REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.9° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.9° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Cursuri de arhitectură în școli din întreaga țară

Cursuri de arhitectură în școli din întreaga țară

Replica API 6 iulie 2019 | 00:00 267

În iunie, Asociaţia De-a Arhitectura, împreună cu întreaga sa reţea de arhitecţi şi cadre didactice, a sărbătorit finalul de an şcolar prin expoziţiile claselor care au urmat cursurile asociaţiei în anul şcolar 2018-2019: „De-a arhitectura mini”, „De-a arhitectura în oraşul meu”, „De-a arhitectura în şcoala mea”.

Aproximativ 4800 de şcolari din ciclul primar şi gimnazial au participat în anul şcolar ce a luat sfârşit la cursurile De-a arhitectura dedicate educaţiei de arhitectură şi mediu construit. Elevii din cele 192 de clase din 47 de localităţi, dintre care 24 de clase în zona rurală, au studiat o oră pe săptămână timp de un an şcolar sub îndrumarea tandemului cadru didactic-arhitect voluntar. În total 192 de învăţători şi 179 de arhitecţi în: Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Brăila, Bucureşti, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mureş, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vâlcea.

Copiii care au parcurs cursul „De-a arhitectura în oraşul meu” vor înţelege altfel spaţiile din jurul lor, vor aprecia armoniile şi memoria locului, vor pune întrebări mai pertinente edililor în deciziile de amenajare a spaţiului public şi vor fi cetăţeni mai informaţi, mai responsabili şi mai interesaţi de mediul în care trăiesc. Cei mai mici, care au trecut prin cursul „De-a arhitectura mini”, au învăţat despre arhitectură, într-o joacă serioasă, prin activităţi hands-on şi vor fi mai curioşi despre mediul care îi înconjoară, mai atenţi la oraşele şi satele în care locuiesc. Elevii mai mari care au finalizat programul „De-a arhitectura în şcoala mea” au descoperit şi şi-au dezvoltat un mod de gândire şi de abordare a problemelor specific arhitecţilor şi designer-ilor („design thinking”), în acelaşi timp au fost ghidaţi de arhitecţi în investigarea şcolii lor, în identificarea aspectelor legate de clădire pe care doresc să le îmbunătăţească şi în realizarea de propuneri de proiect pentru acestea.

Toate cursurile s-au încheiat cu expoziţii ale proiectelor elevilor: fie macheta unui orăşel la care a lucrat întreaga clasă, fie diverse construcţii sau personaje realizate de-a lungul anului de către cei mai mici, care lucrează mai bine individual, fie propunerile pentru şcoala în care studiază realizate de elevii de gimnaziu, propuneri care în unele cazuri devin proiecte reale, implementate chiar de elevi.

Este important pentru procesul educativ ca elevii să-şi asume rezultatele muncii lor, ca acestea să fie prezentate, discutate şi argumentate, cu atât mai mult cu cât evenimentul de multe ori este public, iar la expoziţia-vernisaj participă părinţi şi bunici, fraţi şi surori, cadre didactice, arhitecţi şi chiar reprezentanţi ai localităţii sau presa. Nu este o competiţie de machete, nici între echipe, nici între clase. Acest moment este o încununare a muncii copiilor şi a îndrumătorilor, o sărbătoare a ideilor creative rezultate în urma studierii mediului înconjurător, natural şi construit.

De asemenea, evenimentele de sfârşit de an oferă îndrumătorilor şi coordonatorilor locali De-a arhitectura posibilitatea unei „priviri înapoi cu... bucurie”. Acum sunt adunate idei şi propuneri pentru o şi mai bună organizare anul viitor şi pentru stabilirea accentelor pe care să se concentreze, pe timpul verii, atât pregătirea profesorilor care vor preda cursurile anul viitor, cât şi cea arhitecţilor voluntari care îi vor ajuta.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La constanta nici nu am auzit! Mira-m-as!....aici si troleele abia circula asa ca ce sa mai vorbim de arhitectura......
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614