîn 3 ore de mișcare pe zi. Ajuns la pubertate, copilul se poate limita la 1 ora de activitate fizică pe zi.

Pentru a preveni sedentarismul la copii, limitează accesul celor mici la calculator, tabletă sau telefon. Totodată, îți poți înscrie copilul la activități sportive precum înotul, karate, fotbal sau dans. În afară sporturilor practicate în cadru organizat, poți programa și activități sportive în familie, competiții de grup ori ieșiri la alergat în fiecare seară.

O serie de afecțiuni pot afecta densitatea osoasă a copilului, iar printre acestea se numără: bolile hepatice, afecțiunile renale, artrită juvenilă, hipertiroidismul, sindromul Cushing. Și unele tratamente medicamentoase, precum cele pe baza de corticosteroizi ori imunosupresoare pot avea un impact negativ asupra densității osoase a celor mici. Într-o asemenea situație, medicul pediatru va face recomandările necesare pentru menținerea densității osoase în parametrii optimi.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218