REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Curtea Constituțională a Croației: conversia creditelor în franci elvețieni este necesară

Curtea Constituțională a Croației: conversia creditelor în franci elvețieni este necesară

Replica API 8 aprilie 2017 | 00:00 355

Băncile care activează pe piața croată au contestat legea privind conversia în euro a creditelor denominate în franci elvețieni la Curtea Constituțională a Croației (CCC), dar instituția a respins solicitarea creditorilor locali, transmite Reuters.

"O astfel de măsură era necesară în momentul acela pentru a realiza un obiectiv legitim", a afirmat șeful Curții Constituționale, Miroslav Separovic.

Parlamentul croat a aprobat un act normativ propus de fostul Guvern, care permite conversia în euro a creditelor denominate în franci elvețieni. Legea permite conversia în euro a unor credite în valoare de 3,4 miliarde de dolari pentru a-i ajuta pe cetățeni să facă față rambursării. Costurile conversiei vor fi suportate de bănci și, potrivit Guvernului, aceste costuri sunt estimate la 6 miliarde de kuna (901 milioane de dolari), în timp ce Banca Centrală susține că suma ar putea crește până la 8 miliarde de kuna.

Opt bănci locale au cerut CCC o evaluare din punct de vedere constituțional a legii conversiei, apreciind că nu se împart corect costurile și se aplică retroactiv.

Guvernul croat a anunțat recent că a fost avertizat de Comisia Europeană că legea încalcă reglementările UE și a promis "să facă tot posibilul pentru a preveni posibilele consecințe negative".

Majoritatea băncilor care activează în Croația sunt deținute de instituții financiare din Europa Occidentală.

Planul Croației de a converti în euro creditele denominate în franci elvețieni va impune pierderi semnificative excepționale sectorului bancar dar capitalizarea va rămâne robustă, iar nivelul creditelor neperformante s-ar putea stabiliza, se arată într-un raport publicat recent de agenția de evaluare financiară Fitch Ratings.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
la ei se poate la prosti cum suntem noi si lasam capil nu se poate
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218