REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.1° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.1° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Cum ții țânțarii la distanță prin metode naturale

Cum ții țânțarii la distanță prin metode naturale

Replica API 9 iunie 2020 | 00:00 974

Vara este sezonul în care petrecem cel mai mult timp în aer liber, atât ziua, cât și seară. Vara este, însă, și sezonul țânțarilor, iar mușcăturile acestora nu numai că nu sunt estetice, însă produc și un disconfort major din cauza mâncărimilor pielii. Iată cum poți ține țânțarii la distanță, folosind metode 100% naturale!

Cremele și spray-urile din comerț care promit să țină țânțarii la distanță sunt destul de scumpe și pot conține substanțe chimice dăunătoare, mai ales în cazul copiilor, scrie doc.ro. Așadar, ar fi bine să te orientezi către metode cât mai naturale de îndepărtare a țânțarilor – iată câteva trucuri eficiente prin care te poți feri de mușcăturile țânțarilor:

Poartă haine deschise la culoare – atunci când își caută hrană, țânțarii se uită la nuanțele care contrastează cu linia orizontului. Așadar, culorile deschise nu îi atrag la fel că cele mai închise. Încearcă să te îmbraci, pe timp de vara, în tonuri deschise, pastelate, care nu numai că sunt văratice, însă te vor proteja și de pericolul muşcăturii de țânțar.

Înconjoară-te de lavandă – țânțarii, muștele și fluturii de noapte detestă mirosul pregnant de lavandă. Dacă stai la curte, plantează lavandă în dreptul geamurilor casei tale. În cazul în care stai la bloc, pune-ți lavandă în ghivecele de pe balcon. Astfel, vei reuși să creezi o barieră împotriva țânțarilor. Dacă ieși din casă, aplică-ți pe piele ulei esențial de lavandă, care va respinge țânțarii care încearcă să se apropie de ține.

Mănâncă mai mult usturoi – uleiul de usturoi, care este eliberat prin toți porii tăi după ce mănânci usturoi, acționează precum o barieră între pielea ta și țânțari. Acum ai un motiv în plus să mănânci paște cu sos de roşii și usturoi, dar și dovlecei pane cu mujdei de usturoi, în zilele de vara.

Folosește un ventilator – dacă știi că apă atrage țânțarii, trebuie să știi și că vântul îi îndepărtează. Folosește-te de această informație pentru a ține țânțarii la distanță. Pornește ventilatorul în camera în care stai ori scoate-l pe terasă / balconul casei tale, dacă vrei să te relaxezi câteva ore fără să te expui mușcăturilor de țânțar. Direcționează ventilatorul către sol întrucât țânțarii au tendința de a zbura mai jos atunci când adierea vântului îi deranjează.

De ce sunt țânțarii mai atrași de unii oameni decât de alții?

Mai mult ca sigur ai cel puțin un prieten care nu se pricopseşte cu nicio înțepătură de țânțar, chiar dacă stați în același loc, în același timp. Ei bine, oamenii de știință susțin că, într-adevăr, unele persoane atrag țânțarii precum un magnet, în timp ce altele nu reprezintă niciun interes pentru aceștia.

Studiile făcute pe această tema până în prezent au descoperit că persoanele cu concentrații mari de steroizi sau colesterol la suprafață pielii atrag țânțarii. De asemenea, țânțarii sunt atrași și de persoanele care produc anumite tipuri de acizi în cantități mari – acidul uric, de pildă, produce un miros care atrage țânțarul.

Femeile însărcinate sunt, de asemenea, mai expuse mușcăturilor de țânțar, asta pentru că acestea produc o cantitate mai mare de dioxid de carbon, iar acesta atrage, la rândul lui, țânțarii.

La ce riscuri te expune o înțepătură de țânțar?

Pe lângă mâncărimea la nivelul pielii care poate persistă câteva zile, mușcătura de țânțar vine și cu alte riscuri. De pildă, unele persoane pot dezvoltă reacții alergice din cauza muşcăturii de țânțar.

De asemenea, țânțarul poate transmite diverse boli. Din fericire, în România nu există virusuri fatale ce pot fi transmise prin mușcătura de țânțar, însă în alte colțuri ale lumii, acest lucru se petrece. Virusul Zika, febra Dengue, febra galbenă, virusul West Nile sunt doar câteva exemple de virusuri și boli grave ce sunt transmise de țânțari în alte părți ale lumii precum Africa, America de Sud ori Caraibe.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218