REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Cum să-ţi faci un iaz în grădină

Cum să-ţi faci un iaz în grădină

Replica API 5 februarie 2013 | 00:00 2567

Idei practice pentru relaxare

Idei practice pentru relaxare

Apa are un rol estetic în designul exterior şi totodată emană energii pozitive. Un iaz sau o cascadă în gradină necesită pricepere şi abilitate în construire. Trebuie să ştiţi că elementele decorative înseamnă investiţii majore de timp, bani şi dorinţă. Un iaz în grădină este greu de întreţinut. O fântână arteziană nu necesită atât de multă muncă, ci doar un pic de îndemânare, spaţiu, câteva pietre şi ceva timp. Iată însă cum să-ţi amenajezi, singur, un iaz, conform parkerul.info:

Iazul de peşte, numit şi heleşteu:

În primul rând e necesar să avem o sursă de apă în apropiere, în permanenţă, fântână cu capacitate mare, izvor, râu, ori să stăm într-o zonă cu pânză freatică la adâncime mică. De asemenea, dacă terenul se află în pantă puteţi crea un şanţ de dren paralel cu malul, astfel când va ploua veţi avea o nouă sursă de apă. În al II-lea rând trebuie să aveţi o zonă în care puteţi face deversări controlate, astfel în sezonul ploios să nu vă treziţi că veţi inunda vecinii sau vă veţi inunda casa de unul singur. Acest lucru se aplică la iazurile mai mari de 10 pe 10 metri. Ponturi bunicele: evitaţi zonele în care sunt arbori, frunzele care cad pot afecta bazinul, de asemenea, ar fi nevoie să curăţaţi zilnic bazinul. Lumina de asemenea, trebuie să ajungă cu uşurinţă la iaz, este ideal ca în jurul său să nu existe obiecte ce pot umbri apa. Săparea gropii: Dacă ne-am hotărât să începem iazul e bine să-i dăm o formă neregulată, spre exemplu ca o boabă de fasole, sau ca un bumerang, un iaz cu formă dreptungiulară ar fi bun în grădina noastră deoarece nu încercăm să facem un element care să pară artifical. Adâncimea iazului: în medie se face între 2 şi 2,5 metri, însă fiecare îşi alege adâncimea după bunul plac şi după venituri. La o adâncime ce depăşeşte 3 metri avem nevoie de excavator. Dacă o să îi adăugaţi peşte, este necesar crearea unui şanţ pe fundul iazului, de 2-3 metri lungime şi 1 metru lăţime, cu o adâncime de 50-60 centimetri, pentru ca peştii să se poată adăposti în perioada iernii când iazul îngheaţă la suprafaţă.

Ce se pune pe fundul bazinului?

Cei mai mulţi aleg să-şi pună o folie de protecţie, de obicei e din PVC sau polietilenă şi se găseşte în magazine sub formă de rolă. Sunt materiale elastice, ce pot fi alipite pe fundul bazinului şi au o garanţie de zece ani. Consolidarea malurilor: Este necesară aplicarea unor dulapi (scânduri) de din stejar sau fag lângă mal pentru a-i consolida şi pentru a nu vă trezi cu apă în casă. Adăugarea de plante: Primăvara în perioada în care se plantează toate cele, e bine să plantaţi şi mlădiţe de răchită care înfrumuseţează aspectul, dar şi consolidază malul. De asemenea, papura se instalează doar într-un colţ pentru a da un tablou şi mai frumos. Nuferii sunt şi ei un artificiu minunat, pe lângă faptul că veţi avea o privelişte minunată, peşti vor avea şi umbră în zilele călduroase, conform parkerul.info.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367