REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Cum se vor modifica SALARIILE medicilor

Cum se vor modifica SALARIILE medicilor

Replica API 10 iunie 2016 | 01:56 339

Guvernul a decis:

Guvernul a decis:

Guvernul României a aprobat miercuri, 8 iunie, Ordonanţa de Urgenţă pentru salarizarea în sistemul public. Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a anunţat că de prevederile ordonanţei vor beneficia 650.000 de oameni, dar că cele mai multe creşteri se vor resimţi în domeniul sănătăţii. Astfel, potrivit Ministerului Sănătăţii, aceste creşteri se vor aplica pentru 163.000 de angajaţi din sistemul sanitar. Amintim că adoptarea acestei ordonanţe vine ca urmare a numeroaselor proteste organizate de sindicatele din sănătate. Dintre acestea amintim şi acţiunile federatiei Sanitas, ai cărei reprezentanţi au organizat o manifestare şi la Constanţa, pe data de 20 aprilie, în faţa Prefecturii. Ei i-au comunicat prefectului Adrian Nicolaescu revendicările, iar acesta le-a înaintat Ministerelor Sănătăţii, Muncii şi Finanţelor.

Ulterior întâlnirilor dintre reprezentanții sistemului sanitar și Guvern, acesta a adoptat ordonanța de urgență, urmând ca noile salarii să intre în vigoare începând cu data de 01.08.2016.

Prin noua ordonanță aprobată de Guvern, salariile medicilor se vor modifica în funcție de gradație, trepte profesionale, funcții etc. De exemplu, medicul primar de gradaţia 5 are o creştere de 914 lei, medicul specialist gradaţia 5- 557 lei, medicul rezident anul VI-VII- 746 lei, medicul rezident anul III- 294 lei; medicul rezident anul I- 312 lei. Pentru medicii rezidenţi s-a majorat plafonul de la care se acordă bursa de rezident până la 4.749 lei, iar valoarea lunară a bursei se menține la 670 lei. Pentru personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar au fost stabilite salarii de bază pe funcţii, grade, trepte profesionale şi gradaţii diferenţiate pe unităţi clinice, unităţi neclinice, servicii de ambulanţă şi structuri de primiri urgenţe, anatomie patologică şi medicină legală. Măsura adoptată de Guvern ar avea ca scop stimularea ocupării locurilor de muncă în unitățile sanitare care se confruntă cu deficitul de personal. Este vorba despre secțiile sau compartimentele cu paturi de ATI/TI și de transport neonatal. Personalul din aceste unități va fi inclus în capitolul serviciilor de ambulanță și compartimentelor de primiri urgențe și vor primi salarii de bază mai mari. Referitor la gărzile efectuate în afara orelor de program de către personalul medical cu pregătire superioară, acestea vor fi reglementate pe baza unui contract separat. Noile salarii intră în vigoare începând cu data de 01.08.2016.

Amintim că vineri, 3 iunie 2016, a avut loc o întâlnire a reprezentanţilor Federaţiei SANITAS cu Ministrul al Muncii, Dragoş Pîslaru, în cadrul căreia au fost discutate propunerile federației referitoare la completarea și modificarea O.U.G. de eliminare a inechităților: ”În continuare vom face presiuni pentru ca legea salarizării unice în sistemul bugetar care va fi elaborată şi negociată în a doua parte a anului acesta, să permită obţinerea de creşteri salariale reale pentru toţi membrii noştri de sindicat”, anunțau reprezentanții Sanitas la vremea respectivă.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367