REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Curtea Constituţională scoate controlul judiciar în afara legii

Curtea Constituţională scoate controlul judiciar în afara legii

Replica API 5 decembrie 2014 | 22:40 112

Măsură neconstituţională

Măsură neconstituţională

Sursa foto: lexcafe.ro

Judecătorii Curţii Constituţionale a României au scos în afara legii controlul judiciar, pe care l-au stabilit a fi neconstituţional. Judecătorii au motivat că nu este prevăzut un termen limită în Codul de procedură penală, ceea ce încalcă unele drepturi fundamentale. De menţionat că una dintre figurile publice care se află, în momentul de faţă, sub control judiciar, este Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa.

În urma deliberărilor ce au avut loc pe 4 decembrie anul curent, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că prevederile art.211-217 din Codul de procedură penală sunt neconstituţionale, întrucât încalcă art. 53 din Constituţie referitor la restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale cu raportare la libertatea individuală, la libera circulaţie şi la viaţa intimă, familială şi privată. Mai exact, este vorba despre faptul că nu este un termen stabilit al controlului judiciar şi al controlului judiciar pe cauţiune. În pronunţarea acestei soluţii, Curtea a constatat că, deşi noul Cod de procedură penală include printre măsurile preventive controlul judiciar şi controlul judiciar pe cauţiune, nu prevede durata pentru care pot fi dispuse aceste măsuri. Or, caracterul excepţional al măsurilor preventive, care implică restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi fundamentale, impune caracterul temporar, limitat în timp, al acestora. Prin urmare, Curtea a reţinut că normele de procedură penală care dau posibilitatea organelor judiciare de a dispune măsurile preventive ale controlului judiciar şi ale controlului judiciar pe cauţiune pentru perioade nelimitate contravin exigenţelor art.53 din Constituţie. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţei care a sesizat Curtea Constituţională, respectiv Judecătoriei Satu-Mare - Secţia penală.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218