REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Cum te afectează frigul și temperaturile scăzute dacă ai angină pectorală

Cum te afectează frigul și temperaturile scăzute dacă ai angină pectorală

Replica API 20 noiembrie 2020 | 00:00 1145

Lunile de iarnă aduc cu ele temperaturi din ce în ce mai scăzute, gheață, polei și zăpadă, iar pentru majoritatea oamenilor, datul la zăpadă (deszăpezirea curții, de exemplu, sau a zonelor din jurul blocului) nu duce la niciun fel de probleme de sănătate.

Însă dacă suferi de o boală coronariană (cardiopatie ischemică) și ai deja angină pectorală, este important să știi cum poate vremea rece (mai ales frigul extrem) să îți afecteze inima, scrie doc.ro.

Ce impact are vremea friguroasă asupra cardiacilor

Specialiștii ne avertizează: persoanele care petrec mult timp afară, în cazul în care temperaturile sunt extrem de mici, ar trebui să evite efortul fizic subit, cum ar fi să ridice o lopata grea, plină de zăpadă. Chiar și mersul prin zăpadă umedă și consistentă ar putea să solicite foarte mult inima anumitor pacienți cardiaci. Așa că este deosebit de important să știi cum să te protejezi dacă ai dureri în piept (angină pectorală).

Chiar dacă ți se pare greu de crezut, starea de sănătate a inimii tale poate fi grav afectată de frigul de afară, indiferent de vârstă ta și de cât de activ ești sau nu.

De ce este inima în pericol dacă stai în frig?

Când temperatura corpului tău scade și începi să simți frigul, inima face tot posibilul că să îți mențină corpul cald și bate mai repede pentru a pompă sângele și pentru a-l face să circule prin tot corpul, pentru a proteja organele importante. Chiar și așa, frigul de afară face că arterele să se contracte, lucru care apoi îți crește pulsul și îți crește tensiunea arterială. La rândul sau, acest lucru îți poate crește riscul de a dezvoltă cheaguri de sânge, care pot duce la infarct miocardic ori accident vascular cerebral (AVC).

Modificările hormonale din organism, în perioadele cu vreme rece, pot crește probabilitatea că sângele să se coaguleze. Pe măsură ce arterele se contracta din cauza aerului foarte rece, crește riscul de blocaje. Reține că un infarct miocardic are loc când un cheag de sânge blochează subit și complet una dintre arterele inimii, iar acea parte a mușchiului inimii nu mai este irigată cu sânge, deci nu mai are parte de oxigenul necesar.

De ce să nu dai la zăpadă dacă ai angină pectorală

Oricât ar fi de "tentant", dacă suferi de angină pectorală, e bine să lași deszăpezirea curții sau a aleii din față blocului pe seama altcuiva, pentru că datul la zăpadă este o activitate neindicata în cazul tău.

Știi că inima ta pompează și muncește mai mult deja, pentru a-ți menține corpul cald (când ești afară), iar dacă adaugi la această ecuație și efortul fizic brusc, prin intermediul activității fizice cum este datul la zăpadă, în acest fel îți poți agrava orice fel de afecțiuni asociate inimii. De exemplu, dacă trebuie să dai zăpadă de pe alee sau sau îți dai zăpadă după mașină și suferi de angină pectorală (dureri în piept), atunci nu faci decât să îți supui mușchiul inimii unui efort și mai mare, pui o presiune suplimentară pe acest organ.

Să nu uităm că angină pectorală este cel mai frecvent simțită în timpul efortului fizic și în perioadele în care stai în frig, afară, la temperaturi foarte mici. Simptomele pe care un pacient cu angină le simte, de regulă, sunt o senzație de presiune sau de greutate în mijlocul pieptului, însoțită de durere care uneori radiază/se extinde spre unul dintre brațe sau spre ambele brațe, iar durerea această poate ajunge până la gât sau maxilar.

De reținut: persoanele care au o formă de cardiopatie ischemică (numită și boală cardiacă coronariană) suferă, adeseori, de angină pectorală (durere sau disconfort în piept) atunci când stau în frig, prin urmare este important să se protejeze.

Pe lângă temperaturile scăzute, și alți factori (precum vântul puternic, zăpadă și ploaia ori lapoviță) pot reduce temperatura corpului. Umezeală de afară determina corpul să piardă căldură și mai repede, așa că este esențial să îți menții căldura corporală, purtând mai multe straturi de haine.

Cum să îți protejezi inima în zilele friguroase, dacă ești pacient cu angină

Menține o temperatura constanța în locuința ta și folosește, dacă ți-e frig, o sticlă cu apă caldă sau o pătură electrică, pentru a te încălzi când stai în pat, în timpul nopții.

Fii activ doar când ești în interior. Mișcă-te prin casă cel puțin o dată la fiecare ora și evita să stai jos pe perioade prea lungi de timp. Mișcarea îți face bine, însă ai grijă să nu îți forțezi corpul prea tare.

Mănâncă la ore regulate, ia mese calde și bea ceaiuri ori lichide calde, astfel încât să îi dai corpului tău energia de care are nevoie pentru a menține o temperatura normală.

Este bine să te îmbraci în mai multe straturi, adică să porți câteva straturi de haine subțiri, pentru că acestea îți pot ține mai bine de cald decât dacă ai avea un singur strat gros.

Poartă pe cap o căciulă, o pălărie groasă și o eșarfă dacă ieși afară (nu la dat zăpadă!), pentru că o cantitate mare de căldură se pierde prin zona capului.

Sună-ți medicul curant sau mergi la cabinet dacă ai un motiv medical de îngrijorare sau ai întrebări ori dacă te confrunți cu simptome ce indică o problema medicală (cum ar fi o afecțiune cardiacă sau diabetul).

Nu uita!

Expunerea la temperaturi extrem de mici și la frig îți afectează inima și poate declanșa angină stabilă. Expunerea la frig determina o creștere a tensiunii arteriale, care este asociată cu o cerere mai mare de oxigen a mușchiului inimii, la toți pacienții, arată un studiu. Acest mecanism poate fi răspunzător, în parte, pentru toleranță variabilă la frig care afectează pacienții cu angină declanșată de efort fizic.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367