REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Cum și cât poți slăbi, la modul sănătos, în trei luni?

Cum și cât poți slăbi, la modul sănătos, în trei luni?

Replica API 14 mai 2021 | 00:00 777

Dacă vrei să pierzi în greutate într-un interval scurt de timp, cum ar fi trei luni, e nevoie să iei decizii mici pe parcurs, cum ar fi alegeri conștiente despre ceea ce mănânci și cât de mult exercițiu vrei să încorporezi în săptămâna ta.

Sursă foto: Shutterstock

Dacă încerci să pierzi câteva kilograme în următoarele trei luni, e bine să știi cât poți slăbi, la modul realist și sănătos, și cum poți face ca acest proces să se desfășoare în parametrii optimi.

Câte kilograme se pot da jos în trei luni?

Pentru a obține o pierdere în greutate care să fie durabilă, este important ca slăbitul să se facă treptat și constant. Concret, acest lucru înseamnă aproximativ un kilogram pe săptămână. O astfel de scădere în greutate se traduce prin aproximativ 12 kg într-o perioadă de trei luni.

Dacă ai foarte multe kilograme în plus, nu este neobișnuit să slăbești într-un ritm mai rapid de un kilogram pe săptămână. De asemenea, nu este neobișnuit ca pe parcursul dietei să ai perioade de platou, în care greutatea să stagneze. Acest lucru este cauzat în principal de o scădere a metabolismului, ceea ce duce la arderea a mai puține calorii. Așadar, nu e cazul să te frustrezi și să intri în panică dacă într-o săptămână nu slăbești deloc.

Motivul pentru care slăbești mai repede la început este acela că pierzi multă greutate în apă. Când consumi alimente care depășesc nevoile tale metabolice, corpul depozitează această energie sub formă de glicogen, forma de stocare a glucozei sau a zahărului, în ficat și mușchi. Astfel, atunci când corpul nu obține suficientă energie din calorii, va începe să consume glicogenul stocat.

Cum te poți asigura că pierzi din grăsime atunci când slăbești?

Pentru a scăpa de aproximativ un kilogram de grăsime săptămânal, ar trebui să arzi cam 3.500 de calorii, deci într-o săptămână, ar trebui să consumi cu 3.500 până la 7.000 de calorii mai puțin decât în mod normal (sau să arzi acele calorii prin sport) pentru a pierde un kilogram.

Există mai multe modalități de a atinge în siguranță acest deficit caloric, dar acestea depind și de stilul de viață. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să ții cont de vârsta, greutatea, înălțimea, starea de sănătate și obiectivul tău de slăbit, după care să îți faci un plan adecvat și realist care să ți se potrivească.

Nu există nicio soluție magică și rapidă care să funcționeze pentru toată lumea. Pierderea în greutate înseamnă să ajungi la un echilibru, nu să elimini grupe întregi de alimente sau să te înfometezi. Din punct de vedere matematic, însă, dacă tai aproximativ 500 până la 1.000 de calorii pe zi dintre cele pe care le consumai, ai șanse mari să pierzi un kilogram pe săptămână.

Redefinirea relației cu alimentele

În loc să stai și să numeri calorii, e mai eficient să îți redefinești relația cu mâncarea. Uită-te cu atenție la compoziția meselor mai degrabă decât la caloriile pe care le furnizează. Evitarea completă a alimentelor pe care le îndrăgești, în cazul în care le-ai etichetat ca fiind rele, va duce la comportamente nesănătoase, cum ar fi consumul excesiv de mâncare sau supraalimentarea.

E indicat, așadar, să asculți indiciile de sațietate pe care ți le dă corpul, pentru a crea un deficit energetic. Vei vedea că dacă mănânci conștient, încet, dacă mesteci bine și nu te grăbești să înghiți totul rapid, vei ajunge să consumi porții mai mici.

Dacă preferi un plan de dietă mai structurat, există o mulțime de opțiuni. Una dintre cele mai populare metode de slăbit este o dietă cu un conținut scăzut de carbohidrați. Un astfel de exemplu este dieta keto, care care își propune să facă organismul să utilizeze grăsimile ca formă de energie prin reducerea la minimum a aportului de carbohidrați.

O altă metodă populară de gestionare a greutății este postul intermitent. Există o varietate de moduri de a încerca postul intermitent, dar toate presupun „ferestre”, adică un interval de ore în care poți mânca aproape orice, dar în cantități normale fără să te supraalimentezi, și un interval de ore în care nu se permite decât să bei apă sau ceai.

De exemplu, dieta 16:8 recomandă ca toate mesele zilei să fie consumate într-o fereastră de opt ore (spre exemplu, în intervalul 11:00 - 19:00), iar în restul timpului să nu se mai mănânce nimic. Postul intermitent epuizează depozitele de glicogen, ceea ce susține flexibilitatea metabolică, precum și sensibilitatea la insulină, care permite celulelor corpului să utilizeze mai eficient glucoza.

De asemenea, poți încerca să ajungi la un deficit de calorii păstrând jurnale detaliate despre ceea ce mănânci, folosind o aplicație nutrițională pe telefon și concentrându-te pe controlul porțiilor. O astfel de aplicație te poate ajuta, de asemenea, să îți observi tiparele alimentare, astfel încât să poți face alegeri mai bine informate despre ceea ce decizi să mănânci, scrie doc.ro.

Indiferent de modalitățile prin care decizi să slăbești și mai ales dacă ai o greutate mult peste cea normală, este indicat să ceri sfatul medicului de familie sau al unui nutriționist acreditat, pentru a te asigura că dieta pe care dorești să o încerci este potrivită pentru tine.

Ca reguli generale, o alimentație bazată pe legume și fructe, cu reducerea semnificativă a produselor care conțin zahăr adăugat și grăsimi trans, o cantitate mare de apă băută zilnic și porțiile mai mici de mâncare sunt de mare ajutor în procesul de slăbire.

Ce mai poți face pentru a pierde în greutate?

Pe lângă adoptarea unei diete potrivite, mișcarea regulată este de mare ajutor în procesul de slăbire.

Adăugarea unui program de exerciții fizice la rutina ta nu numai că te poate ajuta să pierzi în greutate, dar poate reduce și riscul unor afecțiuni precum boli de inimă și diabet. Pentru adulți, se recomandă cel puțin 150 de minute de mișcare de intensitate moderată pe săptămână, sau cel puțin 75 minute de exerciții fizice viguroase săptămânal.

Exerciții de tip cardio, antrenamente de rezistență, antrenamente cu greutăți, plimbări zilnice în pas alert, toate sunt utile în procesul de slăbire. Cu cât ai mai multă masă musculară, cu atât arzi mai multe calorii în fiecare zi; așadar, antrenamentele de forță efectuate de aproximativ două ori pe săptămână contribuie la scăderea grăsimii corporale, dar și la întărirea mușchilor, a articulațiilor și a oaselor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920