REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
12.3° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Cum ţi se transformă casa în foc de artificii, iar ENEL spune că "totul este în regulă"

Cum ţi se transformă casa în foc de artificii, iar ENEL spune că "totul este în regulă"

Replica API 21 noiembrie 2013 | 00:00 152

Ca la noi, la nimeni

Ca la noi, la nimeni

Cazurile în care consumatorilor li se taie facilităţile, cu penalizări "până în tavan", la întârzierea plăţii de câteva zile pentru servicii oricum proaste, nu mai sunt o noutate. Este şi cazul unui bărbat din localitatea constănţeană Pecineaga, care reclamă o nesimţire flagrantă din partea furnizorului de curent electric, "vestitul" ENEL. Ioniţă Manu a reclamat pentru Replica modul în care monopolul ENEL se desfăşoară cu "măiestrie" în localitatea sa. Din galeria foto reiese o variaţie de tensiune electrică la prize care te bagă în sperieţi, variind între 160V şi 200V, aspect care poate transforma oricând, oricui, casa în scrum. Potrivit lui Manu, după numeroase sesizări, răspunsul unui angajat ENEL a fost: "E normal, doar este tensiune alternativă". "Normalitatea" care îţi poate transforma domiciliul în foc de artificii a fost denunţată şi de ing. electrician Alexandru Chiriţă, care a lămurit pentru "Replica": "Tensiunea normală este de 220V, deşi am auzit că s-a mărit în ultima perioadă. Tensiune alternativă nu înseamnă că variază curentul de capul lui, ceea ce se întâmplă la acest om nu este bine deloc".

Pâslaru: "La nivel de comună, nu avem tensiunea normală"

Primarul localităţii Pecineaga, Lili Pâslaru, susţine că este prima dată când aude de astfel de variaţii de tensiune şi consumatorul trebuie să insiste la ENEL. Mai mult, Pâslaru susţine că în comuna sa nu există tensiunea normală, însă, chiar şi aşa, este de părere că trebuie luate măsuri. El a declarat pentru Replica: "Noi am reuşit aici ca jumătate din localitate să se racordeze la energie electrică. Cred că este caz izolat. La nivel de comună, nu avem tensiunea normală. Cu această variaţie, nu s-a mai întâmplat până acum. Trebuie să insiste în continuare cu intervenţii la ENEL. Dacă nu e problemă de stâlp, poate are el ceva prin gospodărie", susţine Pâslaru. Părerile referitoare la unicul furnizor de energie electrică al judeţului, ENEL, sunt prea bine cunoscute şi deloc printre cele mai pozitive. Cazurile în care consumatorii au probleme cu furnizorul sau nu sunt despăgubiţi după pagubele suferite sunt arhicunoscute şi intrate deja în normalul nerespectării angajamentelor contractuale. De acelaşi lucru se plâng şi primarii din judeţul Constanţa. Nicolae Matei, edilul municipiului Năvodari, a declarat pentru Replica la mijlocul lunii octombrie că legislaţia trebuie modificată şi "tuturor furnizorilor de utilităţi publice trebuie acordate licenţe şi cel care nu îşi face datoria să piardă licenţa. Cei de la ENEL îşi bat joc de populaţie şi asta se întâmplă de ani de zile". De o situaţie mai interesantă a avut parte Cristian Cârjaliu, primarul localităţii Agigea: "Legea nu permite furnizarea utilităţilor publice la parametri normali. Noi mai avem şi problema conectării unor viitori abonaţi. Pe lângă asta, când am avut reclamaţii, am făcut sesizare la ANRE. Cei de acolo mi-au trimis o înştiinţare, potrivit căreia ENEL a fost sancţionată. Dar nu au precizat cu ce, că e vorba de 5 lei, de 10 lei, de cât o fi fost, deşi e vorba de o informaţie de interes public". Cel mai vehement contestatar al monopolului ENEL este primarul localităţii Peştera, Valentin Vrabie: "Avem deosebit de mari probleme cu acest ENEL, mai ales când sunt ploi sau cantităţi mari de zăpadă. Plângeri ale consumatorilor sunt în nenumărate rânduri. Oamenii sunt total nemulţumiţi, mai ales că defecţiunile se remediază greu. Discutăm acum de un agent termic arogant, nişte investitori puşi pe japcă. Ei, când întârzie cu remedierea defecţiunilor, nu sunt sancţionaţi de nimeni. ENEL nu are obligaţii, ci numai drepturi!", a declarat Vrabie.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218