REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Curtea Constituţională a decis: Crin Antonescu este preşedinte interimar

Curtea Constituţională a decis: Crin Antonescu este preşedinte interimar

Replica API 10 iulie 2012 | 00:00 119

Azi, zi decisivă: judecătorii decid dacă modificarea Legii referendumului este sau nu constituţională

Azi, zi decisivă: judecătorii decid dacă modificarea Legii referendumului este sau nu constituţională

Judecătorii de la Curtea Constituţională au stabilit, ieri, că procedura de suspendare a lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte al României este constituţională. În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a hotărât: "1. Constată că procedura privind suspendarea din funcţia de Preşedinte al României a domnului Traian Băsescu a fost respectată; 2. Constată existenţa împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României; 3. Constată că, în conformitate cu dispoziţiile art.98 alin.(1) din Constituţie, interimatul funcţiei de Preşedinte al României se asigură de preşedintele Senatului, domnul George-Crin-Laurenţiu Antonescu". De asemenea, CCR A respins ca inadmisibile sesizările privind revocarea lui Vasile Blaga din funcţia de preşedinte al Senatului şi a Robertei Anastase din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. totdată, CCR A respins ca inadmisibilă cererea lui Traian Băsescu de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională între Parlament şi preşedinte. În schimb, CCR a admis sesizarea PDL privind neconstituţionalitatea legii de organizare şi funcţionare a instituţiei, astfel că hotărârile Parlamentului nu pot fi excluse de la controlul de constituţionalitate. Ziua decisivă la CCR este însă azi, notează EVZ.ro, întrucât judecătorii trebuie să decidă dacă modificarea adusă Legii referendumului, care simplifică procedura de demitere a preşedintelui, este constituţională sau nu. În plus, CCR va stabili dacă înlocuirea Avocatului Poporului a respectat Constituţia.

Iată comunicatul CCR, conform Hotnews.ro:

COMUNICAT DE PRESĂ I

În ziua de 9 iulie 2012, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.a) din Constituţia României şi al art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, s-a întrunit pentru a soluţiona, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de un număr de 67 de deputaţi aparţinând Grupului Parlamentar al Partidului Democrat Liberal referitoare la neconstituţionalitatea Legii nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis sesizarea de neconstituţionalitate şi a constatat că soluţia legislativă care exclude de la controlul de constituţionalitate hotărârile Parlamentului care afectează valori şi principii constituţionale este neconstituţională.

Argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.

COMUNICAT DE PRESĂ II

1. În ziua de 9 iulie 2012, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.l) din Constituţia României, s-a întrunit pentru a soluţiona sesizările de neconstituţionalitate formulate de domnul Vasile Blaga, precum şi de un număr de 28 de senatori aparţinând Grupului Parlamentar al Partidului Democrat Liberal referitoare la neconstituţionalitatea Hotărârii Senatului nr.24 din 3 iulie 2012 privind revocarea domnului Vasile Blaga din funcţia de preşedinte al Senatului.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a respins, ca inadmisibilă, sesizarea de neconstituţionalitate.

Argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

2. În aceeaşi şedinţă, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.l) din Constituţia României, a soluţionat sesizările de neconstituţionalitate formulate de doamna Roberta Alma Anastase, precum şi de un număr de 58 de deputaţi aparţinând Grupului Parlamentar al Partidului Democrat Liberal referitoare la neconstituţionalitatea Hotărârii Camerei Deputaţilor nr.25 din 3 iulie 2012 privind revocarea doamnei Roberta Alma Anastase din funcţia de preşedinte şi de membru al Biroului permanent al Camerei Deputaţilor.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a respins, ca inadmisibilă, sesizarea de neconstituţionalitate.

Argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Deciziile sunt definitive şi general obligatorii şi se comunică Senatului, respectiv Camerei Deputaţilor.

COMUNICAT DE PRESĂ III

În şedinţa din ziua de 9 iulie 2012, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.e) din Constituţia României şi al art.34 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a examinat cererea formulată de Preşedintele României privind soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională dintre Parlamentul României, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte.

La şedinţa de judecată a participat Preşedintele României, domnul Traian Băsescu.

În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a constatat că cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte, formulată de Preşedintele României, este inadmisibilă.

Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Curtea Constituţională va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României şi Parlamentului.

COMUNICAT DE PRESĂ IV

În şedinţa din ziua de 9 iulie 2012, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.g) din Constituţia României şi al art.44 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a examinat cererea privind constatarea existenţei împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României.

În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a hotărât:

Constată că procedura privind suspendarea din funcţia de Preşedinte al României a domnului Traian Băsescu a fost respectată.

Constată existenţa împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României.

Constată că, în conformitate cu dispoziţiile art.98 alin.(1) din Constituţie, interimatul funcţiei de Preşedinte al României se asigură de preşedintele Senatului, domnul George-Crin-Laurenţiu Antonescu.

Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Curtea Constituţională va fi prezentată în cuprinsul hotărârii, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Hotărârea este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Parlamentului şi Guvernului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102