REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Cum te pune pe drumuri cardul de sănătate. Îţi toceşte şi nervii, şi banii!

Cum te pune pe drumuri cardul de sănătate. Îţi toceşte şi nervii, şi banii!

Replica API 9 ianuarie 2018 | 00:00 317

De câte drumuri la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanța este nevoie pentru a putea beneficia de drepturile pe care le avem, în calitate de contribuabili la sistemul național de sănătate? Tot mai mulți constănțeni spun că... le-au pierdut numărul! Iar cardul de sănătate, introdus acum câțiva ani chipurile pentru a ușura toate aceste proceduri privind dovedirea calității de asigurat la sănătate, mai mult îi pun pe oameni pe drumuri și le tocesc nervii și banii!

Cardul de sănătate a fost introdus ca un proiect de interes național, al cărui principal scop este „transparentizarea și eficientizarea fondurilor utilizate în sistemul de asigurări sociale de sănătate”, ca să cităm din informațiile oferite pe pagina web a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Una este teoria, iar alta ...practica! Ce faci atunci când acest card de sănătate lipsește? Ei bine, iei drumul Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanța, pentru a găsi rezolvarea. Sau măcar niște răspunsuri pertinente, care să te ajute pentru a intra în posesia acestui card „minune” fără de care nici medicamente compensate nu poți ridica din farmacie!

Așteaptă, de doi ani, cardul de sănătate!

Așa a procedat și un tânăr constănțean de 20 de ani, student anul II, care tot așteaptă de doi ani, de când a împlinit vârsta majoratului, să primească respectivul card de sănătate. Însă drumurile repetate la CJAS Constanța nu l-au ajutat prea mult, după cum ne-a sesizat.

„După terminarea liceului, am intrat la facutate, nu am stat acasă, nu am avut întreruperi. Am fost la CJAS Constanța să întreb ce trebuie să fac pentru a primi cardul de sănătate, dar am fost trimis acasă, să aștept că îl voi primi. Dar de atunci tot aștept... Acum, am nevoie să fac niște analize medicale. Medicul de familie a refuzat să îmi elibereze o trimitere, pe motiv că nu am acest card de sănătate și să merg să îmi rezolv problema”, ne-a sesizat tânărul constănțean.

Fără alte explicații, fără să fie verificat dosarul său electronic pentru a se constata, concret, dacă figurează ca asigurat sau nu, ori dacă sunt necesare alte acte.

Explicații prin presă. De la ghișeele CJAS Constanța, de ce nu s-a putut?!

În încercarea de a afla, totuși, de ce tânărul nu deține un card de sănătate după doi ani de la împlinirea majoratului, ne-am adresat reprezentanților CJAS Constanța. După verificarea istoricului său, respectivii ne-au precizat: „Persoana respectivă nu este asigurată. Ultima categorie deschisă a fost de salariat la o firmă. În ceea ce privește cardul, acesta nu a fost emis, pentru că nu a avut constant, timp de șase luni, o categorie de asigurat deschisă, doar trei luni în 2016 și patru luni în 2017. Pentru a fi inclus în categoria de asigurat student, trebuie să aducă o adeverință de venit și o dovadă de la ANAF cum că nu are venituri”. Altfel spus, explicația celor de la CJAS Constanța a fost că, potrivit legislației, tânărul a fost încadrat într-o altă categorie de asigurat în momentul în care s-a angajat (în 2017!), iar la încheierea contractului de muncă nu este trecut automat în categoria de student, ci este nevoie să vină personal să redepună alte hârtii. Adică, alte drumuri!

Dar dacă-i lege, nu-i tocmeală! Aceste argumente nu justifică, însă, de ce tânărul figurează doar cu câteva luni de asigurat pe 2016, de ce nu i-a fost eliberat cardul respectiv în primul an de facultate, când a avut cele șase luni neîntrerupte de asigurat într-o categorie cerute de lege, și, cel mai important, de ce a fost nevoie să obțină niște explicații prin intermediul presei și nu de la angajații CJAS Constanța, când s-a prezentat la ghișeu, așa cum ar fi fost normal?! În schimb, așa cum am menționat mai sus, atunci când a cerut aceste lămuriri, a fost trimis „la plimbare”.

Fără card de sănătate, trimis la plimbare de la farmacie!

Dar lipsa acestui card de sănătate poate pune probleme, în ciuda asigurărilor date în mod repetat de reprezentanții CJAS Constanța că asigurații beneficiază de drepturile lor doar la o simplă verificare, în sistemul informatic de sănătate. O dovedește o altă situație. „Soția mea nu are card de sănătate din 2014, apare „card neemis”. De fiecare dată, de la Casa de Sănătate ni se spune că aia e, va fi emis când va fi emis. Între timp, multe farmacii refuză eliberarea rețetei, pe motiv de lipsă card de sănătate. Ne-am prezentat la Casa de Sănătate, ni s-a spus că farmaciile nu au dreptate și că să le spunem asta. Evident că atunci când îi spun farmacistei, pe ea o doare undeva, o ține pe a ei că nu dă rețetă fără card de sănătate. Toți medicii ne pun să aducem adeverință de la Casa de Sănătate cum că e asigurată. Atât de prost este acest sistem, încât am hotărât să ne auto-medicăm și gata, dacă o fi ceva mai grav, ajungem în Urgență și acolo ne-o da cineva ceva, sau poate nu, că văd că mai nou și de acolo te dă afară. Unde mai pun că aceste quasi-proceduri speciale cu adeverințe sunt realizate pentru dobitocii care nu au vrut să le fie emise carduri pe motiv de 666 și alte motive. Așa că, automat, cine te vede că nu ai card, până apuci tu să explici nu l-au emis imbecilii, ți-o trântește pe aia: „Ce vă era frică că vă ia dracu?””, este relatarea unui alt constănțean cu privire la propia experiență cu „minunatul” card de sănătate.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Eu sunt din Gorj, sunt asigurat si nu am card emis de atata timp, imbecilitatea cea mai mare e ste ca nu se poate poate elibera la cerere. Raspunsul sec al CAS "trebuie sa cereti adeverinta de salariat" de fiecare data cand apelez la seviciile medicale, sediul firmei mele fiind la 120 km distanta. ROMANIA anului 2018 !!!!!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614