REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
20.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Cum va fi vremea până pe 6 decembrie

Cum va fi vremea până pe 6 decembrie

Replica API 24 noiembrie 2015 | 21:02 250

Pentru următoarele două săptămâni, regimul termic va fi caracterizat de valori apropiate de mediile climatologice specifice perioadei, arată ANM, care a actualizat prognoza meteo pe regiuni, valabilă până pe 6 decembrie.

Ploile încep să-şi facă simţită prezenţa, temporar precipitaţiile fiind mixte sau sub formă de nisori.

În Banat, în cea mai mare parte a intervalului, valorile termice vor fi apropiate de cele caracteristice în ultima decadă de noiembrie şi la începutul lunii decembrie, dar vor fi şi zile cu vreme mai rece decât normal. Astfel, în medie, vor fi maxime termice de 5...9 grade şi minime de 0...4 grade, iar temperaturi mai scăzute vor fi posibile în perioadele 25-26 şi 28-29 noiembrie. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor se va menţine relativ ridicată pe parcursul celor două săptămâni de prognoză. Vor fi mai ales ploi, ce pot cumula local cantităţi de apă mai însemnate, dar temporar vor apărea precipitaţii mixte.

În Crişana, regimul termic va fi caracterizat de valori apropiate de mediile climatologice specifice perioadei, astfel că se vor înregistra medii ale maximelor de 4...7 grade şi ale minimelor de 0...4 grade. Vor fi şi perioade, cel mai probabil în datele de 25-26 şi 28-29 noiembrie, când sunt estimate temperaturi mai scăzute, ce vor caracteriza o vreme mai rece decât obişnuit. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor se va menţine relativ ridicată de-a lungul intervalului de referinţă. Vor fi mai ales ploi, ce pot fi moderate cantitativ, dar temporar vor apărea precipitaţii mixte.

În Transilvania, temperaturile se vor situa în general în jurul celor normale în această perioadă din an, cu maxime de 3...7 grade şi minime de -3...2 grade, mediat pe regiune. Vor fi însă şi zile cu o vreme rece, mai ales la sfârşitul primei săptămâni ( zilele de 28 şi 29 noiembrie). Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor -în general moderate cantitativ- va fi relativ ridicată pe parcursul intervalului de referinţă. Vor fi ploi, dar temporar şi lapoviţă sau ninsoare, în special în zonele perimontane.

În Maramureş, în cea mai mare parte a intervalului se vor înregistra valori termice în jurul celor obişnuite în ultima decadă de noiembrie şi la începutul lunii decembrie, dar vor fi şi zile cu vreme mai rece decât normal. Astfel, în medie, vor fi maxime de 4...7 grade şi minime de -2...0 grade, iar temperaturi mai scăzute vor fi posibile la sfârşitul primei săptămâni. Precipitaţiile vor apărea cu o probabilitate mare pe parcursul întregului interval, dar vor fi slabe sau moderate cantitativ. Vor predomina ploile, temporar fiind de aşteptat şi precipitaţii mixte.

În Moldova, mediile valorilor de temperatură se vor apropia de normalul pentru ultima decadă de noiembrie şi începutul lunii noiembrie, fiind estimate maxime de 4...7 grade şi minime de - 2...3 grade. Faţă de aceste valori mediate pe regiune sunt de aşteptat temperaturi mai ridicate în sudul regiunii, dar o vreme ceva mai rece în partea sa nordică. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicată în special pe parcursul primei săptămâni de prognoză când local, mai ales în sud, se pot cumula cantităţi de apă mai mari. În nord şi în dealurile subcarpatice temporar vor fi şi lapoviţe sau ninsori, iar în restul regiuni vor predomina ploile.

În Dobrogea, chiar dacă vor scădea semnificativ faţă de intervalul anterior, valorile de temperatură se vor menţine mai ridicate decât cele obişnuite în această perioadă din an, atât ziua când vor fi în medie 8...13 grade, dar cu precădere pe timpul nopţilor când se vor înregistra între 5 şi 9 grade. Probabilitatea pentru ploi (în general moderate cantitativ) va fi ridicată, în special pe parcursul primei săptămâni de prognoză.

În Muntenia, chiar dacă scăderea de temperatură faţă de săptămâna care s-a încheiat va fi semnificativă, valorile se vor menţine în general mai ridicate decât mediile climatologice specifice la sfârşit de noiembrie şi începutul lunii decembrie, cu precădere la valorile nocturne. Astfel, se vor înregistra maxime de 7...11 grade şi minime de 1...6 grade, mediat pe regiune, valori mai mici fiind posibile în perioada 29-30 noiembrie. Probabilitatea pentru ploi va fi ridicată, în special pe parcursul primei săptămâni de prognoză, când vor fi posibile şi cantităţi de apă mai însemnate.

În Oltenia, temperaturi se vor situa în jurul celor normale în această perioadă din an, cu maxime de 6...9 grade şi minime de 0...4 grade, mediat pe regiune. Vor fi însă şi nopţi cu o vreme mai rece, cu temperaturi uşor negative. Probabilitatea pentru ploi va fi ridicată, mai ales pe parcursul primei săptămâni de prognoză, când local se vor cumula cantităţi de apă mai însemnate.

La munte, regimul valorilor termice va fi unul apropiat de cel normal pentru perioada din an în care ne aflăm. Astfel, media temperaturilor maxime va fi de 0...2 grade, iar minimele vor fi exclusiv negative, urmând a se situa în general între -7 şi -4 grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor se va menţine ridicată, în special pe parcursul primei săptămâni. La peste 1400 m altitudine vor predomina ninsorile, care temporar pot fi mai consistente, iar la altitudini mai mici vor fi şi lapoviţe sau chiar ploi. Izolat se va depune polei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102