REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Curtea de Conturi îi cere primăriţei din Cumpăna să dea înapoi banii de porc şi de miel

Curtea de Conturi îi cere primăriţei din Cumpăna să dea înapoi banii de porc şi de miel

Replica API 16 mai 2016 | 23:49 363

Sporuri acordate ilegal?!

Sporuri acordate ilegal?!

Mariana Gâju

Anul trecut, Curtea de Conturi a efectuat mai multe controale la instituţii publice din judeţul Constanţa, în urma cărora au constatat mai multe deficienţe. De exemplu, unii primari şi viceprimari sunt „bănuiţi de acordarea nelegală către persoanele care deţin funcţii de demnitate publică (primarul şi viceprimarul) a unor drepturi de natură salarială neprevăzute de legislaţia în vigoare în sumă totală de 365 mii lei, cu titlul de drepturi speciale pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii în muncă, spor de condiţii vătămătoare, spor pentru orele afectate în derularea unor proiecte cu finanţare europeană, alocaţie individuală zilnică de hrană, tichete sociale, prime pentru sărbătorile de Paşti şi de Crăciun”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

Printre acestea se numără şi primăriţa, cât şi viceprimarul din Cumpăna. Totodată, s-a constatat stabilirea eronată a salariilor funcţionarilor publici şi personalului contractual, fie prin includerea în mod eronat alături de salariul de bază a unor sporuri în baza de calcul la care s-au aplicat alte sporuri fie prin majorarea salariilor brute fără a exista în acest sens o bază legală a generat prejudicii de 394 mii lei la bugetele locale ale comunei Cumpăna (208 mii lei), Chestionată pe acest subiect, Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, a specificat că este vorba de nişte sporuri pe care primăria le-a acordat salariaţilor în funcţie de munca depusă.

„Noi am crezut că este răsplătită munca şi nu am văzut cum altfel am putea să o răsplătim. Acesta este şi punctul de la care a plecat dezbaterea de marţi, 2 februarie, cu doamna minstru al muncii, Ana Costea, unde noi am exemplificat nivelul salariilor funcţionarilor publici şi că efectiv Curtea de Conturi vine şi impută aceste sume. Am cerut modificarea legii, astfel să putem acorda aceste sporuri, fără a mai fi sub incidenţa legii.

Sperăm să avem câştig de cauză, deoarece altfel noi nu avem cum să răsplătim munca unui om care stă în primărie 14 ore”, declara, acum ceva timp, primarul comunei Cumpăna. Ei bine, instanţa nu a fost de aceeaşi părere. Deşi administraţia locală a solicitat suspendarea executării deciziei Curţii, din 9 noiembrie anul trecut, rpivind recuperarea sumelor de bani, Tribunalul Constanţa a respins acţiunea, ca fioind nefondată. Soluţia a fost pronunţată vineri, 13 mai a.c.

Ce nereguli s-au mai descoperit la Primăria Cumpăna!

-efectuarea de cheltuieli de cazare pentru acţiuni social – culturale în sumă de 226 mii lei cu nerespectarea principiilor economicităţii, eficienţei şi eficacităţii;

-nerespectarea principiilor economicităţii, eficienţei şi eficacităţii în ce priveşte plata unor servicii de ”participare la proiect Centru multifuncţional” şi ”participare proiect cultural” în sumă de 159 mii lei;

-acordarea sporului de control financiar preventiv cu nerespectarea prevederilor legale, într-un cuantum mai mare decât cel cuvenit – prejudiciu de 19 mii lei

-indemnizaţiile de ședință acordate consilierilor locali pentru participarea la şedinţele consiliului local au fost acordate fără respectarea prevederilor legale

-au fost efectuate plăţi nelegale pentru felicitări cu ocazia diverselor sărbători sau alte articole promoţionale, pentru prestări servicii de publicitate şi alte articole de presa şi nu anunţuri de licitaţie publica şi de concurs, convocatoare ale şedinţelor Consiliului Local ori alte anunţuri de interes public, pentru care instituţia are obligaţia legală de a le face publice, aşa cum stipulează în mod expres actele normative care reglementează accesul la informaţiile de interes public şi transparenţa decizională în administraţia publică.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614