REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Cum te poţi trezi cu mandat de aducere la instanţe şi amendat fără nici o vină: un constănţean, martor într-un eveniment din 2014

Cum te poţi trezi cu mandat de aducere la instanţe şi amendat fără nici o vină: un constănţean, martor într-un eveniment din 2014

Replica API 16 iunie 2015 | 12:16 1544

Cu jandarmii la uşă!

Cu jandarmii la uşă!

Dacă te trezeşti cu jandarmii la uşă şi ţi se spune să te prezinţi de urgenţă la instanţe, nu te panica! Există posibilitatea să fii martor într-un dosar. Însă, cum birocraţia este mare la noi în ţară şi omul de rând nu prea trebuie să primească explicaţii, un tânăr de la malul mării a trecut printr-o experienţă din categoria “râsul – plânsul”. A fost înştiinţat că trebuie să meargă la Judecătorie şi, ajuns acolo, a început şedinţa fără ca acesta să ştie ce se întâmplă. Ulterior, a aflat că este martor într-un eveniment petrecut în iulie 2014. Ce se întâmplase, de fapt? Prima citaţie nu a ajuns la destinaţie, motiv pentru care jandarmii au venit cu mandat de aducere.

Martorul este persoana care are cunoştinţă despre vreo faptă sau vreo împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în procesul penal, potrivit Codului de Procedură Penală. Însă, de multe ori, atunci când se petrece un accident rutier sau orice alt eveniment, lumea se cam fereşte să spună ceva, să se declare martor pentru a ajuta în anchetă. Motivul este unul: drumuri la instanţe, ore pierdute prin sălile de judecată şi bani cheltuiţi. Printr-o astfel de situaţie a trecut un tânăr din Constanţa, care s-a trezit cu jandarmii la uşă, fiindu-i transmis doar că trebuie să se prezinte a doua zi la Judecătorie, altfel se alege cu amendă. Motivul? Acest detaliu nu a fost transmis, ne-a spus tânărul. Ulterior, Alexandru a sunat la Judecătorie, la Jandarmerie, unde i s-a comunicat, într-un final, că este citat în calitate de martor. Pe 11 iunie, la orele dimineţii, acesta s-a prezentat la locul indicat. „Au venit la domiciliu jandarmii, pe 10 iunie. Nu eram, au răspuns părinţii. Le-au transmis să mă prezint a doua zi la Judecătorie că au mandat de aducere. Dacă nu mă duc, primesc amendă. Au spus că Judecătoria mi-ar fi trimis acasă o citaţie, eu nu am primit nimic, şi nu m-am prezentat la prima înfăţişare. Într-adevăr acea citaţie s-a întors la Judecătorie, de unde şi dovada că nu am primit nimic. În fine, ideea este că, din punct de vedere legal, următorul pas ar fi acel mandat de aducere. Nu mi s-a spus despre ce e vorba, în ce calitate, nimic. Am aflat că sunt martor după ce am sunat peste tot”, a declarat, pentru „Replica”, Alexandru. A doua zi, pe 11 iunie, acesta s-a prezentat la Judecătoria Constanţa. „Am ajuns acolo, am stat peste o oră, până ce s-a ajuns la cazul 6, dosarul 2. Apoi au început să vorbească şi să vorbească. Stăteam şi ascultam. Apoi mă întreabă despre procesul verbal pe care l-am semnat. Dar nu ştiam despre ce e vorba. Şi i-am spus: doamnă, îmi explicaţi, mai întâi, despre ce caz este vorba?”, a mai relatat Alexandru. În acel moment i s-a înmânat procesul verbal. Se pare că, în iulie 2014, tânărul a fost oprit în trafic, pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu, fiind vorba despre un filtru al Poliţiei Rutiere. A fost testat cu etilotestul, rezultatul fiind 0, adică nu consumase băuturi alcoolice. În acelaşi timp, un alt om al legii a oprit un autorurism, şoferul fiind depistat sub influenţa băuturilor alcoolice. „Îmi aduc aminte că mi-au arătat etilotestul şi m-au întrebat dacă am văzut rezultatul. Am zis că da şi mi-au spus să semnez procesul verbal ca martor. Însă uitasem de eveniment. Mi se pare normal să mi se explice despre ce este vorba. Judecătoria să transmită prin jandarmerie: e un eveniment din data de şi eşti martor. Nu să stau cu inima îndoită. Te sperii, chiar dacă ştii că nu ai făcut nimic, normal!”, a explicat constănţeanul. După ce s-a încheiat şedinţa de juecată, Alexandru le-a transmis judecătorilor că speră să nu mai fie chemat prin astfel de metode.

Citaţia cuprinde şi calitatea citatului şi obiectul cauzei

Potrivit Codului de Procedură Penală, organul de cercetare sau instanţa de judecată poate dispune citarea unei persoane în calitate de martor într-o cauză atunci când există indici că are cunoştinţă de o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului. În cazul de faţă era clar că Alexandru asistase la respectivul eveniment, semnând procesul verbal. Ulterior, se va emite o citaţie oficială de către organul judiciar care va fi transmisă la domiciliul sau locul unde martorul poate fi găsit. Citarea se poate face şi prin notă telefonică sau telegramă. Citaţia este individuală şi trebuie să cuprindă denumirea organului de urmărire penală sau a instanţei de judecată care emite citaţia, sediul acestora, data emiterii şi numărul dosarului; numele şi prenumele persoanei citate, calitatea în care a fost citată, respectiv cea de martor şi obiectul cauzei în care urmează să depună mărturie. Însă, cum respectiva citaţie nu a ajuns la destinaţie, pesemne că nu a fost găsit la domiciliu etc, s-a creat situaţia mai sus descrisă. Totodată, în citaţie este specificată şi adresa persoanei, ora, ziua, luna, anul, locul unde urmează să se prezinte şi atenţionarea că, în caz de neprezentare, urmează să suporte consecinţele legale, respectiv aplicarea unei amenzi judiciare.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614