REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Cum trebuie să procedeze o persoană când are simptome COVID-19?

Cum trebuie să procedeze o persoană când are simptome COVID-19?

Replica API 2 octombrie 2020 | 00:00 1610

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a explicat pas cu pas, joi seară, cum trebuie să procedeze o persoană în momentul în care prezintă o simptomatologie similară cu cea specifică bolii infecțioase COVID-19, pentru a vedea dacă este pozitivă sau nu și pentru a acționa în consecință.

Întrebat de Silviu Mănăstire, la „Dosar de politician”, ce trebuie să facă un om care manifestă simptome de COVID-19, Nelu Tătaru a răspuns: „Haideți să o luăm de la început. În momentul în care prezintă simptome respiratorii sau febră, regula ar trebui să fie aceea de autoizolare și regăsirea celui mai bun prieten, cum spuneam și la începutul acestei pandemii, medicul de familie. Medicul de familie este cel care poate depista într-o definiție de caz necesitatea unei testări și necesitatea unui tratament acasă sau în izolare la spital. Deciziile se iau împreună. (...) Iei legătura cu medicul de familie, împreună decidem ce facem. Mergem la o testare, că întrunim toate defințiile de caz, sau facem un tratament acasă, sau împreună cu medicul decidem să mergem la o Unitate de Primire Urgențe, sau la Infecțioase”.

„După ce am făcut acel test, așteptăm acasă, în izolare, rezultatul. Avem un test pozitiv – solicităm 112 și mergem direct la Boli Infecțioase, nu mai mergem la Primire Urgențe, nu mai mergem la alte spitale. Suntem deja confirmat pozitiv, solicităm 112, mergem la Boli Infecțioase, la un spital dedicat COVID. Când se ajunge acolo suntem consultați – suntem simptomatic, se ia o decizie de internare în maxim 48 de ore, conform legii. Se fac evaluări complete până în 48 de ore. Medicul curant este cel care ia decizia prelungirii sau nu a izolării, sau a spitalizării, cum îi spunem noi. Atunci, trebuie un aviz de la Direcția de Sănătate Publică de prelungire a acestei spitalizări. Dacă se consideră că pacientul are simptome ușoare sau e asimptomatic și se decide izolarea lui la domiciliu, la fel, se ia un aviz de la DSP”, a adăugat Nelu Tătaru.

Întrebat cum se ia decizia privind spitalizarea sau, după caz, izolarea la domiciliu, ministrul Sănătății a precizat: „Acele 48 de ore cerute atunci când a fost proiectul legislativ personal le-am cerut, din mai multe considerente. Primul considerent era pentru a pregăti pe cei de acasă, dacă există condiții în care cel care este deja pozitiv să se întoarcă. Un alt considerent era pacientul în sine, ca evaluare a lui. Avem niște evaluări uzuale. După ce facem aceste investigații, medicul curant este cel care își face o idee de diagnostic și o conduită de urmat. Se uită și în istoricul pacientului. Medicul curant este cel care decide prelungirea spitalizării sau izolarea în spital, sau izolarea la domiciliu până la 14 zile, sau într-un spațiu adecvat dacă pacientul nu vrea să meargă acasă, vrând să nu ducă riscul către persoane în vârstă, către copii sau familie. Orice decizie e urmată de un aviz al DSP. (...) În Ordinul ministrului Sănătății 555 sunt date toate spitalele COVID din această țară”, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Tataru si Arahat trebuie executati public! Niste jeguri si nesimtiti notorii!
0
2
sugi pula betivanule , cum morti vostri numai labagii de astia ca voi ocupa functii cacamas pe voi de gunoaie infecte luati-as freza in pula de dement
1
4

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218