REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Cum tratezi mâinile uscate și crăpate

Cum tratezi mâinile uscate și crăpate

Replica API 14 mai 2021 | 00:00 674

Multă lume se confruntă cu problema mâinilor uscate și crăpate pe timpul iernii. Deși nu este un motiv de îngrijorare, uscarea excesivă a mâinilor poate fi foarte neplăcută, deci e recomandat să iei măsuri de protejare și îngrijire a mâinilor, pentru a evita uscăciunea.

Sursă foto: Shutterstock

În majoritatea cazurilor, uscăciunea mâinilor este cauzată de factorii de mediu. Vremea rece și vântul aspru de iarnă, de exemplu, pot duce la uscăciunea excesivă a mâinilor. La acestea se pot adăuga spălatul sau dezinfectatul frecvent al mâinilor, expunerea la substanțe chimice agresive (aici intră și agenții de curățare din produsele de menaj), precum și anumite afecțiuni medicale ce au ca simptom și uscăciunea pielii, scrie doc.ro.

Pentru a înțelege cum să îți protejezi mai bine mâinile, este important, mai întâi, să identifici cauza. Află, în cele ce urmează, care sunt principalii factori declanșatori ai uscăciunii excesive a mâinilor, cum să îți ferești mâinile de uscăciune, dar și cum să previi acest fenomen.

Cauzele mâinilor uscate și crăpate

1. Vremea

Pe parcursul lunilor de iarnă, este un lucru obișnuit ca pielea să devină mai uscată. Schimbările de climă, mai ales la trecerea în sezonul rece, când și nivelul de umiditate se schimbă, poate cauza uscăciunea mâinilor. De asemenea, aerul uscat din interior poate agrava starea în care se află mâinile tale, în absența unui nivel optim de umiditate.

2. Natura locului de muncă

Condițiile de muncă pot contribui la uscăciunea mâinilor. Așadar, persoanele cu profesii ce implică spălatul mâinilor frecvent, cum ar fi asistentele medicale, doctorii sau cadrele didactice, pot avea mâinile mai uscate. De asemenea, angajații din fabricii sau din saloanele de coafură, care sunt frecvent expuși la substanțe chimice iritante, pot suferi de uscăciunea mâinilor.

3. Anumite afecțiuni medicale

Anumite probleme de sănătate pot duce la uscăciunea excesivă a mâinilor sau pot crește riscul de deshidratare a pielii la nivelul întregului corp. De exemplu, persoanele cu boli autoimune, cum ar fi diabet sau lupus, suferă, de regulă, de circulație sangvină mai puțin eficientă la nivelul brațelor, ceea ce cauzează, printre altele, uscăciunea și iritarea mai frecventă a mâinilor.

De asemenea, anumite afecțiuni dermatologice, cum ar fi eczemele sau psoriazisul, care declanșează un proces inflamator la nivelul pielii, pot duce la uscăciunea excesivă, descuamarea și crăparea pielii din zona mâinilor și nu numai.

Când ar trebui să mergi la medic?

Dacă ai mâinile uscate în urma unei probleme dermatologice, este foarte important să mergi la medic, deoarece, netratată, afecțiunea poate duce la complicații, printre care se numără infecțiile cutanate și deformarea unghiilor.

Este important să urmărești simptomele, iar dacă printre acestea se numără cele de mai jos, apelează la sfatul unui medic specialist:

- Decolorarea pielii

- Sângerări la nivelul mâinilor

- Roșeață excesivă a pielii

- Secreții purulente

- Inflamația mâinilor

Dacă situația mâinilor nu se îmbunătățește în urma remediilor locale, de asemenea, este cazul să mergi la medic.

7 remedii pentru mâini uscate

Pentru a combate problema mâinilor uscate, poți încerca următoarele soluții simple și la îndemână.

1. Hidratează-ți mâinile din plin

Mâinile uscate au nevoie de hidratare în profunzime, iar pentru un efect optim vei avea nevoie de un produs foarte emolient, pe bază de glicerină, acid hialuronic, centella asiatica, ceramide, etc. De asemenea, pentru a sigila hidratarea, aplică peste crema hidratantă un produs ocluziv, cum ar fi un ulei bogat, precum cel de cocos, shea sau argan, sau vaselină cosmetică. Este recomandat să faci acest ritual de hidratare seara, înainte de culcare, pentru ca mâinile să se bucure de opt ore neîntrerupte de hidratare. De asemenea, ai grijă să porți crema hidratantă cu tine peste tot și să o aplici după ce te speli pe mâini.

2. Poartă mănuși

Aici intră atât mănușile de iarnă, pe care ar trebui să le porți pe durata întregului sezon rece, cât și mănușile de bucătărie, pentru atunci când speli vasele sau folosești produse de menaj cu agenți de curățare agresivi.

3. Gestionează stresul

Poate suna ciudat, dar există o mica asociere între nivelul de stres crescut și apariția anumitor probleme dermatologice, cum ar fi eczema. Așadar, dacă observi simptome de iritație, mâncărime și roșeață a pielii, încearcă, mai întâi să reduci nivelul de stres și să acorzi mai mult timp pentru tine.

4. Urmează un tratament medicamentos, prescris de medic

Dacă suferi de iritație severă a pielii, dermatită sau eczemă, un tratament medicamentos poate fi opțiunea cea mai indicată. Medicul îți poate prescrie un unguent pe bază de corticosteroizi sau un antibiotic cu aplicare locală sau orală. Ai grijă să respecți instrucțiunile transmise de medicul curant.

5. Întreabă medicul despre terapia cu lumină ultravioletă

În anumite cazuri de psoriazis sever, terapia cu lumină UV poate ajuta considerabil în procesul de vindecare a pielii. Cu toate acestea, este important să discuți cu medicul despre avantajele și dezavantajele acestui tip de terapie, și dacă este pentru tine.

6. Optează pentru o cremă dermatocosmetică sau cu prescripție medical

Pentru pielea extrem de uscată și crăpată, fără un motiv dermatologic, medicul îți poate recomanda fie un produs dermatocosmetic, fie un produs specializat pe bază de acid lactic sau uree. Aceste ingrediente sunt foarte eficiente în tratarea mâinilor foarte uscate și crăpate.

7. Aplică o cremă cu hidrocortizon

În unele cazuri, uscăciunea pielii se poate agrava și transforma în dermatită. Aceasta este o afecțiune dermatologică care poate da simptome de inflamație, roșeață, mâncărime și crăpare a pielii. În asemenea situații, poți alege un remediu eficient, și anume o cremă pe bază de hidrocortizon. Hidrocortizonul are proprietăți emoliente și calmante și susține procesul de vindecare și reparare a pielii.

Cum poți preveni uscăciunea mâinilor?

În primul rând, indiferent de cauza uscăciunii mâinilor, hidratarea corespunzătoare și frecventă este prima formă de evitare a acestui fenomen. Așadar, poartă cu tine, mereu, crema de mâini, și reaplică ori de câte ori simți nevoia.

De asemenea, optează pentru produse cu ingrediente emoliente și umectante, care oferă o hidratare optimă. Printre acestea se numără glicerina, uleiul de jojoba, untul de cacao, extractul de aloe.

Dacă natura profesiei tale implică spălatul pe mâini frecvent, aplică un produs de hidratare după fiecare spălare a mâinilor. Nu în ultimul rând, evită căldura și frigul excesiv și protejează-ți mâinile cu mănuși sau mâneci lungi.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920