Cutremur cu magnitudinea de 5,4 grade, resimțit și la Constanța
Cutremur cu magnitudinea de 5,4 grade, resimțit și la Constanța
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestUn cutremur cu magnitudinea de moment 5,4 a avut loc în urmă cu câteva minute în România. Cutremurul a avut loc la ora 17:41 și a avut o magnitudine de moment de 5,4, conform infp.ro.
Potrivit Centrului German pentru Geoștiințe, cutremurul a avut magnitudinea de 5,47.
Seismul a avut loc la adâncimea de 152,53 kilometri, în apropierea oraşelor: 52 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 54 km est de Braşov, 62 km nord-vest de Buzău, 70 km vest de Focșani, 72 km nord Ploieşti şi 97 km nord-est de Târgovişte.
Seismul a fost resimțit foarte puternic în București, dar și în Constanța.
Deocamdată nu sunt informații cu privire la eventuale pagube provocate de seism.
Ce spune Inspectoratul General pentru Situații de Urgență
„În urmă cu puțin timp, în zonă seismică Vrancea, Buzău s‐a produs un cutremur cu magnitudinea de 5.4 pe scara Richter, adâncime de 140 km.
Până la acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime.
Echipajele operative se află în teren pentru efectuarea misiunilor de recunoaștere.
În cazul seismelor, sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora.
Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate, de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență.“
Update:
Magnitudinea cutremurului produs luni după-amiaza în judeţul Buzău a fost revizuită din nou la 5,4
Reguli despre modul de comportare în cazul producerii unui seism
Autoritățile recomandă oamenilor ca, în cazul unui cutremur, să rămână calmi și să-i liniștească pe cei din jur, iar dacă sunt răniți în jur să le acorde primul ajutor numai dacă au cunoștințele necesare, pentru a nu agrava situația, potrivit ghidului „Fii Pregătit”.
Trebuie verificată și cât de afectată este locuința. Dacă aceasta a suferit pagube majore, trebuie evitate scările și liftul deoarece e posibil să fie afectată structura de rezistență.
Instalația de gaze se verifică cu emulsie de apă și săpun: dacă sunt emisii de gaze, este recomandată deschiderea ferestrelor, închiderea robinetului de gaz și îndepărtarea surselor de foc.
Oamenii nu trebuie să vorbească mult timp la telefon, ca să nu blocheze rețelele de telefonie mobilă, ci doar să semnaleze urgențele și să-i anunțe pe cei apropiați de starea lor. De asemenea, folosirea mașinii este recomandată doar în situații de extrem, pentru ca străzile să fie accesibile echipajelor de urgență.
În cazul în care o persoană rămâne blocată sub dărâmături, este recomandat ca la anumite intervale de timp să lovească cu un obiect tare în partea cea mai compactă a locului, pentru ca semnalele să poată fi auzite și identificate de la o distanță cât mai mare.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News