REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
6.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Cursele groazei pe ruta Constanţa-Hârşova: şoferii inconştienţi încarcă până la refuz microbuzele

Cursele groazei pe ruta Constanţa-Hârşova: şoferii inconştienţi încarcă până la refuz microbuzele

Replica API 3 iulie 2013 | 00:00 672

Persoane cu copii în braţe şi vârstnici, căraţi precum cartofii

Persoane cu copii în braţe şi vârstnici, căraţi precum cartofii

Nu mai este de mult o noutate că pasagerii microbuzelor circulă înghesuiţi ca nişte sardine şi de multe ori cei care le permit "scapă" cu profit, şi nu cu amenzi, aşa cum ar fi firesc. Totuşi, luând în considerare tragicul accident din Muntenegru, când un autocar cu turişti români s-a răsturnat şi a căzut 40 de metri într-o prăpastie dintr-o regiune montană, operatorii de transport ar putea să se gândească de două ori înainte de a spera la un venit obţinut cu orice preţ - şoferi fără documente în regulă, număr de pasageri peste capacitatea maximă admisă şi aşa mai departe.

Dacă nici cei 18 morţi şi 29 de răniţi nu pot constitui un motiv serios pentru care să fie respectate normele de transport, probabil că nici o amendă din lume nu i-ar determina să aibă grijă de pasagerii pe care-i transportă. Spre exemplu, pe ruta Constanţa-Hârşova, microbuzele nu duc lipsă de pasageri, motiv pentru care numărul de scaune nu este prea des luat în considerare, persoanele fiind transportate ca nişte saci de cartofi pe distanţe de aproximativ 80 de kilometri. Pe lângă faptul că operatorul de transport acceptă să "care" peste capacitatea înscrisă pe certificatul de înmatriculare al microbuzului, cel mai grav este că în picioare se găsesc şi persoane cu copii în braţe şi bătrâni, care în cazul unui accident sau chiar o tamponare, ar avea serios de suferit. În microbuzul "suprapopulat" (de pe ruta mai-sus amintită -n.r.) se găseau, zilele trecute, şi doi poliţişti, dar aceştia nu au părut prea deranjaţi că normele de transport sunt încălcate, întrucât stăteau confortabil pe scaune.

Ce spune Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier

Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) spune că în cazurile în care cererea este mai mare, operatorul de transport ar trebui să introducă câte o "dublură", încă un microbuz. De asemenea, şoferul depistat cu un număr mai mare de pasageri faţă de capacitatea înscrisă pe certificatul de înmatriculare riscă o amendă de 3.000 lei. "Şoferul, dacă este depistat, are două variante: ori să ia personal sancţiunea, ori să ia societatea, pentru că legea este permisibilă. Se va da amendă fie la conducătorul auto, fie operatorului de transport fiindcă a luat peste capacitatea înscrisă în certificatul de înmatriculare. Amenda este destul de mare, este de 3.000 lei", au declarat reprezentanţii ISCTR. În acest moment, atenţia ISCTR-ului este îndreptată spre podul de la Agigea, asta până când şoferii vor putea circula pe autostrada care ajunge în Portul Constanţa. "Noi facem controale în permanenţă. Acum trebuie să supraveghem la podul Agigea, să cântărim tonajul, pentru că podul este aşa cum este, trebuie să supraveghem zona aceasta până îi dă drumul dincolo, la autostrada care ajunge în Portul Constanţa", au mai spus aceleaşi surse.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614