REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Cum se leagă firma care face blocurile sociale din Mangalia de milionarii Cristescu din Timişoara

Cum se leagă firma care face blocurile sociale din Mangalia de milionarii Cristescu din Timişoara

Replica API 17 noiembrie 2011 | 00:00 1442

Patronii de la Tancrad Galaţi, asociaţi cu unii dintre cei mai bogaţi oameni din România

Patronii de la Tancrad Galaţi, asociaţi cu unii dintre cei mai bogaţi oameni din România

Mediul de afaceri din Mangalia are, de câteva luni, un nou jucător pe piaţa construcţiilor. Este vorba despre SC Tancrad SRL din Galaţi, firmă adusă în sudul litoralului de fostul primar Mihai Claudiu Tusac, gălăţean la origini. Tancrad şi-a deschis punctul de lucru din Mangalia chiar la Tusac acasă, în campingul Zodiac, din Jupiter, şi a intrat hotărâtă în pâine, prin contractarea de reparaţii şi lucrări de parcări, trotuare, alei pietonale şi carosabile, drumuri şi îmbrăcăminte asfaltică în municipiul Mangalia, graţie unui contract de 1.786.594,6 lei, fără TVA, atribuit de fostul edil mangaliot în ultimele zile ale anului 2010, pe 29 decembrie. Anterior, concetăţenii lui Tusac au asfaltat aleile din Jupiter, iar în mai 2011 au primit şi contractul pentru construirea a 10 blocuri din cele 36 visate de fostul primar, după modelul locuinţelor ieftine pentru tineri, iniţiat de primarul Constanţei, Radu Mazăre, proiect estimat la 20.000.000 de euro.

Tancrad este una din cele mai mari firme de construcţii din ţară, cu lucrări de sute de milioane de euro derulate, în special, în Galaţi şi Brăila, unde deţine un adevărat monopol la contractele din banii statului. Firma controlată de Cătălin Cristian şi Adriana Elena Stăncic a declarat în 2010 o cifră de afaceri de 105.671.099 lei şi un profit net impresionant, de 8.724.128 lei, obţinut, aproape exclusiv, din contracte derulate cu statul. De altfel, potrivit presei brăilene, Tancrad a ştiut de minune să fie pe placul atât al PSD-ului, care conduce destinele Brăilei, cât şi a PDL-ului. Conform aceleiaşi surse, Tancrad beneficiază de un lobby puternic din partea deputatului PSD de Brăila Cristian Rizea, prieten al ex-primarului Tusac, dar şi fost candidat al social-democraţilor în colegiul din Mangalia. Mai mult, Tancrad face parte şi din portofoliul de influenţă al fostului procuror general al Galaţiului, Dinu Gâlcă, trimis în judecată în decembrie 2010 de către DNA, pentru fapte de corupţie. Astfel, potrivit interceptărilor SRI aflate la dosar, Gâlcă i-a cerut omologului său, procurorul general din Timiş, Vasile Bâc, să-l ajute pe finul său, Cristian Cătălin Stăncic, acţionar la Tancrad, să scape de un dosar instrumentat de către procurorii timişoreni cu privire la mafia imobiliară din Timişoara. Capitala Banatului este, de altfel, unul din punctele cheie ale afacerilor celor aduşi de Tusac să repare drumurile şi să ridice primele 10 blocuri din cartierul social din Mangalia. Asta întrucât Stăncic şi Tancrad sunt la una din firmele celor mai bogaţi oameni de afaceri din Timişoara, controversaţii fraţi Emil şi Marius Cristescu. Cu o avere estimată de revista Forbes între 500 şi 550 milioane de euro, fraţii Cristescu sunt printre cei mai bogaţi oameni din România, graţie afacerilor derulate prin holdingul Bega în industrie, turism, imobiliare, construcţii şi comerţ. Cristian Cătălin Stăncic şi Tancrad SRL deţin majoritatea acţiunilor de la SC Comat Metal SA, alături de Optica SA şi Agro Comat Impex SA, firme din portofoliul fraţilor Cristescu, administratori fiind acelaşi Stăncic, alături de Maria Kiss şi Nicolae Conac, directori în cadrul holdingului Bega, deţinut de cei mai bogaţi afacerişti din Timişoara. Foarte interesant este însă faptul că relaţiile dintre Timişoara şi Tusac nu sunt tocmai de conjunctură. Potrivit informaţiilor noastre, asupra cărora vom reveni, fostul primar al Mangaliei este fericitul posesor al câtorva imobile ridicate în Timişoara, detaliu care încheie astfel un inedit cerc al intereselor care uneşte Mangalia, Galaţiul şi Timişoara.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108