REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Curtea de Conturi redeschide afacerea „laboratorul Synevo de la Spitalul Judeţean”

Curtea de Conturi redeschide afacerea „laboratorul Synevo de la Spitalul Judeţean”

Replica API 5 august 2016 | 23:09 1286

Cu sau fără „bube”, contractul trebuie să meargă mai departe. Nu există momentan alternativă

Cu sau fără „bube”, contractul trebuie să meargă mai departe. Nu există momentan alternativă

Probabil că Dănuţ Căpăţână, fostul director al Spitalului Judeţean Constanţa, reţinut în luna mai a acestui an pentru luare de mită, a intrat în vizorul procurorilor anticorupţie urmare a concesionării serviciilor de laborator către firma Synevo unde, anterior, medicul fusese manager. Au urmat o serie de decizii ale managerului care au atras atenţia, au fost întocmite mai multe dosare de cercetare penală, totul culminând cu mita pentru prelungirea contractelor de prestări servicii IT (http://www.replicaonline.ro/danut-capatana-acuzat-de-luare-de-mita-a-fost-arestat-pentru-30-de-zile-275866/).

În privinţa afacerii Synevo, Dănuţ Căpăţână anunţa, în 2012, că a primit NUP în dosarul concesionării serviciilor de laborator. „Contractul cu Synevo decurge în condiţii foarte bune, noi suntem mulţumiţi ca spital, bănuiesc că şi ei, respectă termenele din contract în ceea ce priveşte termenul de livrare. Au venit şi cu inovaţii, se transmit rezultatele în mod electronic, facem economie la hârtie şi caută să îmbunătăţească tot timpul sistemul. Au venit cu 100 de investigaţii în plus, nu avem probleme. Din partea mea, să se facă publice clauzele contractuale, dacă nici ei nu au nimic împotrivă, de ce nu? Momentan sunt la DNA dosarele şi stau bine acolo pentru că avem destule plângeri: Curtea de Conturi, ANRMAP, Corpul de Control al ministrului, DSP, un nou proces cu DNA-ul, jocul continuă. Situaţia va mai dura până se schimbă guvernul, până se schimbă codul portocaliu”, declara Dănuţ Căpăţână, în 2012, într-o conferinţă de presă (http://www.replicaonline.ro/capatana-crede-ca-scapa-de-anticoruptie-cand-se-schimba-codul-portocaliu-51557/).

În 2016, pe lângă reţinerea managerului de către procurorii DNA, la Spitalul Judeţean Constanţa au venit şi experţii Curţii de Conturi, care au constatat o serie de nereguli, între care şi cea privind celebrul laborator Synevo. „Există suspiciuni privind modul de atribuire al unor servicii, între care şi laboratorul”, spun sursele noastre. De asemenea, ar exista neconcordanţe între numărul de analize înregistrate în sistemul spitalului şi cel al Synevo. Dar, la mijloc ar fi doar erori tehnice, în sensul că, uneori, sistemul „performant” al spitalului nu funcţionează, iar analizele nu se înregistrează în calculatoare. Altminteri, scump sau ieftin să lucreze cu Synevo, Spitalul Judeţean Constanţa nu are altă variantă, iar asta pentru că în unitatea medicală statul n-a investit de zeci de ani în laboratorul de analize, situaţie confirmată şi de actualul manager, Cătălin Grasa.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367