REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Curtea Constituţională a Republicii Moldova nu i-a permis preşedintelui Igor Dodon să numească un premier

Curtea Constituţională a Republicii Moldova nu i-a permis preşedintelui Igor Dodon să numească un premier

Replica API 16 mai 2019 | 00:00 346

Igor Dodon

Preşedintele Republicii Moldova nu poate să propună un candidat la funcţia de prim-ministru în lipsa organelor de conducere ale parlamentului, a decis miercuri Curtea Constituţională de la Chişinău, respingând o sesizare în acest sens din partea preşedinţiei în condiţiile în care partidele care au intrat în legislativ în urma alegerilor din 24 februarie nu au reuşit până acum să formeze o coaliţie majoritară, informează presa de peste Prut.

Curtea a subliniat că pentru a propune un candidat la funcţia de premier, şeful statului trebuie să aibă, în primul rând, un partener de dialog instituţional în persoana preşedintelui parlamentului, ca reprezentant al forului legislativ, relevă Radio Chişinău.

De asemenea, trebuie să fie alese organele care fac posibilă convocarea parlamentului în şedinţe, adică Biroul permanent şi preşedintele parlamentului, potrivit unui comunicat al Curţii.

'Lipsa organului care reprezintă parlamentul, pe de o parte, precum şi lipsa organelor care fac posibilă convocarea sesiunilor sale, pe de altă parte, îl împiedică pe preşedintele Republicii Moldova să desemneze un candidat la funcţia de prim-ministru. Circumstanţele în discuţie nu echivalează cu o respingere tacită sau cu o lipsă de susţinere a 'candidaturii propuse' pentru că această candidatură nici nu poate fi propusă', conform deciziei Curţii.

În acelaşi timp, Curtea Constituţională a stabilit că Igor Dodon este obligat să consulte grupurile parlamentare în eventualitatea desemnării unui candidat la funcţia de premier.

Parlamentul de la Chişinău - constituit în urma alegerilor din 24 februarie - nu şi-a ales încă organele de conducere din cauza imposibilităţii formării unei coaliţii majoritare.

Preşedintele Igor Dodon a avertizat din nou miercuri că parlamentul ar putea fi dizolvat la mijlocul lunii iunie, dacă până atunci nu vor fi constituite organele sale de conducere, în cadrul unei întrevederi cu ambasadorii acreditaţi la Chişinău.

În noul legislativ au intrat Partidul Socialiştilor (prorus, proprezidenţial), cu 35 de mandate, Partidul Democrat (PD) - 30 de mandate, Blocul ACUM ( format din Partidul Acţiune şi Solidaritate - PAS - şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr - PPDA)- 26 de mandate şi Partidul Şor - 7 mandate. Trei mandate le-au revenit deputaţilor independenţi.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367