REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Curtea de Conturi cere suspendarea primarului din comuna Crucea

Curtea de Conturi cere suspendarea primarului din comuna Crucea

Replica API 4 februarie 2013 | 00:00 236

Banii din vistieria comunei, în buzunarele funcţionarilor

Banii din vistieria comunei, în buzunarele funcţionarilor

Curtea de Conturi a dat publicităţii raportul acţiunilor de control desfăşurate în anul 2011, un document de peste 440 de pagini care scoate în evidenţă ilegalităţile comise la nivelul instituţiilor statului. Judeţul Constanţa nu face excepţie de la regulă. Urmare a controalelor efectuate la primăriile din judeţ, s-a descoperit că unii funcţionari publici au călcat atât de tare în străchini încât se impune inclusiv suspendarea din funcţie.

Mai exact, din paginile 371-375 aflăm că au fost sesizate organele de urmărire penală în 30 cazuri care privesc fapte care prezintă indicii de săvârşire a unor infracţiuni, cum ar fi: neglijenţă în serviciu, delapidare, fals şi uz de fals şi abuz în serviciu. În aceste cazuri, faptele se referă, în principal, la nerespectarea dispoziţiilor legale din domeniul contabilităţii, finanţelor publice. Printre cazuri de sesizare a organelor de urmărire penală amintim: Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) Crucea - pentru ajutoare sociale plătite fără a avea la bază documente justificative vizate şi aprobate; înregistrarea în registrul de casă a unor plăţi mai mari decât sumele înscrise în statele de plată sau fără a exista documente justificative; nerespectarea procedurii de angajare, lichidare, ordonanţare şi plată a cheltuielilor cu bunuri şi servicii; neînregistrarea în registrul de casă a unor sume ridicate din Trezorerie; UAT Ciobanu - pentru însuşirea necuvenită a unor sume de bani reprezentând venituri ale bugetului local, încasate de la contribuabili dar nedepuse în totalitate în conturi la unităţile de trezorerie şi UAT Mereni - pentru plăţi reprezentând studiu de fezabilitate nerealizat potrivit cerinţelor specificate; achiziţii de bunuri. Totodată, în baza prevederilor art.45 din Legea nr. 94/1992 republicată, au fost emise decizii cuprinzând cererea de suspendare din funcţie a persoanelor acuzate de săvârşirea de fapte cauzatoare de prejudicii importante şi/sau a unor abateri grave cu caracter financiar-contabil, până la soluţionarea definitivă a cauzelor în care sunt implicate. Astfel, s-a decis suspendarea din funcţie pentru: casierul şi un inspector financiar-contabilitate din cadrul UAT Crucea, care prin cheltuirea banilor publici cu nerespectarea prevederilor legale şi a principiilor economicităţii, eficienţei şi eficacităţii, au adus prejudicii instituţiei publice; un referent cu atribuţii în domeniul încasării impozitelor şi taxelor locale din cadrul UATC Ciobanu, care prin omisiunea înscrierii unor valori din chitanţe şi prin inserarea unor virgule în interiorul cifrelor, a generat reducerea cuantumului sumelor încasate şi însuşirea diferenţelor rezultate. Recuperarea prejudiciului în timpul controlului nu înlătură răspunderea penală a salariatei. Totodată, ca urmare a constatării săvârşirii unor fapte cauzatoare de prejudicii importante sau a unor abateri grave cu caracter financiar, "s-a solicitat Instituţiei Prefectului suspendarea din funcţie a primarul comunei Crucea, Gheorghe Frigioi, care în calitatea sa de ordonator principal de credite avea atribuţii în domeniul în care au fost constatate o serie de fapte cauzatoare de prejudicii şi pentru care există indicii că au fost săvârşite cu încălcarea legii penale", se mai arată în acelaşi raport al Curţii de Conturi.

Vom reveni.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218