REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Cutremur devastator în Turcia, 7,8 grade pe scara Richter! Video

Cutremur devastator în Turcia, 7,8 grade pe scara Richter! Video

Andreea VREJOIU Virgil STOIAN 6 februarie 2023 | 08:05 6433

Un cutremur cu magnitudinea 7,8 a lovit luni sudul Turciei, în apropiere de oraşul Gaziantep, a raportat Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS) și a fost urmat de aproximativ 120 de replici. Seismele s-au resimțit în toată zona de sud-est a Turciei, dar şi în Liban, Siria şi în Cipru. Bilanțul victimelor depășește 2.700 de morți, dintre care 1.762, în Turcia şi 1.300 de morţi şi 3.400 de răniţi, în Siria. Nu este clar dacă această ultimă cifră include persoanele din zonele din nordul țării aflate sub controlul rebelilor. În Turcia, numărul total de răniți a fost estimat la 11.159. Alte două cutremure, de 7,6 respectiv 6 grade au zguduit Turcia, după cel de dimineață.

Cutremur devastator in Turcia, 7,8 grade pe scara Richter! Video

Un nou cutremur cu magnitudinea 7,7 a avut loc luni în Turcia, la ora locală 13.25. Cutremurul a fost resimțit în multe orașe din Turcia.

Cutremur devastator in Turcia, 7,8 grade pe scara Richter! Video

Ambasada României la Ankara a fost contactată pe telefonul de urgență al misiunii diplomatice de către un grup de studenți Erasmus, cetățeni români, care erau cazați la un hotel din localitatea Kahraman Maraş, Turcia, afectată de cutremur, a transmis, luni, Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Cutremur devastator in Turcia, 7,8 grade pe scara Richter! Video

Video exclusiv:

Din grupul de cetățeni români fac parte nouă studenți și un profesor coordonator. Grupul de studenți români și profesorul coordonator care au solicitat sprijin consular vor fi repatriați, luni, la bordul aeronavei care va transporta echipele de salvatori români către Turcia.

România trimite în Turcia trei aeronave care vor avea la bord 60 de salvatori, patru câini antrenați pentru căutări după cutremur și șapte tone de echipamente, a declarat șeful DSU Raed Arafat.

SUA, pregătite să ajute Turcia

Statele Unite sunt „profund îngrijorate” de dezastrele provocate de puternicul cutremur, a declarat consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan.

Cutremur devastator in Turcia, 7,8 grade pe scara Richter! Video

Președintele american Joe Biden a îndemnat Agenția de dezvoltare internațională a țării să analizeze și să stabilească modul în care SUA pot ajuta.

Cutremur devastator in Turcia, 7,8 grade pe scara Richter! Video

Alex Maxim, în stare de şoc după cutremurul teribil din Turcia

Maxim se teme însă pentru coechipierii săi care erau în oraş în momentul în care a avut loc cutremurul care a făcut peste 500 de victime.

Video:

 

„Eu sunt în Germania, e totul ok. Am aflat când m-am trezit… am avut liber după meciul pe care l-am jucat. Majoritatea jucătorilor sunt plecaţi din oraş, dar ţinem legătura cu cei de acolo. Lucrurile nu sunt ok, nu ştiu nici eu foarte multe. M-am trezit puţin în şoc, am avut 2 milioane de mesaje pe telefon. Nu ştiam ce se întâmplă. Toată lumea de la club e ok, din ce am înţeles, dar în rest nu ştiu foarte multe lucruri. Am vorbit cu familia, m-au sunat toţi să vadă dacă sunt ok. Unii dintre ei credeau că sunt în Turcia, verişoare, unchi… nu ştiau că sunt plecat. Din câte am înţeles e totul închis, aeroportul este închis. Probabil în următoarele 2-3 zile nu avem cum să zburăm. Nu se pune problema de fotbal în perioada următoare, vă daţi seama.”

Cutremur devastator in Turcia, 7,8 grade pe scara Richter! VideoAlex Maxim

Alex Maxim este jucător de bază la Gaziantep. În 21 de meciuri din această ediţie de campionat a înscris 4 goluri şi a oferit 6 pase decisive. Echipa lui Maxim este pe locul 10 în Turcia şi urma să joace, în următoarea etapă, chiar împotriva liderului Galatasaray.

Video:

Erdogan: „Vom trece împreună peste acest dezastru”  

 Președintele Turciei, Recep Erdogan, a postat un mesaj pe Twitter, în care s-a adresat tuturor cetățenilor afectați.

„Sperăm că vom trece împreună de acest dezastru cât mai curând posibil și cu cele mai mici pagube”, a spus el, citat de BBC.

Cutremur devastator in Turcia, 7,8 grade pe scara Richter! Video

Turcia cere ajutor comunității internaționale după cutremur

Agenția pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia a cerut ajutor comunității internaționale, după ce sudul țării a fost lovit de cutremurul devastator.

Cutremur devastator in Turcia, 7,8 grade pe scara Richter! Video

AFAD a transmis într-un comunicat de presă că are nevoie de ajutor internațional „pentru căutări și salvare”.

Video:

Crucea Roșie din Turcia trimite rezerve suplimentare de sânge în zonele afectate și cere ajutor oamenilor să doneze sânge.

42 de replici, în următoarele 2 ore

Cutremurul devastator a fost urmat de 42 de replici în decurs de două ore, a transmis Ministerul pentru gestionarea dezastrelor interne și a situațiilor de urgență din Turcia.

Cutremur devastator in Turcia, 7,8 grade pe scara Richter! Video

"Începând cu ora 6:30, s-au înregistrat în total de 42 de replici, dintre care cea mai puternică a fost de 6,6", potrivit sursei citate de The Guardian.

Cutremur devastator in Turcia, 7,8 grade pe scara Richter! Video

Sunetul înspăimântător al cutremurului care a lovit Turcia, Siria și Liban. Audio

Asistentul de cercetare în inginerie geofizică de la Universitatea Kocaeli, Dr. Hamdullah Livaoglu, a înregistrat sunetul cutremurului devastator care a lovit Turcia, Siria și Liban.

Cutremurul cu magnitudinea de moment evaluată de USGS la 7,8 s-a produs luni dimineaţă devreme, la adâncimea de 17,9 kilometri, în partea de sud a Turciei, în provincia Gaziantep, în apropiere de graniţa cu Siria.

Ora 22:59: Ambasada Turciei la Bucureşti a transmis mulţumiri României pentru echipa de intervenţie, formată din aproape 60 de persoane, care a fost trimisă să ajute la căutarea victimelor. ”Mulţumim, România! Nu vom uita niciodată ajutorul vostru preţios. (…) Apreciem eforturile lor şi le dorim mult succes”, a transmis Ambasada Turciei.

ORA 22:13: Numărul morţilor în urma celor două cutremure violente care au zguduit luni sudul şi sud-estul Turciei a crescut la 1.762, potrivit datelor furnizate de Afad, Agenţia publică turcă de gestionare a dezastrelor, relatează AFP.

În Siria cel puţin 1.300 de persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 3.400 au fost rănite în cutremurul al cărui epicentru a fost în ţara vecină Turcia, potrivit unui bilanţ provizoriu.

Acest bilanţ creşte la peste 2.700 numărul victimelor din Turcia şi Siria, în cele mai puternice cutremure care au lovit regiunea în aproape un secol.

Ora 20.35: Bilanţul comun al morţilor a crescut la peste 2.600 după cele mai puternice cutremure care au lovit Turcia şi Siria în aproape un secol, relatează AFP.

Potrivit ministrului turc al Sănătăţii, Fahrettin Koca, în urma seismelor şi-au pierdut viaţa 1.651 de persoane în Turcia, cel puţin 11.159 au fost rănite. Un număr de 3.471 de clădiri s-au prăbuşit, existând temeri că bilanţul ar putea creşte pe lângă sutele de morţi în Siria vecină.

În Siria au fost raportați 1.000 de morţi şi 2.453 de răniţi.

Ora 20:10: Ambasada României la Ankara a fost notificată de către membri de familie din România cu privire la situaţia unui alt grup de nouă studenţi români Erasmus, aflat în Turcia, în Kayseri, zonă în care, potrivit informaţiilor disponibile, cutremurele nu au provocat distrugeri materiale semnificative, a informat, luni, Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Membrii de familie au subliniat că starea studenţilor este bună. Cinci dintre ei au solicitat asistenţă în vederea revenirii în România, iar reprezentanţii misiunii diplomatice menţin dialogul cu aceştia, a precizat MAE.

Potrivit ministerului, la nivelul Ambasadei României la Ankara, a fost recepţionată o notificare privind prezenţa unei femei cu cetăţenie română, mamă a patru copii, care se află în siguranţă.

Totodată, a fost primită din România o solicitare de informaţii şi asistenţă ce vizează un cetăţean român aflat într-un penitenciar din Republica Turcia. Reprezentanţii ambasadei au întreprins demersurile necesare pentru obţinerea de informaţii.

Până la acest moment, nu au fost înregistrate semnalări din partea autorităţilor turce privind eventuali cetăţeni români afectaţi în urma cutremurelor, a transmis MAE.

Ora 18.47: Încă o replică de 5,5 grade Richter a avut loc luni seară în Turcia, la nord de importantul oraș Konya, potrivit European-Mediterranean Seismological Centre.

Ora 17:07 Cel puțin 120 de replici au avut loc în urma cutremurului puternic produs luni în sudul Turciei, potrivit unei actualizări a Agenției turce pentru gestionarea dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD).

Ora 17:06 Turcia a solicitat ajutor de urgență din partea NATO, inclusiv spitale de campanie complet echipate, rezistente la condiții meteo extreme.

Cutremur devastator in Turcia, 7,8 grade pe scara Richter! Videoharta cutremurelor din Turcia

Ora 16:52 Cel puțin 2.300 de persoane au fost confirmate moarte în urma seismului, transmite BBC News.

Bilanțul victimelor cutremurului din această dimineață din Turcia a crescut din nou la 1.498 de morți și 8.533 de răniţi, potrivit agenției de gestionare a dezastrelor din această țară.

Bilanțul combinat al victimelor cutremurului inițial din Turcia și Siria se ridică acum la peste 2.300 de morți, după ce în Siria a fost confirmat decesul a 810 persoane, relatează agenția de presă AFP.

Ora 16:50 Toate școlile din întreaga țară din Turcia vor fi închise timp de o săptămână din cauza cutremurelor recente, a anunțat luni ministrul turc al educației, Mahmut Özer.

Ora 16:47 Papa Francisc s-a declarat luni ”profund întristat” de pierderile de vieţi omeneşti în urma celor două seisme violente produse în sud-estul Turciei şi care au afectat şi Siria, soldându-se cu peste 1.500 de morţi.

Ora 16:17 Două dintre cluburile fanion ale Turciei, Fenerbahce şi Galatasaray, au anunţat, pe reţelele de socializare, că se mobilizează pentru ajutorarea victimelor cutremurelor care au lovit sudul ţării, scrie Agerpres, care citează DPA.

Ora 15:38 Bilanțul victimelor din Turcia și Siria a crescut la cel puțin 1.824 de morți. În Siria, în total, cel puțin 430 de persoane au murit, majoritatea în regiunile Alep, Hama, Latakia și Tartus, potrivit agenției de presă siriene de stat SANA, care a raportat, de asemenea, 1.284 de răniți. Între timp, grupul „Căștile albe”, cunoscut oficial sub numele de Apărarea Civilă siriană, a raportat, de asemenea, cel puțin 380 de morți și 1.000 de răniți în zonele controlate de opoziție din nord-vestul Siriei, transmite CNN. Potrivit Agenției de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență din Turcia (AFAD), cel puțin 1.014 persoane au murit și 7.003 persoane au fost rănite în urma cutremurului din Turcia.

Update 13:51: Epicentrul cutremurului de 7,6 grade - raportat inițial  ca având 7,5 grade - a fost localizat în districtul Elbistan din provincia turcă Kahramanmaras, la aproximativ 95 km nord de zona cutremurului de 7,8 grade, care a avut loc nouă ore mai devreme în sudul țării, anunță CNN. Un nou cutremur de 6 grade Richter a zguduit Turcia, acum câteva momente.

Ora 13:40 Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell și comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, au anunțat luni că UE trimite un ajutor rapid pentru Turcia și Siria, lovite de două cutremure devastatoare care au făcut peste 1.200 de morți.

Ora 13:00 Cel puțin 560 de persoane au fost ucise în Siria după ce un cutremur cu magnitudinea 7,8 a lovit luni, înainte de zorii zilei, țara vecină Turcia, au anunțat guvernul și echipele de salvare, citate de agenția AFP. Agenția oficială de știri SANA, care citează Ministerul Sănătății, a declarat că cel puțin 339 de persoane au fost ucise și 1.089 rănite în zonele controlate de guvern din această țară devastată de război. Grupul de salvare Căștile Albe a declarat că cel puțin 221 de persoane au fost ucise și 419 rănite în zonele controlate de rebeli.

Ora 12:42 Un nou cutremur cu magnitudinea 7,7 a avut loc luni în Turcia, la ora locală 13.25, transmite CNN Turk. Cutremurul a fost resimțit în multe orașe din Turcia.

Update 12:25  Bilanțul victimelor depășește 1.200 de morți. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că 912 persoane au murit în Turcia, în timp ce o informație publicată de agenția de știri de stat siriană indică 320 de morți. Nu este clar dacă această ultimă cifră include persoanele din zonele din nordul țării aflate sub controlul rebelilor. În Turcia, Erdogan a estimat numărul total de răniți la 5.383.

Update 12:00  Ambasada României la Ankara a fost contactată pe telefonul de urgență al misiunii diplomatice de către un grup de studenți Erasmus, cetățeni români, care erau cazați la un hotel din localitatea Kahraman Maraş, Turcia, afectată de cutremur, a transmis, luni, Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Din grupul de cetățeni români fac parte nouă studenți și un profesor coordonator. Grupul de studenți români și profesorul coordonator care au solicitat sprijin consular vor fi repatriați, luni, la bordul aeronavei care va transporta echipele de salvatori români către Turcia.

Update 11:36

Cel puțin 670 de persoane au murit în Turcia și în Siria, după unul dintre cele mai puternice cutremure care au lovit regiunea în ultimii peste 100 de ani. Potrivit CNN - bilanţul deceselor din Siria se ridică la 386 dr persoane, iar în Turcia s-a ajuns la 284.

Update 10:45

Bilanțul victimelor cutremurului puternic care a lovit luni dimineață sudul Turciei ar putea ajunge la 10.000 de morți, a anunțat United States Geological Survey (USGS). Potrivit estimărilor sale, USGS a precizat că există 47% șanse ca numărul victimelor să ajungă între 1.000 și 10.000 de persoane, în timp ce există 27% șanse să ajungă între 100 și 1.000 și 20% șanse să ajungă între 10.000 și 100.000.

Video

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
4 dimineața 8 grade cutremur timp 66,6 secunde în constanta este visul pe care vreau sa îl trăiesc în viața asta .
0
0
Cladiri noi construite fara a respecta normele de calitate, cladiri mai mult sau mai putin vechi la care s-au facut modificari structurale fara avizul proiectantului, toate aceste probleme vor iesi la iveala la primul cutremur de peste 6.5 grd care va lovi la un moment dat tara noastra. Mai recent, la montarea racordului la gaze au inceput sa se dea gauri de trecere prin grinzi. E permis acest lucru?
1
0
este cladirile nu sunt proiectate sa reziste la 8 grade richter; cladirile se proiecteaza sa reziste la o anumita acceleratie seismica, de ex 0,3 g pentru bucuresti si probabil mai putin pentru constanta care este mai departe de epicentrul din vrancea al cutremurului din 77 care a avut 7,4; conteaza si natura solului si felul in care vibreaza solul la undele sesimice ceea ce poate face sa vibreze o cladire cu o diferenta mai mica sau mai mare fata de alta din acelasi oras de pe alt tip de sol; din cate stiu in constanta nu s-a prabusit nici o cladire in 77
0
0
Pe toti astia de mai jos de va dati cu parerea se parca aveti fac de arhitectura terminata. Sunteti doar niste salahori pe la zip escort cu internet moca. 7.5 pe richter zguduie tot ba hamdicapatilor. Cad blocurile instant.dar nah, cand stai in parc la gara in cascarabeta iti dai cu parerea
1
3
dupa cutremurul din 77 s-au schimbat normativele de proiectare si toate proiectele de constructii de atunci incoace sunt facute in mod obligatoriu pentru a rezista la un cutremur de 8 grade; problema este sa se respecte proiectul - armaturile, calitatea betonului, executia si apoi evident sa nu se faca modificari constructiei fara un mic proiect de modificare ceea ce la noi dupa 89 s-a facut la greu fara nici un aviz
3
0
Otelul de la turci nu are nici o problema; la ei ca si la noi problema este ca nu se respecta proiectul; executia este marea problema; a fost la protv un reportaj acum cativa ani in care s-au fotografiat in infrarosu stalpi de rezistenta de la niste blocuri noi si barele de fier betonul puse erau mai subtiri decat cele din proiect iar numarul barelor era mai mic, plus alte defecte grave de constructie
3
0
stiu din sursa sigura ca mare parte din clădirile noi din Bucale sunt făcute cu oțel de la turci.
2
0
Uita-te la japonezi si o sa vezi ce cladiri rezista!
2
0
bosule, ce cladiri iti rezista tie la 7.8 grade Richter?
3
0
in capitalism se construiește punând la socoteală doar profitul nu și siguranța celor care vor locui în acele clădiri, și în Turcia și în r*mânia de după 1989 s-a construit ca-n capitalism, e adevărat ca-n Turcia s-a construit haotic cu măgarii mult mai mari. Comunismul care l-ați tot condamnat a construit blocuri solide, ce s-a făcut după anul 2000 pică la un cutremur de 7 grade
2
2
este de notorietate de la marile cutremure din urma cu cativa ani si decenii pentru calitatea foarte s***a a constructiilor cu mari si grave defecte la structurile de rezistenta, inclusiv a constructiilor noi iar asta se datoreaza incompetentei si coruptiei guvernului incapabil sa reglementeze aceasta problema din totdeuna; nici noi nu stam cu mult mai bine; multe cladiri au probleme grave de rezistenta si nu se face nimic din cauza incompetentei si magariei tuturor guvernelor, parlamentelor si autoritatilor locale din ultimii 33 de ani
6
1
Numai zdreanta de Hincu e devina... Vine o zguduiala de 10 pe scara rulanta la noi
3
1
Se va scutura orasul precum cainele de purici....ca sa scape de '' betoanele rezidentiale ''
3
5
dumnezeu/allah, sa-i ajute.
20
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614