REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
14.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Curtea de Conturi: milioane de lei plătite ilegal de AJPIS Constanţa

Curtea de Conturi: milioane de lei plătite ilegal de AJPIS Constanţa

Replica API 23 februarie 2018 | 00:00 544

Principalii vinovaţi sunt beneficiarii

Principalii vinovaţi sunt beneficiarii

Una din instituţiile constănţene la care Curtea de Conturi a depistat cele mai multe nereguli este Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS). Agenţia a efectuat plăţi nelegale de milioane de lei, în special din cauza beneficiarilor care au preferat să fure banii statului, nedeclarându-şi veniturile reale. În alte cazuri, AJPIS Constanţa a făcut plăţi pentru copii care au abandonat şcoala.

Acţiunile de audit financiar şi de conformitate efectuate anul trecut de către Curtea de Conturi au identificat 21.427 de abateri, care au generat venituri suplimentare de 978,1 milioane lei, prejudicii de 687,6 milioane lei sau erori financiar-contabile de 43,225 miliarde de lei, potrivit Raportului Curţii de Conturi pe anul 2016.

Curtea de Conturi a descoperit în 2016 plăţi nelegale efectuate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) în special ca „ajutoare sociale și alocații pentru susținerea familiei, în sumă de 8.304 mii lei, cauzate, în principal, de nedeclararea de către beneficiari a unor venituri nete realizate (salarii, pensii, activități independente), a deținerii de depozite bancare peste limita legală, a neachitării impozitelor pentru bunurile deținute în proprietate, fapt ce conduce la excluderea acordării acestor drepturi, din care: 4.958 mii lei reprezentând ajutoare sociale (AJPIS: Alba, Botoșani, Brașov, Constanța, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Sălaj, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vrancea); 3.346 mii lei reprezentând alocații pentru susținerea familiei (AJPIS: Alba, Botoșani, Brașov, Constanța, Gorj, Ialomița, Ilfov, Mehedinți, Sălaj, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vrancea)”.

De asemenea, au fost plătite cu încălcarea legii „indemnizații pentru creșterea copilului, inclusiv stimulentul de inserție lunar, în sumă de 5.035 mii lei, din care: 3.696 mii lei reprezentând indemnizații pentru creșterea copilului (AJPIS: Alba, Brașov, Constanța, Gorj, Ialomița, Mehedinți, Sălaj, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vrancea) şi 1.339 mii lei reprezentând stimulentul de inserție lunar (AJPIS: Alba, Constanța, Gorj, Hunedoara, Timiș, Vrancea)”.

„Aceste erori care au condus la plăți nelegale s-au produs ca urmare a nedeclarării veniturilor încasate, unele peste limita admisă de lege, a nerecalculării cuantumului în funcție de veniturile efectiv realizate, potrivit Deciziei de impunere finală eliberată de autoritățile fiscale. În cazul acordării stimulentului lunar de inserție în condiții neconforme, cauza principală a fost neprezentarea documentelor care atestă începerea activității și, implicit, obținerea de venituri supuse impozitării”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

Totodată, au fost descoperite „alocații de stat pentru copii, în sumă de 28 mii lei, acordate unor copii exmatriculați, care au abandonat școala sau care au repetat anul școlar, cauza nesistării plăților fiind transmiterea cu întârziere a documentelor de către inspectoratele școlare pentru beneficiari care nu mai întruneau condițiile legale.

Au existat situații în care aceste alocații au fost acordate unor minori decedați sau reprezentantului legal al beneficiarului de alocație decedat, caz în care AJPIS trebuie să suspende plata alocației de stat pentru copii până la schimbarea reprezentatul legal al acestuia, dar acest aspect nu a fost urmărit (AJPIS: Alba, Constanța, Gorj, Ialomița, Neamț)”.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
face cineva control,fara spaga?
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367