REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Cum se schimbă stilul de viață după ce ai învins cancerul mamar

Cum se schimbă stilul de viață după ce ai învins cancerul mamar

Replica API 22 septembrie 2020 | 00:00 745

Odată ce ai reușit să învingi cancerul mamar, este important să îți menții un stil de viață cât mai sănătos, pentru a evita recidiva acestei boli.

Dacă ai în prezent sau ai avut recent cancer de sân și l-ai învins, probabil că îți dorești să știi dacă sunt anumite lucruri pe care le poți face, care ți-ar putea reduce riscul că celulele canceroase să se dezvolte sau că boală să revină - cum ar fi să faci mișcare, să adopți un anumit tip de dietă sau să iei suplimente nutritive, scrie doc.ro.

Experții spun că această formă de cancer este una dintre cele mai bine studiate în această privința, iar cercetările arată că există unele lucruri pe care le poți schimbă în stilul tău de viață și care s-ar putea dovedi a fi utile în prevenirea cancerului mamar (mai ales dacă ai învins deja boală).

După tratamentul pentru cancerul mamar, este mai important că niciodată să îți menții sănătatea, așa că alimentația sănătoasă, controlul greutății corporale, exercițiile fizice te-ar putea ajută să îți reduci riscul că boală să revină și te-ar putea proteja de alte probleme de sănătate.

Este important să ajungi la o greutate normală

Dacă ai avut cancer mamar, menținerea greutății sau eforturile depuse pentru a ajunge la o greutate normală te-ar putea ajută să îți reduci riscul. Multe cercetări sugerează că atunci când pacienta este supraponderală sau obeză, acest lucru crește riscul că boală să revină (riscul de recurentă). De asemenea, supraponderalitatea sau obezitatea a fost asociată cu un risc mai mare de a dezvoltă limfedem, precum și cu un risc mai mare de deces din cauza cancerului de sân.

Eliminarea kilogramelor nedorite poate avea și alte beneficii pentru sănătate. De exemplu, s-a dovedit că scăderea în greutate îmbunătățește calitatea vieții și bună funcționare a corpului în cazul supraviețuitoarelor cancerului mamar care erau supraponderale. De asemenea, prin faptul că ajungi la o greutate normală, îți reduci riscul de a face alte forme de cancer.

Încearcă să fii mai activă din punct de vedere fizic

În ceea ce privește supraviețuitoarele unui cancer mamar, studiile au descoperit o asociere întemeiată între activitatea fizică și un risc mai mic de recurentă a cancerului mamar și un risc mai mic de deces de pe urmă cancerului de sân. Totodată, activitatea fizică a fost asociată cu îmbunătățiri în ce privește calitatea vieții pacientei, bună funcționare a corpului și mai puține simptome ale oboselii.

Până nu demult, se credea că pacientele care au supraviețuit unui cancer mamar, care aveau limfedem, ar trebui să evite anumite exerciții pentru brațe și activitățile solicitante (cele viguroase) mai ales la nivelul brațului afectat. Însă studiile au arătat că o astfel de activitate fizică este sigură. De fapt, mișcarea ar putea să reducă riscul de limfedem sau ar putea să amelioreze limfedemul în cazul femeilor care suferă deja de această afecțiune.

E esențial să ai o dietă sănătoasă, pe care să o respecți

Nu este clar dacă adoptarea unui anumit tip de dietă te poate ajută să îți reduci riscul de recurentă a cancerului de sân. Studiile au arătat că supraviețuitoarele cancerului mamar care au ales diete bogate în fructe, legume, cereale integrale, carne de pui și carne de peste tind să trăiască mai mult decât acele paciente care adopta diete care conțin mai multe zaharuri rafinate, grăsimi, tipuri de carne roșie (cum ar fi cea de vită, de porc și de miel) și multe cărnuri procesate (produse precum baconul, cârnații, mezelurile, etc.).

Nu este, însă, clar, dacă acest lucru se datorează efectelor asupra cancerului mamar sau altor beneficii pe care le aduce cu sine o alimentație sănătoasă.

Nu fuma

Din ce în ce mai multe dovezi științifice sugerează o asociere între fumat și riscul de cancer mamar, în special în cazul femeilor în perioada de dinaintea menopauzei. În plus, faptul că nu fumezi este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru sănătatea ta, în general.

Redu consumul de alcool

Este clar că alcoolul (chiar și atunci când consumi câteva băuturi pe săptămâna) crește riscul unei femei de a face cancer mamar. Însă nu este clar dacă alcoolul influențează sau nu riscul că boală să revină, odată ce ai învins-o. Consumul de alcool poate crește nivelurile de estrogen din corp, factor care ar putea crește riscul de recurentă a cancerului mamar. Nu există dovezi clare de pe urmă studiilor care să susțină acest lucru.

Ai voie sau nu să iei suplimente nutritive?

Până acum, potrivit experților americani, nu s-a demonstrat în mod clar că vreun supliment alimentar, inclusiv vitamine, minerale sau produse din plante ajută în mod clar la reducerea riscului de progresie a cancerului mamar sau riscului de recurentă.

Asta nu înseamnă că niciun supliment nutritiv nu te va ajută, însă este important să știi că nu s-a dovedit că acestea ajută în cazul prevenirii progresiei sau recurentei bolii.

Dacă te gândești să iei orice fel de supliment, discuta cu medicul tău și cere-i sfatul în privința această. El te va ajută să afli care sunt suplimentele considerate sigure pentru ține și ce produse ar trebui să eviți.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108