REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Cum trebuie să procedaţi pentru restituirea taxei de mediu. Iată ce a păţit o femeie din municipiul Constanţa

Cum trebuie să procedaţi pentru restituirea taxei de mediu. Iată ce a păţit o femeie din municipiul Constanţa

Replica API 15 martie 2017 | 08:23 356

Prin abrogarea ordonanței 9/2013 de la 1 februarie, se elimină, în consecință, și regulile de bază pentru restituirea pe cale administrativă a vechilor taxe auto. Astfel, doar printr-o hotărâre judecătorească definitivă se mai pot recupera banii. Mai exact, regulile de bază ce prevăd că proprietarii de mașini pot cere banii înapoi pentru vechile taxe auto erau incluse în ordonanța timbrului de mediu, act normativ ce a fost abrogat la data de 1 februarie 2017.

Este și cazul prin care trece o femeie din Constanța, care a primit sentința pe data de 09.06.2016, prin care Tribunalul Constanța i-a dat o hotărâre definitivă pentru restituirea sumei pentru taxa de mediu al unuia dintre vehicule. De asemenea, în luna ianuarie a primit o schema administrativă de la ANAF, prin care suma totală urma să îi fie restituită în 5 rate, până în anul 2019. Dar, cum OUG 9/2013 a fost abrogată, aceea schemă nu mai este luată în calcul. Femeia s-a prezentat luna trecută la Trezorerie în Constanța, iar răspunsul celor de acolo când a prezentat documentele a fost halucinant.

„Mai uitați-vă la televizor...”, i-au spus angajatele de acolo care i-au transmis că nu mai are cum să își recupereze banii. Femeia nedumerită, nu știa cum să procedeze mai departe. Un avocat specializat pe cazurile de restituiri taxe auto a explicat că atâta timp cât există o hotărâre judecătorească definitivă, reclamanta poate solicita executarea hotărârii și să recupereze banii integral. „Trebuie să meargă la un executor cu hotărârea definitivă să i-o pună în executare. Altă soluție nu e. Să-i anuleze schema aia și să îi dea toți banii deodată. Nu respectă schema ANAF, dar trebuie să respecte hotărârea judecătorească”, a punctat avocatul.

Până la 31 ianuarie 2017, potrivit OUG nr. 9/2013, cei care au plătit una dintre vechile taxe auto (taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule) puteau cere restituirea, pe cale administrativă, la organul fiscal competent. Contribuabilii își primeau banii înapoi (cu tot cu dobânzile pentru perioada dintre plata taxei și restituirea ei) în decurs de cinci ani calendaristici, prin cinci tranșe a câte 20% din suma datorată.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu numai asta, dar ei trebuie restituiti impreuna cu dobanda legala, care este mai mare decat la orice banca. Cu cat trece mai mult timp, cu atat primesti mai mult. In 5 ani, daca ai dat 10mil taxa, dobanda ar fi vreo 2-3 mil.
5
0
Firesc at fi daca si asa se lauda ca totul a fost digitalizat,cei de la ANAF sa intre frumos in baza de date,sa gaseasca sumele platite de oameni si sa-i anunte pe fiecare prin posta sa vina sa-si ridice banii de la ghiseu,asa cum au si fost depusi,toti...Cum statul este dovedit de multa vreme ca fiind dusman al locuitorilor tarii,oamenii sunt batjocoriti cu mare voluptate,reprezentantii statului avand dovada ca populatia ramane tot obedienta,bleaga. Uite,pentru asa ceva nu se iese in strada,ce mai ziceti?
6
0
tara pulii a pesedeului
13
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218