REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Curtea de Conturi a stabilit că Primăria Constanța a acordat subvenții la căldură nelegale, în valoare de 9.777.000 lei

Curtea de Conturi a stabilit că Primăria Constanța a acordat subvenții la căldură nelegale, în valoare de 9.777.000 lei

Replica API 3 februarie 2016 | 12:57 646

Constănțenii, buni de plată?!

Constănțenii, buni de plată?!

Curtea de Conturi a făcut public raportul privind finanțele publice locale, controalele efectuate anul trecut constând în situația financiară din anii anteriori. Inspectorii au constatat un cumul de deficiențe la Primăria Municipiului Constanța, iar printre abateri identificate vizează plăți pentru bunuri și servicii cu nerespectarea legislației în vigoare în sumă de 10.483.000 lei, determinate de acordarea în perioada noiembrie 2012-decembrie 2014 a ajutorului de încălzire. Prejudiciul-9.777.000 lei, au stabilit auditorii.

Curtea de Conturi a constatat, la Primăria Constanța, modul defectuos de elaborare a bugetului de venituri şi cheltuieli. De exemplu, la Căminul pentru Persoane Vârstnice Constanţa din subordinea Primăriei Constanța. Astfel, veniturile proprii provenite din contribuția lunară de întreținere a persoanelor asistate nu au fost corect dimensionate, în funcţie de costul mediu lunar de întreținere. De asemenea, în dimensionarea cheltuielilor bugetului instituției pe anul 2014, nu s-au avut în vedere standardele de cost aprobate prin hotărâre de guvern. Curtea de Conturi a constatat abateri cu privire la neînregistrarea în evidenţa financiar-contabilă a unor bunuri aparţinând domeniului public al UATM Constanţa, sau cazuri de suprapunere a unor bunuri din domeniul public în domeniul privat. De asemenea, s-au identificat bunuri care nu au fost reevaluate la valoarea justă, înregistrându-se diferenţe semnificative între valoarea contabilă şi valoarea justă la carear fi trebuit reflectate.

Deficienţele constatate la întocmirea şi prezentarea situaţiilor financiareale anului 2014

S-a constatat că soldul total al plăţilor restante din anexa ”30b -Plăţi restante” la situaţiile financiare încheiate la 31.12.2014 este în moderonat mai mare cu suma de 648 mii lei, decât suma înregistrată în contul de execuţie a cheltuielilor bugetare. S-a constatat nerealizarea de venituri la bugetul local în sumă de 343 mii lei reprezentând contribuţia de 30% din venitul net lunar pe persoană în limita contravalorii meselor, datorată de unii beneficiari ai serviciilor cantinelor de ajutor social nu s-a stabilit, înregistrat şi încasat taxa pe clădirile din domeniul public/privat al UAT constanța (79mii lei). De asemenea, au fost identificate plăți pentru bunuri și servicii cu nerespectarea legislației în vigoare în sumă de 1.866 mii lei, determinate în principal de angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata de cheltuieli nelegale cu serviciul public de salubrizare, în sumă de 1.272 mii lei, cheltuieli nelegale cu titlul de lucrări de întreţinere spaţii verzi, urmare înscrierii în situaţiile de lucrări a unor suprafeţe eronate în sumă de 344 mii lei; plata nelegală a unor servicii de curățare și toaletare a statuilor și monumentelor din Municipiul Constanța, în sumă de 147 mii lei; plata unor situaţii de lucrări privind reparaţiile curente neconforme cu condiţiile de contractare,în sumă de 100 mii lei etc. La U.A.T.M. Constanța s-a mai constatat angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata nelegală a unor servicii de executare a unei replici a statuii „Fata cu harpa”, în sumă de 196 41mii lei. De asemenea, s-a constatat virarea eronată a cotei de 0,1% şi 0,7% (17 mii lei) către Inspectoratul de Stat în Construcţii pentru proiecte cuprinse în programul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice privind dezvoltarea de obiective de interes local. De asemenea, s-a constatat nestabilirea, neurmărirea şi neîncasarea la bugetul local a taxei pe teren în cazul unor asociaţii în participaţiune“ - 14.000 de lei. Un titular al unui contract de închiriere a Portului Turistic Tomis a subînchiriat, la rândul sau, terasele amplasate în Portul Turistic Tomis, pentru desfăşurarea unor activităţi de tip baruri, restaurante, și nua fost impozitat pentru întreaga suprafaţă a construcţiilor edificate“, abaterea ajungând la 56.000 de lei.

Abateri la subvențiile la căldură

Au fost identificate plăți pentru bunuri și servicii cu nerespectarea legislației în vigoare în sumă de 10.483.000 lei, determinate de acordarea în perioada noiembrie 2012-decembrie 2014 a ajutorului de încălzire a locuinţei pentru consumatori care au deţinut bunuri/au realizat venituri aflate pe lista bunurilor ce

conduc la excluderea acordării ajutorului pentru încălzirea locuinţei

în sumă de 9.777.000 lei. „Consumatori vulnerabili care au deţinut bunuri sau au realizat venituri aflate pe lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării ajutorului financiar pentru încălzirea locuinţei, beneficiind astfel, fără respectarea prevederilor legale, în perioada noiembrie 2012 - decembrie 2014, de ajutor de încălzire a locuinţei“, spune Curtea de Conturi.

La Cantina de Ajutor Social Palazu –instituție din subordinea U.A.T.M. Constanța s-a constatat că unele persoane au obținut venituri mai mari de 123,60 lei/lunar (limita maxima prevăzuta în HCLM nr.477/2002) și nu ar fi trebuit sa beneficieze de ajutor social sub forma de masa la cantina de ajutor social Palazu, având ca și consecință efectuarea unor plăți nelegale în sumă de 705 mii lei. S-au constatat deficienţe privind angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata cheltuielilor cu prestările de servicii de întreținere cimitire și angajarea de cheltuieli bugetare cu serviciile de salubrizare, cu nerespectarea prevederilor legale aplicabile serviciilor de utilitate publică și pe bază de tarife nefundamentate legal.

Nerespectarea prevederilor legale privind achizițiile publice

Un număr de zece contracte de asociere în participaţiune care s-au derulat în cursul anului 2014, au fost încheiate cu nerespectarea prevederilor legale deoarece nu s-a urmărit un interes public îndreptat către colectivitatea locală, nu a fost iniţiată procedura de încheiere de contracte de închiriere sau concesiune, precum şi faptul că nu au fost respectate principiile liberei concurenţe, a proporţionalităţii şi a nediscriminării în atribuirea contractelor.

Instituțiile specializate ale statului, sesizate

Urmare nerespectării de către entităţile verificate a prevederilor legale în vigoare Camera de Conturi Constanţa a transmis în anul 2015 până la data prezentului raport solicitări de efectuare de verificări de specialitate către: Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați pentru deficienţe privind obligaţii fiscale bugetare în cadrul verificărilor efectuate la UATM Constanţa, Direcția Generală Antifraudă Fiscală, Autoritatea Națională de Reglementare pentru sertviciile Comunitare de Utilități Publice, Garda Națională de Mediu, Agenția Națională de Integritate, pentru o incompatibilitate, și Consiliul Concurenței. pentru abateri de la Legea concurenţei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mancatorul de c***t de la Curtea de Conturi spagarul de c******u si nevasta-sa profesoara de engleza fura cel mai mult.Este in spatele asociatiei .Hotul asta a angajat administrator, femeie de serviciu la n***u la asociatie si el este mare controlor.Pe asta cine il controleaza si cand? I-a luat lui fi-su apartament in Bucuresti din ce bani? Hotul de la curtea de conturi striga hotii.Sa-l mance viermii nevata-sa face mii de lei averi din meditatii nefiscalizate. taxa-l-ar dracu si pe el.moca de reparatii unu vine altu pleaca cu spagi in urma lui acasa.Un mare i*******r hot este pus hotul sef control la primarie.Fi-mi-ar scarba de ordinarii care ne controleaza.
0
0
pentru subventia din 2013-2014 ne judecam ca nu este din 2014 dl primar
3
0
Daca aveai bunuri mobile si imobile scrie in HCL 2011 toti am avut dreptul sa beneficiem de ajutor de incalzire.Pe romaneste scrie in HCL ca poti avea si masina mai mare de 10 ani si masini mai mici de 10 ani toti beneficiau de ajutoare de caldura.Nu trebuia sa ai mai mult de o casa, nu beneficiai de ajutor de incalzire. Scrie in HCL din urmatorii ani ,modificata toamna 2O14, subventie. 25% am luat ajutor de caldura ei au trecut si de la guvern Art.in HCL erai obligat sa declari toate bunurile mobile,imobile pt. subventie . Anaf si primaria sa raspunda penal.
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614