REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
13.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Cum să vă feriţi de hoţi în vacanţa de Crăciun

Cum să vă feriţi de hoţi în vacanţa de Crăciun

Replica API 25 decembrie 2014 | 00:34 201

Sfaturi utile:

Sfaturi utile:

Supermarketuri, malluri, străzi aglomerate de cumpărători grăbiţi, preocupaţi pentru a profita de reducerile de ultimă oră, şoferi grăbiţi să ajungă înainte de închiderea magazinului, persoane care pleacă în vizită la rudele din alt oraş: este agitaţia specifică Sărbătorilor. În acest context, Poliţia Română recomandă tuturor cetăţenilor să aibă în vedere un minim de măsuri de autoprotecţie pentru a petrece Crăciunul şi Revelionul în siguranţă. Astfel, aglomeraţia şi agitaţia din timpul cumpărăturilor pentru sărbătorile de iarnă, atrag ca un magnet „şuţii”, adică hoţii din buzunare, poşete sau genţi. Hoţii minori, femei, bărbaţi sau grupuri mixte, acţionează cel mai adesea în locuri aglomerate cum sunt: pieţele, magazinele, mijloacele de transport în comun, în grupuri de 3-5 persoane, fiecare ştiind foarte bine ce are de făcut.

Unul dintre ei creează o diversiune - se împinge, de exemplu, altul, bine antrenat în acest sens, sustrage portofelul şi îl dă mai departe, la a doua sau a treia mână. Cel care sustrage portofelul are, de regulă, o haină sau o pungă/ plasă cu care maschează mâna cu care „operează”. Indiferent că e vorba de copii, tineri sau bătrâni, toţi suntem potenţiale victime pentru aceşti infractori. Această situaţie poate fi însă evitată dacă ţineţi cont de următoarele recomandări: evitaţi locurile aglomerate dacă aveţi asupra dvs. o sumă importantă de bani, deoarece acestea sunt mediul favorabil hoţilor de buzunare; dacă, totuşi, aveţi asupra dumneavoastră aceste sume, nu număraţi banii pe stradă sau când sunt mai multe persoane în jurul dv; când efectuaţi diverse plăţi, nu scoateţi toţi banii pe care-i aveţi, ci numai suma de care aveţi nevoie; doamnele nu trebuie să poarte portofelul în plase - uneori hoţii taie cu o lamă sacoşa şi veţi ajunge acasă fără bani sau actele de identitate; doamnele şi domnişoarele trebuie să fie precaute la modul în care poartă poşeta: întotdeauna aceasta să fie imobilizată de braţ sau să o ţină în partea din faţă a corpului, lipită de haină; dacă vă simţiţi bruscaţi cu intenţie într-un spaţiu public, controlaţi-vă geanta sau portmoneul chiar în acel moment şi priviţi cu atenţie persoanele din jurul dumneavoastră nu păstraţi în acelaşi loc banii, actele personale şi cheile locuinţei.

În mijloacele de transport în comun: evitaţi să ţineţi banii în buzunarul din spate al pantalonului altfel deveniţi foarte vulnerabili la urcarea şi coborârea din mijloacele de transport - hoţii de buzunare sunt foarte abili; aşezaţi-vă cât mai aproape de conducătorul auto sau lângă alţi pasageri care vă inspiră încredere, dacă circulaţi la ore târzii sau când sunt puţini călători; evitaţi să citiţi în mijloacele de transport în comun deoarece atenţia este diminuată şi puteţi deveni cu uşurinţă victimele hoţilor de buzunare. Reţineţi cât mai multe semnalmente ale autorului: înălţime, trăsături ale feţei, semne particulare, vestimentaţie, particularităţi în vorbire sau comportament şi sesizaţi în cel mai scurt timp Poliţia la numărul unic pentru apeluri de urgenţă - 112, pe cât posibil chiar de la locul producerii faptei!

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218