REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
11.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Cum se petrecea de Sfânta Maria odinioară: care erau distracţiile şi cine dădea masa

Cum se petrecea de Sfânta Maria odinioară: care erau distracţiile şi cine dădea masa

Replica API 13 august 2013 | 00:00 100

Tradiţii care se pierd odată cu trecerea timpului

Tradiţii care se pierd odată cu trecerea timpului

Patroana spirituală a creştinismului, Sfânta Maria, cea care i-a dat naştere lui Iisus, a fost întotdeauna sărbătorită cum se cuvine în satele din România. Credincioşii se îmbrăcau în straie de sărbătoare şi mergeau dis de dimineaţă la bisericile patronate de Fecioara Maria unde se oficiau slujbe de hram. După slujbă fiecare locuitor al satului aducea de acasă bucate alese, preparate cu grijă, pentru masa dată de comunitatea religioasă chiar în curtea bisericii. Oamenii nu se apucau să mănânce până nu îşi pomeneau morţii, împărţind întâi fructe.

Dobrogea nu făcea deosebire. În satele româneşti de pe linia Dunării, Ostrov, Oltina, Rasova, Cochirleni, Seimeni, Aliman, Hârşova, creştinii se îmbrăcau de asemenea în cele mai bune straie. Costumul popular de sărbătoare consta în cămaşă de bumbac cu plătcuţă pe care erau brodate "ruje" sau trandafiri, peste care se purta catrinţa denumită în Dobrogea "pistelcă", iar pe cap marama din borangic cu alesături florale. Bărbaţii purtau cămaşă de bumbac brodată cu borangic, cu guler gen tunică, pantaloni albi din lână sau bumbac şi brâu roşu lat în talie. Sfânta Maria patronează foarte multe biserici ortodoxe, unde se organizau slujbe de hram, urmate de de o masă dată de comunitatea religioasă în curtea bisericii, care marca ieşirea din postul Sfintei Mării, cu bucate "de dulce". "Se organizau slujbe de hram, urmate de de o masă dată de comunitatea religioasă în curtea bisericii, care marca ieşirea din postul Sfintei Mării, cu bucate "de dulce" constând în sarmale, saramură de peşte în satele de pe linia Dunării, plăcintă cu brânză dobrogeană", a declarat, pentru "Replica", Ioana Tompe, muzeograf la Muzeul de Artă Populară din Constanţa. Sărbătoarea era ţinută cu sfinţenie. Nimeni nu lucra. După ce creştinii se ospătau, mergeau în târgurile de distracţii, unde erau aduşi căluşei cu lanţuri, în special pentru copiii şi tineret. "Sărbătoarea era ţinută de toţi creştinii şi în sensul că nimeni nu se ducea la lucru. După masa organizată în curtea bisericii se duceau în în târgurile de distracţii, unde erau aduşi căluşei cu lanţuri în special pentru copiii şi tineret. Aceste tărguri erau numite "zboruri" şi nu se organizau chiar în fiecare sat, ci mai degrabă în comună. După ce se termina toată manifestarea, spre seară se organiza o horă pentru flăcăi şi fete, care de regulă avea loc în curtea unei familii mai bogate din sat. Aceste obiceiuri aveau loc în perioada cuprinsă începând din anul 1900 şi până după Primul Război Mondial. Procesul de urbanizare a şters obiceiul purtării costumului popular în Dobrogea. De asemenea, nu se mai păstrează decât oficierea slujbelor de hram şi masa organizată de comunitatea religioasă în curtea bisericii", a concluzionat Ioana Tompe. În zilele noastre, în special în oraşe, oamenii au uitat să mai treacă şi pe la biserică în dimineaţa sfintei sărbători. În Constanţa, cei mai mulţi se strâng pe faleză, unde Forţele Navale organizează de obicei evenimente, deoarece Sfânta Maria este considerată de către marinari de asemenea patroana lor spirituală. Cum anul acesta faleza de la Cazino este în plină reconstrucţie, Ziua Marinei Române va fi sărbătorită de Forţele Navale printr-o serie de ceremonii militare şi religioase, depuneri de coroane de flori la monumente, exerciţii demonstrative, jocuri marinăreşti şi spectacole artistice care vor avea loc la City Park Mall, dar şi în Portul Militar şi Muzeul Marinei Române.

Marieta ŞTEFAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102