REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.1° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
13.1° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Cuplul călător: un constănţean şi o tânără din Jurilovca au petrecut Revelionul pe un acoperiş din India

Cuplul călător: un constănţean şi o tânără din Jurilovca au petrecut Revelionul pe un acoperiş din India

Replica API 7 ianuarie 2016 | 23:53 2283

Au renunţat la serviciu şi călătoresc în toată lumea

Au renunţat la serviciu şi călătoresc în toată lumea

Claudia Isai şi Marius Potolea

Claudia Isai, din Jurilovca, şi Marius Potolea, din Năvodari, au renunţat la locurile de muncă pentru a putea călători în toată lumea. Spun că nu au nevoie de foarte mulţi bani întrucât se cazează la localnici, dornici să afle detalii despre toate culturile. Revelionul şi l-au petrecut în India, pe acoperişul unei case.

„La mulţi ani! Am avut parte de un Revelion inedit în India, pe acoperişul unei case, pe ritmuri de Bollywood. Vă dorim un an cât mai bun, plin de experienţe plăcute, sănătate şi, nu în ultimul rând, să vă urmaţi pasiunile!”, au transmis tinerii. Claudia Isai are 28 de ani şi a absolvit Facultatea de Marketing şi Turism din Constanţa, pe când Marius Potolea are 27 de ani şi a urmat cursurile Facultăţii de Management Public tot din Constanţa. Ambii s-au angajat în companii cu renume, unde câştigau bine, fiind vorba despre o firmă de consultanţă şi alta de IT. Însă, se pare că tinerii nu erau mulţumiţi şi considerau că nu-i reprezintă ceea ce fac, mai ales că timpul liber era foarte scurt.

Pasionaţi de călătorii din vremea studenţiei, Claudia şi Marius au tot adus în discuţie, încă din vara lui 2014, posibilitatea de a-şi schimba viaţa într-un mod inedit, începând să strângă banii care să le asigure un start. În 2015 şi-au depus demisiile şi au plecat cu rucsacul în spinare, primele destinaţii fiind prin România, după care au părăsit meleagurile mioritice. Au menţionat că merg la ocazie, pe distanţe scurte şi vizitează cât mai mult. Nu au un traseu bine stabilit, se orientează la faţa locului şi decid încotro s-o apuce. Se cazează la localnici, care, de multe ori, nici nu percep vreun ban, dornici şi ei, la rândul lor, să descopere elemente din alte culturi. Astfel, luna decembrie 2015 i-a surprins pe cei doi în India, după o lungă călătorie prin Iran.

„Am cutreierat Iranul în lung şi-n lat, am trecut prin munţi, deşert şi oaze şi după aproape o lună de zile, am ajuns în Sud, la Golful Persic. În drumul nostru am trecut şi pe la Arg-e-Bam, o cetate pre-islamică, care a fost cel mai mare monument din chirpici din lume, asta până în anul 2003 când a fost distrus aproape în totalitate de un cutremur cu o magnitudine de 6,6. Cetatea este listată şi în patrimoniul mondial UNESCO. Din Bandar Abbas, oraşul port situat la Golful Persic, am ajuns cu feribotul în Hormuz, o insulă a culorilor, de poveste, care ne-a furat ochii în toate colţurile sale.

Insula este considerată un rezervor mineralogic unic prin varietatea de roci şi minerale găsite aici. Ajunşi la capătul experienţei noastre în Iran, după o lună superbă petrecută aici, putem spune cu toată inima că de la Nord la Sud, în orice direcţie am merge, ospitalitatea iraniană este cum nu am mai găsit nicăieri în lume, iar bunătatea şi zâmbetul oamenilor ne-au urmărit la tot pasul”, au scris pe pagina lor de Facebook Claudia şi Marius.

„Călătoria este o adaptare la noi culturi”

În data de 23 decembrie cuplul călător se afla în Varnasi: „Călătoria, aşa o percepem noi, este o adaptare la noi culturi, cunoaşterea a noi comportamente şi mentalităţi, a experimenta viaţa locală şi a încerca să înţelegem măcar puţin modul de viaţă al localnicilor modelaţi foarte mult de istoria şi religia lor. De-a lungul călătoriei am trecut prin primele ţări creştinizate din lume, prin ţări musulmane seculare sau islamice şi acum am ajuns în India, o ţară a cărei religie dominantă este hinduismul, pe scurt, o colecţie de mai multe credinţe religioase.

Am ales Varanasi ca primă destinaţie, aceasta fiind capitala spirituală a Indiei şi unul dintre cele mai vechi oraşe din lume aflate încă în existenţă. Un oraş în care cele mai intime ritualuri ale vieţii şi morţii au loc în public, ritualuri pentru care este nevoie de o oarecare deschidere pentru a le vedea. Este copleşitor să vezi zilnic în râul Gange, considerat un râu sacru pentru hinduşi, oameni care îndeplinesc ritualuri tradiţionale, care fac baie sau spală rufe, totul în acelaşi loc. Dar cel mai şocant este să vezi cum oameni decedaţi sunt incineraţi, cenuşa lor fiind mai departe aruncată în râul sfânt sau în anumite situaţii, oameni decedaţi puşi pe plute şi lăsaţi duşi de cursul râului.

Da, pare şocant pentru noi care nu suntem obişnuiţi cu astfel de practici, însă pentru hinduşi, a muri şi a fi incinerat în Varanasi reprezintă o poartă de salvare, de spălare a păcatelor din timpul vieţii. Este începutul călătoriei noastre în India multiculturală, în India diversă care cu greu poate fi comparată cu orice altă ţară de pe acest pământ.

Este timpul poate celor mai puternice şocuri culturale de până acum”, este scris pe pagina lor. Şi, călătoria continuă. Revelionul l-au petrecut pe acoperişul unei case din India, iar pe 4 ianuarie 2016 au ajuns la Rishikesh, la poalele Muntilor Himalaya, cunoscut ca şi Capitala Mondială pentru Yoga. Pe viitor, cei doi se gândesc să-şi deschidă o pensiune în Deltă, accesând fonduri europene şi să-şi transforme pasiunea în afacere prin întocmirea de circuite de călătorie în întreaga lume.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369