rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 28 ianuarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Curtea de Conturi: plăți nelegale de la CJC pentruProgramul “Laptele şi Cornul“

La nivelul Camerei de Conturi Constanţa, prin Programul de control şi audit al Curţii de Conturi pe anul 2015 , s-a prevăzut desfăşurarea unui număr total de 54 misiuni de audit , la ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale ale unităţilor administrativ - teritoriale din judeţul Constanţa, la regii autonome, la societăţi comerciale cu capital integral sau majoritar al unităţilor administrativ teritoriale, la alţi agenţi economici de interes local, precum şi la filiale, sucursale şi alte astfel de structuri ale acestora. Printre unitățile vizate, s-a număratși Consiliul Județean Constanța.

Una dintre abaterile constatatevizeazăDirecția Generală de Asistență Socialăși Protecția Copilului Constanța. Astfel, s-au remarcat abateri privind documentele justificative care au stat la bază efectuării plății transportului interurban reprezentând facilități acordatepersoanelor cu handicap cu consecințe în verificarea îndeplinirii condițiilor cerute de lege (documente-bilete de transport, carenu au menționată data la care s-a efectuat deplasarea, la care nu s-a menționat dacă deplasarea s-a efectuat cu însoțitorul etc.). De asemenea, s-a reținutcă activitatea de control intern nu a funcționatcorespunzător, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în sensul că nu s-a urmărit periodic actualizareasarcinilor de serviciu aleșefilor de compartimente, în funcție de cerințele legislativeși de obiectivele specifice entitățiișiactualizarea circuitului documentelor între compartimente,astfel căa crescut riscul de nerespectare a prevederilorlegale în vigoareși de efectuare a unor cheltuieli fărădocumente justificative.

Plăți nelegale efectuate în ProgramulNațional “Lapteleși Cornul”

S-au remarcat pținelegale efectuate ca urmare a includerii în contractele de furnizarea unui produs (brânza topită) care nu făcea partedintre produsele lactate ce puteau fi acordate copiilor/elevilorprevăzute de O.U. G. nr. 96 /2002și H.G. 714/2008, produsce nu a fost prevăzutîn documentația de atribuireși pentrucare furnizorul nu a prezentat ofertă financiară, suma estimată abaterii fiind de4.387.000 de lei. Din verificarea facturilor de livrare întocmite de furnizor s-a constatat că, atât în anulșcolar 2012-2013, câtși în anulșcolar 2013-2014, au fost livrate ca produse derivate din lapte, iaurtși “brânză topită”, în condiții în care brânza topită acordată elevilor în cadrul programului Lapteși Corn era un produs care nu trebuia livrat conform OG. nr.93/2002. Potrivit acesteia se pot furniza produse derivate din lapte doar iaurt simplu, lapte bătut, sana sau chefir.

Precizăm că, până la jumătatea anului 2013, firma care s-a ocupat, la Constanța, de Programul Lapteleși Cornul a fost SC Dobreși Fiii SRL, aparținând consilierului local Mircea Dobre. În septembrie 2013, firma consilierului a piedut licitaţia publică privind atribuirea contractului "Furnizarea şi distribuţia produselor lactate şi de panificație pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat precum şi pentru copiii preşcolari din grădiniţele de stat şi private cu program normal de 4 ore", în favoarea societăţii Dorna Lactate SA. Avocaţii societăţii Dobre şi Fiii au contestat, pe 9 septembrie 2013, la Curtea de Apel rezultatul licitaţiei, însă, în aceeași lună, instanța i-a respins cererea ca fiind nefondată. În urma contractului încheiat cu Consiliul Judeţean Constanţa, valabil pe o perioadă de patru ani, respectiv 2013-2017, firmei sucevene îi va intra în cont suma de 61,770,272.00 RON.

Paralel, s-au livrat produse derivate din lapte într-un procent de 88%și respectiv de 70% faţă de procentul legal de maxim 33%, precumși neaplicarea sancțiunilor în cazul nerespectăriiprevederilor contractuale, ceea ce a condus ca în anulșcolar 2012-2013, programul ”Lapte –corn”și piardă din conținutulși scopul urmărit, în multe instituții de învățământdin județ, acesta transformându-se în programul „iaurt –corn”sau „brânza topită–corn”.

Totodată,s-au încheiat convenții civile deprestări deservicii care au avut ca obiect solicitarea unorservicii de consultanță pe probleme de sănătate, în ceea ce privește unitățile sanitare al căror management al asistențeimedicale a fost preluat la Consiliul Județean Constanțași servicii de consultanță în domeniul managementuluiinstituțiilorși evenimentelor culturale, deși, potrivit prevederilor Regulamentului de Organizareși Funcționare, entitatea are angajat personal de specialitate în domeniu. Suma estimată abaterii este în valoare de 133.000 de lei.Concomitent, s-au plătit nelegal diverse servicii de consultanță- contracte pentru servicii de consultanță financiar- contabilă, pentru servicii de asistență financiară în cadrul proiectelor cu finanțare nerambursabilăși pentru servicii de asistență financiară, deși potrivit prevederilorRegulamentului de organizareși funcționare entitatea are angajat personal de specialitate în aceste domenii. S-au efectuatplăți nelegale reprezentând servicii de consultanță juridică, cu nerespectarea prevederilor OUG nr.26/2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publiceși întărirea disciplinei financiare, din buget fiind consumată suma de 1.266.000 de lei. S-aexercitat, în același timp, plata nelegalăa unorservicii de consultanță în domeniulsportivși recreaționalîn sumă de 162.000 lei,a unor servicii de întocmire a unui studiu depiață privind realizarea unei analize economico-financiareși a managementului forței demuncă la Muzeulde IstorieNaționalăși Arheologie Constanțaîn sumă de 56.000 de lei, aunor servicii de informare, reclamășipublicitateîn sumă de 686.000 de lei, darșiplățifără documente justificative întocmite potrivit legii reprezentând răsaduri de legume, în valoare de 969.000 de lei.

Amenzi civile pe numele lui Nicușor Constantinescu, plătite din bugetul CJC

S-au înregistrat nejustificat cheltuielile instituției a unor amenzicivile, despăgubiri, cheltuieli de judecatăși cheltuieli de executare silită, atingând suma de 1.941.000 de lei.În urma verificărilor,s-a mai constatat că o parte dintre aceste amenzi civile communicate spre executare la AJFP Constanța au fost înregistrate inițial pe numele debitorului Nicușor Constantinescu, iar ulterior au fost transferate încontul persoanei juridice Consiliul Județean Constanța, care în cele mai multe cazuri nu a formulat contestație la executareși a achitat amenzile în cauză.Simultan, s-a constatat plata nelegală şi înregistrarea pe cheltuielileinstituţiei a penalizărilor deîntârziere la plata utilităților facturate Centrului Militar Zonal Constanța în valoare de 62.000 de lei. Afost angajată, lichidată,ordonanțatăși plătită nelegal contravaloarea unor solarii achiziționate înafara programului sau care nu au fost identificate pe teren, în valoare de 338.000 de lei. Au fost angajate cheltuieli de capital pentru realizarea investiției ”Eficientizareaconsumului de energie electricăpentru Consiliul Județean Constanța –construire parc eolian 6 mw, parcela ps 880/4 Sibioara, comuna Lumina” peste nivelul creditelor bugetare aprobate prin bugetul de venituriși cheltuieli, prejudicial fiind de 642.000 de lei. S-a sesizat efectuarea unorplăți pentru acordarea unorburse lunare elevilor clasați pe locurile I, IIși III din clasele V-VIII din unitățileșcolare din mediul rural, precumși celor careau fost admiși la liceu, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoareprivind regimul operațiunilor de casă.. S-a constatat că entitatea nu a procedat la reevaluareaactivelor fixe corporale –terenuriși clădiri, potrivit prevederilorOrdonanței Guvernului nr. 81/2003 privind reevaluareași amortizarea activelor fixe aflate în patrimoniul instituțiilor publice,cu modificărileși completările ulterioare. În plus, au fost angajate, lichidate, ordonanțateși plătite cheltuielipentru obiectivul de investiții ”Pepiniere” în lipsa documentației tehnico –economice elaboratăși aprobată în conformitate cuprevederile legale.

Direcția Finanțelor Publice Galați, sesizată de Curtea de Conturi

Urmare nerespectării de către entităţile verificate a prevederilor legale în vigoare Camera de Conturi Constanţa a transmis în anul 2015 până la data prezentului raport solicitări de efectuare de verificări de specialitate către: Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați pentru deficienţe privind obligaţii fiscale bugetare în cadrul verificărilor efectuate la UATJ Constanţa.

Diana NEAȚĂ

joi, 4 februarie 201640
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
IATĂ ce MĂSURI TREBUIE să RESPECTĂM!
GANDUL.RO
Bombă despre polițistul care a ucis-o pe Raisa pe trecerea de pietoni!
Comentarii
mai mult...Replica
27 ian 22:52ReplicaSondaj INSCOP: AUR depășește PNL și USR şi urcă pe locul doi în preferințele românilor

Un sondaj realizat de INSCOP Research arată o creștere fulminantă a celor de la AUR, care au depășit PNL și USR,...941

28 ian 23:57ReplicaSURSE. Luminița Vlădescu, propunerea PENIBILĂ a PSD pentru secretar de stat la Mediu2493
28 ian 23:21ReplicaFiul lui Catană a ajuns șef de cabinet la Ministerul Transporturilor!1257
28 ian 00:39ReplicaMovileanu începe construcția unui parc acvatic uriaș la Neptun!

Familia Movileanu, care deține deja trei hoteluri cu peste 900 de camere și 50 de vile în sudul litoralului, a...1013

28 ian 00:02ReplicaGrecul Pantelis Kalliagkas, din dosarul ‘Prostituate pentru vipuri’, dator la ANAF695
28 ian 23:06ReplicaJustiţia l-a lăsat pe Lazia, în continuare, în Portul Cernavodă!792
28 ian 00:26ReplicaO firmă din Constanţa se va ocupa de branșarea Cazinoului la utilități!

Lucrările la Cazinoul Constanța se desfășoară cu pași repezi. De curând, a fost atribuit contractul pentru...796

28 ian 00:24ReplicaVindea ”moarte la plic”, dar nu şi-a schimbat meseria!1119
28 ian 00:23ReplicaNicu Babu s-a răzgândit! Nu mai vrea hotel, ci bloc, în Mamaia!773
28 ian 00:19ReplicaNăvodărenii sunt debusolaţi pentru că le-au îngheţat senzorii de parcare!

Năvodărenilor le-au... înghețat senzorii de parcare, așa că au lăsat autoturismele pe unde au apucat. Fie că...519

28 ian 00:14ReplicaHoțul care a dat spargere la OCPI, cercetat pentru evadare532
28 ian 00:12ReplicaCertificatele verzi rămân valabile de la 1 februarie1436
Vremea
-2.6°-2.6° - 1.8° vineri, 28 ianuarie 2022
ConstanțaUmiditate: 68%
Vânt: 6.09 m/s
Presiune: 1017 milibari

Loto
6/4946318164832
5/402030183918
joker102143152011
Horoscop
mai mult...SPSportRT
28 ian 00:00SportTenis: Novak Djokovic ar putea juca prima oară în acest an la Dubai

Tenismanul sârb Novak Djokovic, nr. 1 mondial, expulzat din Australia chiar înaintea debutul primului Grand Slam al...109

28 ian 00:00SportFotbal: Mbappe este noul Pele, afirmă Arsene Wenger

Arsene Wenger, directorul pentru dezvoltarea fotbalului din cadrul FIFA, îl compară pe noul star al fotbalului francez...124

28 ian 00:00SportTenis - AO: Rafael Nadal a slăbit patru kilograme în timpul meciului cu Denis Shapovalov

Rafael Nadal a slăbit patru kilograme în timpul meciului de marţi cu canadianul Denis Shapovalov, din sferturile de...156

28 ian 00:00SportTenis: Neozeelandezul Michael Venus l-a făcut idiot pe Nick Kyrgios, după un meci la Australian Open

Tenismanul neozeelandez Michael Venus a afirmat despre Nick Kyrgios, după un meci la dublu din sferturile turneului...119

Local
28 ian 00:00LocalNodul rutier de pe A4, Ovidiu-Agigea, deschis circulației rutiere

D.R.D.P. Constanța anunță că, începând cu data de 27 ianuarie 2022, ora 14:00, s-a deschis circulația rutieră...1687

28 ian 00:01LocalCriza facturilor uriașe lovește în plin Arhiepiscopia Tomisului

Criza facturilor uriașe lovește în plin și Arhiepiscopia Tomisului. Aceștia sunt nevoiți să achite 52.000 de lei...1438

28 ian 00:01LocalUn fost șef de la APIA, prins în flagrant luând mită. Cât a costat angajarea unei persoane în instituție!

3108

28 ian 23:59LocalANPC a amendat Kaufland, Mega Image și Carrefour. Alimente periculoase, retrase de pe raft

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a controlat magazine ce aparțin de trei mari rețele...1305

28 ian 23:59LocalCOVID-19: 4 NOI DECESE, la Constanţa

Până joi, 27 ianuarie a.c., 59.797 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat, la nivel...337

28 ian 00:00LocalPeste 60 de copii, admiși în creșele de stat din municipiul Constanța

Din luna februarie, încă 62 de copii vor fi admiși în creșele de stat și vor beneficia de condiții moderne de...251

28 ian 00:00LocalTrei bărbați, reținuți pentru furt din locuințe

Urmare a cercetărilor în 2 dosare penale care vizează săvârșirea infracțiunii de furt calificat, fapte comise în...418

28 ian 23:58LocalTaximetrist din Constanța, amenințat cu un cuțit, de un client!

Doi indivizi au ajuns în atenția autorităților, grație tâlhăriilor pe care le-au pus la cale. În urma...1698

28 ian 00:01LocalReținut după ce a furat un telefon mobil de la un minor

340

Politică
28 ian 23:23PoliticăGrindeanu: Lucrăm la o lege care să nu mai permită constructorilor blocarea proiectelor de infrastructură

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii lucrează la o lege care să nu mai permită constructorilor să blocheze...262

28 ian 23:22PoliticăMarcel Ciolacu pasează spre Nicolae Ciucă demiterea lui Virgil Popescu

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat, joi, despre relaţia din coaliţie şi dialogul pe subiecte importante,...281

28 ian 23:22PoliticăMarcel Boloș a fost validat de conducerea PNL pentru ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării

237

28 ian 23:22PoliticăMarcel Ciolacu îl ironizează pe Florin Cîțu

Președintele PSD Marcel Ciolacu a răspuns, joi, declarației lui Florin Cîțu care spunea că poate PSD ar trebui să...254

28 ian 23:23PoliticăFlorin Cîțu vrea pact pe securitate energetică

Vreau un pact ca până în 2026 să avem un pact pe securitate energetică, a spus Florin Cîțu, în contextul...203

28 ian 23:23PoliticăMinistrul de Finanțe, replică acidă pentru Florin Cîțu: poate nu s-a înțeles

274

Interviuri
15 ian 00:25InterviuriMihaela ANDREI, CONSILIER municipal PNL: Mă AȘTEPTAM ca lucrurile să se DERULEZE mai REPEDE în CONSTANȚA

Consilierul local municipal PNL, Mihaela Andrei, s-a aflat vineri, 14 ianuarie, în studioul REPLICA. Cu această...2694

8 ian 14:37InterviuriȚUȚUIANU: Dacă mi se PROPUNE, candidez la PRIMĂRIA Constanța! VIDEO

Deputatul PSD, Horia Țuțuianu, a fost prezent vineri, 7 ianuarie, în studioul Replica de Constanța, pentru o...4415

5 ian 00:16InterviuriCOȘA: Voi COLABORA foarte BINE cu Marilena DRAGNEA! VIDEO

3742

21 dec 00:06InterviuriIulian SOCEANU: Până în primăvară GAZELE vor fi puse în FUNCȚIUNE! Video

Primarul orașului Techirghiol, Iulian Soceanu, s-a aflat în studioul Replica, luni, 20 decembrie, pentru discuta...5434

21 dec 00:06InterviuriCÎRJALIU, despre CIOBANU: Tu ești un MINCINOS și un zero BARAT! Video

Cristian Cîrjaliu, primarul din Agigea, a fost prezent în studioul Replica, luni, 20 decembrie, în cadrul emisiunii...4254

14 dec 00:25InterviuriSTELIAN Ion: PREDOIU e LEGAT de mâini și de picioare, direcționat unde vor alți POLITICIENI! Video (I)

3579

Monden
28 ian 00:00MondenParis Hilton spune că Metaverse va fi 'viitorul petrecerilor'

Prințesa culturii pop a oferit tuturor celor din publicul „The Tonight Show” un NFT din noua ei colecție viitoare...115

28 ian 00:00MondenNoi acuzații grave la adresa lui Marilyn Manson: 'Am fost violată în faţa unei camere de filmat'

Actriţa americană Evan Rachel Wood l-a acuzat pe cântăreţul Marilyn Manson că a violat-o profitând de filmările...132

28 ian 00:00MondenFilmul 'Fight Club', cu Brad Pitt și Edward Norton, a fost modificat în China pentru a avea un 'happy-end'

107

28 ian 00:00MondenFilme de Radu Jude, Ştefan Constantinescu şi Anca Damian, proiectate la Festivalul de Film de la Göteborg

Trei filme din România vor fi proiectate la cea de-a 45-a ediţie a Festivalului de Film de la Göteborg (Suedia),...114

28 ian 00:00MondenActriţa franco-română Anamaria Vartolomei, nominalizată la premiile César 2022

Actriţa franco-română Anamaria Vartolomei, în vârstă de 22 de ani, a fost nominalizată miercuri la premiile...110

28 ian 22:41MondenA murit actriţa Kathryn Kates, cunoscută pentru rolurile din „Seinfeld” și „Orange is the New Black”

952

Mapamond
28 ian 01:17MapamondSUA caută gaze pentru Europa: Rusia ar putea închide robinetul, dacă izbunește războiul

Statele Unite sunt implicate în discuţii cu ţări şi companii importante producătoare de energie din întreaga lume...309

28 ian 01:17MapamondÎntâlnire la cel mai înalt nivel Franța-Germania: amenință Rusia cu o ripostă puternică

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, au pledat, marţi, pentru consolidarea...275

28 ian 01:17MapamondPreşedintele Croației afirmă că Ucraina nu ar trebui să adere la NATO

275

28 ian 01:18MapamondExplozie urmată de un incendiu puternic, în centrul Atenei

O persoană a fost rănită şi mai multe clădiri au fost grav avariate, miercuri, după o explozie în centrul Atenei,...292

28 ian 01:19MapamondThailanda legalizează cultivarea canabisului în gospodării

Autorităţile din Thailanda au anunţat marţi că vor elimina canabisul de pe lista de droguri, permițând astfel...233

28 ian 01:17MapamondFranța a raportat peste o jumătate de milion de cazuri de coronavirus într-o singură zi

Franța a înregistrat, marți, un număr uriaș de noi cazuri de infectare cu coronavirus, cel mai mare de la...244

28 ian 01:15MapamondUn antivaccinist a murit la 27 de ani, după ce a rupt aparatele ca să nu fie tratat de Covid-19

Un antivaccinist din Italia a murit la doar 27 de ani, după ce a luptat, în spital, să nu fie tratat. Și-a smuls...786

28 ian 01:15MapamondSUA: Administraţia Biden retrage vaccinarea obligatorie în marile companii

Administraţia preşedintelui Joe Biden a retras oficial marţi vaccinarea obligatorie în companiile cu peste 100 de...346

28 ian 01:16MapamondAdio teste Covid pentru cei vaccinați sau vindecați care vor să călătorească

1468

Sănătate
27 ian 13:12SănătateRafila: 'Certificatul cu 3 doze va fi obligatoriu doar pentru călătoriile în UE'

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat, miercuri, că România este obligată să pună în aplicare...1950

28 ian 22:41SănătateAlexandru Rafila, în ziua cu cel mai mare număr de cazuri de COVID-19: Nu există motive de panică

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că numărul record de infectări nu este o surpriză având în...580

28 ian 22:41SănătateSute de persoane defavorizate vor putea beneficia de consultaţii medicale gratuite

258

28 ian 22:42SănătateValeriu Gheorghiţă anunță că sfârșitul pandemiei este aproape

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, consideră că vom ajunge într-o fază endemică...689

28 ian 22:42SănătateRafila: Ne aşteptam la numărul mare de infectări cu COVID-19

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat miercuri că era de aşteptat să crească numărul de infectări...390

28 ian 22:40SănătateA început vaccinarea anti-Covid pentru copiii între 5 și 11 ani

292

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT