REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Cumpăna, prima localitate care obligă purtarea măștilor și a mănușilor

Cumpăna, prima localitate care obligă purtarea măștilor și a mănușilor

Replica API 9 aprilie 2020 | 00:00 3098

Două cazuri de infectări cu noul coronavirus pe teritoriul comunei Cumpăna au determinat autoritățile locale să oblige locuitorii localității să poarte măști și mănuși atunci când ies din case. Decizia a fost luată în cadrul Comitetului Local pentru Situații de Urgență și se aplică începând de joi, 9 aprilie.

Mariana Gâju

Două cazuri de infectări cu Covid-19, la Cumpăna

Astfel, Cumpăna devine prima localitate din județul Constanța care preia modelul altor județe din țară și îi obligă pe locuitori să poarte măști, dar și mănuși.

"Noi avem încă o persoană testată pozitiv pe teritoriul comunei, este a doua persoană, în total. Sunt îngrijorată și este mai bine să luăm măsuri în acest moment, având în vedere că oamenii nu înțeleg că pot ieși din case doar pentru nevoi urgente. Noi nu cerem neapărat purtarea măștilor, ci a eșarfelor, fulare, orice material care poate acoperi fața și poate proteja cetățenii. Lumea poate improviza, dar trebuie să se protejeze.", a declarat, pentru "Replica", Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna.

Ce spune prefectul județului Constanța?

82 de persoane se află izolate la domiciliu pe teritoriul comunei constănțene. Cât despre amenzi, edilul ne-a precizat că nu vrea să ia oamenilor "pâinea de la gură" și că urmează să se consulte și cu alți primari din țară pentru a fi stabilit cuantumul contravențiilor. Purtarea mănușilor și a măștilor este obligatorie pentru cetățenii care ies în spațiile publice.

Între timp, la nivelul județului Constanța, prefectul George Niculescu nu a luat în calcul o astfel de hotărâre și lasă această decizie la latitudinea primarilor de localități. Asta, deși nouă județe din România au considerat că este necesar să-i oblige pe cetățeni să se protejeze atunci când ies din locuințe.

Confuzie generală

Confuzia este legată de modul în care autoritățile au înțeles să comunice, în sensul că în mai puțin de o lună, aceeași sursă a oferit declarații contradictorii.

La începutul pandemiei, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a sugerat că purtarea măștilor nu este atât de necesară, în contextul crizei de echipamente pe plan mondial. La rândul său, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a preluat același discurs și ne-a explicat că nu are rost ca toată lumea să folosească această protecție, fiind recomandată doar persoanelor cu simptome.

Raed Arafat

Este sau nu necesară purtarea măștilor?

În realitate, criza acută de echipamente a determinat autoritățile să aibă un derapaj mondial, întrucât măștile sunt necesare pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2. Desigur, aceste măști nu îi protejează pe purtători din a fi infectați. Singurul beneficiu, atunci când vorbim despre măștile chirurgicale, este ca persoanele infectate să nu transmită virusul altor persoane sănătoase.

Ulterior, OMS și Raed Arafat au revenit asupra discursurilor și au îndemnat oamenii să poarte, din nou, măști. "Recent însă (...) autorități pe plan internațional au început să recomande purtatul măștii sau orice altă formă de material de protecție, oriunde mergem în spațiile publice. (...) Dovezile recente arată că acest comportament poate reduce răspândirea virusului care cauzează Covid-19 în comunitate.", afirmă Raed Arafat.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cum ai ajuns tu o multimilionara fara scoala, care nu stii sa faci nimic? Prin furtul propriilor cetateni. Furi prin contracte cu dedicatie, 20 la suta din valoare.
1
0
Martalogule inainte sa vorbesti !!! intereseazate !! Masca este importanta la gura sa nu improstaie in imaginatia ta bolnava balele pe fata ta borata .... la nas este doar de sprijin sau in capul tau ala sec se poate ejecta pe nas cand respira ?? ejectareai pe creierul lui mata aia idiooata care tea fatat
1
1
Doamna primar are masca sub nas. Vai de capul nostru. Incercam sa gim mai catolici ca papa. Jigodii penibile
7
0
Manea Victor a adus Corona Virsu in Cumpana a loat de la fisa din Italia a infectat tot 4 5 si Cumpana
1
0
doar nu credeti ca vaca asta avida dupa publicitate si voturi merge din poarta in poarta...?!? a facut doar o poza si a sters-o...
10
0
Voua! Nu permiteti comentariile care nu va convin!
4
1
ce tot vrea vaca asta arata ca o boschetara cu sacosele alea sa faci masca din sutien
10
0
Tovarasa nu poarta si manusile sau pentru dansa e optional. Multi dar prosti,... prosti dar multi maria ta.
12
0
Uite-o si pe pupincurista asta cum si-a pus masca, esti proasta rau. Si tu si analfabeti aia de consilieri, care te pupa-n cur.
17
0
Otrava asta psd-ista ,care nici nu poarta masca corect,a iesit la vanatoare de voturi?
11
1
Asa trebuia pt. tot judetul ! Dar nu ai ce sa le ceri nistor tarani cocliti care nu au auzit de apa si sapun !
5
12
Eu vad o femei proasta care nu poarta masca corect nici macar pentru poza cu care face reclama,aveti grije CUMPANENILOR pentru ce fel de viitor veti vota.
10
3
Ridicola aceasta primarita.Te duci sa faci un act de caritate sau sa prezinti moda cu pantofi albi.Si merge al dracului cu geaca aia.Si-a inlocuit poseta cu sacosele cu merinde.Cat despre masca e de fason.
11
2
Se pare ca prostii au imunitate mai mare,asa ca e bine sa poarte masti cei care inteleg despre ce e vorba,prostalaii balosi si agresivi fiind cumva protejati de natura. Asa cum recoltele ,tot ce este folositor se intretine greu si buruienile ,alti daunatori se combat cu dificultate,la fel se intampla si in cadrul aceleasi specii. Prostii si ticalosii au rezistenta marita,oamenii valorosi sunt mai expusi chestiilor negative.
6
3
La cati retarzi sunt in localitatea asta, ma intreb, de ce se mai fac atatea actiuni culturale? Oare merita munca depusa de autoritatile locale? Cred, ca orice ar face doamna primar, indiferent de actiuni, sunt sortite "esecului", din cauza unor frustrati care, nu stiu altceva, decat sa critice. Ce vrea femeia asta, nu este nimic altceva, decat protectia voastra. Sper sa mai reziste si sa mai stea, cel putin, 10 ani, asta asa, doar ca sa va deschida ochii... Retarzilor!
7
2
SA IMI POOLA IN GURA TA DNA PRIMARITA PE MATA SA O OBLIGI SA POARTE MASCA...ISTERIA MASTILOR VA MA TREBUIE UN BIBERON IN GURA.
6
3
Foto de reclama publicitara. Cu masca care acopera gura dar nasul nu este sigura contaminarea.Ori o folosesti corect ori nu o mai folosesti deloc.Isi face campanie electorala chiar si din COVID
13
1
Ei haaa ! Ne dai tu mariano masti si manusi? De unde bani , ca pe noi nu ne-a despagubit statul si nici salariu de bugetar la primarie nu avem. De ce tai din sporurile salariatilor si achizitionezi manusi si masti? Te-ai gandit tu. De corona mai scapam, de alde voi , niciodata!
9
0
daca nu este loc in alta gaura bun si covitul,dar porcul de stroe in ce gaura s-a varat ca nu i se mai aude guitatul,cum de nu l-a deranjat sica mandolina,oare din cauza ca umecteaza aceleasi buci ale lui bibi netaniahu
5
0
Esti nebuna rau
9
1
Bai, jegoaso, ca sa obligi, intai dai tu echipamentele respective. Sau ti-ai deschis butica in sat si vinzi masti la supra-pret?
15
0
o hoata notorie. O PSD-ista imputita, o sugatoare si o limbincurista. Sustinatoarea lu' Dancila. Cand o sa fie alegerile stie ca nu o sa le mai castige. Problema este ca o sa-i vina din urma dosarele !!!
18
2
F. bine cu aceasta masura, toata populatia tb. obligata sa poarte masca. Vedem in China, Japonia cum toti poarta masca, si prin urmare nr. infectarilor este mic. In Europa deztrabalata se infecteaza zilnic cu miile si morti cu sutele. Pai , de ce se intampla asta in Europa, ca fiecare face ce vrea.
3
17
Daca toti isi pun mssca la fel ca primarita, cu nasul liber...o sttica degeaba. Inteleg ca e nasoasa si nu ii incape. Dar virusii si microbiibintra si pe nas.
22
1
Abia asteptam sa vedem cimpanzeii din Cumpana cu masti la gura !
20
0
Masca aia este fix poula!!! Daca vrei sa fii cu adevarat protejat ar trebui sa porti costume precum doctorii din laboratoarele ultrasterile! Si nu in ultimul rand un sistem imunitar bun te fereste de multe belele!
16
2
stimata doamna nu cumva erati in excursie in turcia cu d-na asistenta care a murit
21
1
Ce ai ajuns,cari sacosi pe la porti...ce nu faci tu cand simti ca se apropie funia de par! Tipic psd...
26
2
DNA DIICOT , vedeti ca se fura ca-n codru ..bani de la stat, padurile, fiti vigilenti, acum parlamentari umbla cu saci de bani in carca, inca nu auzim nimic, voi mai lucrati in perioada asta? Cele mai mari tunuri acum se dau..parlamentarii stiu lucrul asta , se poate fura cu sacul..
14
3

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614