REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.9° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.9° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Cutremur în justiție: sute de dosare DIICOT ar putea fi închise, ca urmare a prescripţiei

Cutremur în justiție: sute de dosare DIICOT ar putea fi închise, ca urmare a prescripţiei

Cristina BĂRBUCEANU 14 noiembrie 2022 | 15:25 2843

Procurorii DIICOT au identificat 605 dosare (288 aflate în faza de urmărire penală şi 317 pe rolul instanţelor) care ar putea fi închise ca urmare a aplicării deciziilor Curţii Constituţionale şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind prescripţia faptelor, prejudiciul în aceste cauze fiind de peste un miliard de euro. Informaţia a fost difuzată de Asociaţia Forumul Judecătorilor, care citează un răspuns pe această temă primit de la DIICOT, potrivit Agerpres.

Astfel, din cele 288 de dosare aflate în faza de urmărire penală la DIICOT, în 162 de dosare s-a împlinit termenul de prescripţie generală cu privire la anumite persoane sau cu privire la anumite infracţiuni (cauze susceptibile a fi clasare parţial cu privire la o parte din persoane/fapte), iar în 126 de dosare s-a împlinit termenul de prescripţie generală cu privire la toate faptele sau la toate persoanele cercetate (cauze susceptibile a fi clasate integral).

În cele 288 de dosare aflate la urmărire penală prejudiciul se ridică la 564.969.518 euro şi 11.202 BTC.

De asemenea, din cele 317 dosare instrumentate de DIICOT, care se află pe rolul instanţelor (cameră preliminară sau judecată), s-a apreciat că 143 de dosare intră sub incidenţa deciziilor CCR şi ÎCCJ privind prescripţia (doar cu privire la anumite persoane sau anumite infracţiuni), iar în alte 174 de dosare există posibilitatea pronunţării unor soluţii de restituire a cauzei la procurori sau încetarea procesului penal.

În acest al doilea caz, prejudiciul estimat se ridică la 541.907.512 euro.

Pe 26 mai, Curtea Constituţională a declarat neconstituţional un articol din Codul penal care permitea procurorilor să întrerupă cursul prescripţiei prin administrarea de noi probe. CCR a constatat că, în perioada 2018 - mai 2022, nu a existat un caz de întrerupere a prescripţiei penale.

Ulterior, pe 25 octombrie, un complet pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că decizia Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor se aplică retroactiv, pe principiul legii penale mai favorabile.

Cele două decizii vor afecta mii de dosare aflate pe rolul instanţelor sau în anchetă la procurori, iar inculpaţii vor scăpa de condamnare sau acuzaţii, ca urmare a prescrierii faptelor.

De aceste dispoziţii vor beneficia şi deţinuţi aflaţi în penitenciare, unii fiind deja eliberaţi, cum ar fi Bogdan Olteanu, fost preşedinte al Camerei Deputaţilor şi fost viceguvernator al BNR, dar şi Adrian Mititelu, patronul formaţiei de fotbal U Craiova 1948, conform stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Corabia lu' Baal ,Marea drepturilor maritime...magie ,vrajala si vrajitorie...Limba Latina
0
0
Daca taraganati atata timp normal ca se prescriu!
1
1
de asta ati vrut desfiintarea Sij ului, ca sa nu va beleasca acum pt dosarele care le ati lasat sa se prescrie! fara pensie si afara cu voi din justitie!
6
1
Si astia merita pensie speciala? Pai ce paul au facut? Au luat si spagile de rigoare si incaseaza si pensia ! Astia sunt cei care au nenorocit Romania ! Au fost ''nevoiti''sa ii ierte pe cei care au omorat la Revolutie si cei care au distrus economia...iar de aici a plecat bulgarele de zapada ! Fiecare s-a avut la mana cu fiecare cu cate o mangla ! JEGURI ORDINARE !
5
1
Au avut zece ani sa finalizeze dosarele...de ce nu si-au facut treaba ?
8
1
Alupigus for ever
5
0
Sa ii s**i pwlla lui dorneanu și mie.sclavule multe dosare au fost făcute de manglitorii Ro gen police,procurori și alți bagabonti din sistem.Sa se prescrie toate dosarele din Ro sa moara pulimea de necaz.
2
2
Mesaj pentru p0p0narul care s-a semnat drept "DA-DA-INFO-FO". Sa-mi bag p**a in ma-ta, pentru ca sunt roman adevarat, pentru ca vreau si pentru ca pot. Si daca ai ceva impotriva, poti in schimb sa incepi a-mi suge p**a si cu asta am spus tot, tradatorule de tara si de neam! Ai citit tu istoria Romaniei, analfabetule functional? Rusia a invadat pamanturile romanesti de 12 ori in istorie. Rusia este SINGURUL si VESNICUL inamic al Romaniei. Romania nu are alt inamic, in afara de Rusia. Cel mai BUN lucru care s-a intamplat in ultima perioada, este DESTRAMAREA URSS. Ala a fost momentul in care ROMANIA a devenit pentru prima data SUVERANA. Iar acum lacheii Kremlinului (AUR, SOS, PSD) vor sa bage iar Romania in sfera de influenta a Rusiei, sub cizma lu' Satana Putin. Asta nu se va intampla niciodata, lacheilor! Peste cadavrele noastre a aproximativ 20.000.000 de romani din tara sau plecati afara, ne mai aduceti voi rusii pe cap. NATO este motivul pentru care ROMANIA este azi SUVERANA cu adevarat si ca nu si-a modificat granitele. Apropo, mujitii inca ne pun bete in roate, ca sa nu recuperam Basarabia, dar iti spun sincer, sunt sanse mai mari ca Putin sa fie ciuruit ca Nicolae Ceausescu, decat sa mai "anexeze" el Basarabia inca o data. Basarabia se va intoarce la noi, dar nu prin alianta PSD-AUR-SOS, ci prin partidul meu, cand veti afla de el. Hai, pa!
11
3
Si cu stirea de mai jos, am "DESFIINTAT" definitiv putinistii din CCR. Intelegeti acum unde e coruptia? Intelegeti de ce nu suntem primiti in Schengen? Cine sa faca si sa aplice legi in Romania? Amantele de proxeneti din PSD si AUR? Laura Vicol, CCR, PSD, Dragnea, George Simion, SOSoaca etc: "SOC! DNA Pitesti pe urmele lui Leo de la Strehaia (fostul amant al pesedistei LAURA VICOL - sefa BOSS patroana barosana la CCR), Renata si mama acesteia! Proxenetism si inselaciune."
8
0
Cum încearcă să scape de pușcărie ex-iubitul deputatei Laura Vicol (PSD), manelistul Leo de la Strehaia, și „Patroana”, mama acestuia. Deputata PSD Laura Vicol a aflat că fostul ei iubit, Leo de la Strehaia, a fost condamnat pentru evaziune fiscală Faptele pentru care este judecat manelistul Leo de la Strehaia (alias „Prințul Țiganilor“), fostul iubit al deputatei Laura Vicol (PSD), se prescriu pe 2 octombrie, așa că în acest moment la Curtea de Apel se dă o luptă crâncenă între avocați și judecători. Conform G4Media.ro, reprezentanții lui Ion Stelică Mihai, cunoscut după numele „de scenă“ Leo de la Strehaia, s-au declarat bolnavi de Covid, ca să tragă de timp. În acest timp, judecătorii fixează termene de judecată aproape zilnic. Leo de la Strehaia, mama acestuia (Maria Mihai, zisă „Patroana“), fratele vitreg (Ioan Mihai, zis Mex) și vărul manelistului (Gheorghe Gheorghe) au fost condamnați pe 27 iulie la câte 3 ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală. Prima instanță i-a găsit vinovați pe toți de tentativa de stabilire cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor și contribuțiilor, dar și la complicitate la infracțiunea descrisă mai devreme. Cum faptele comise se prescriu mai repede, în baza legilor modificate de PSD în „epoca Dragnea”, strategia fostului iubit al Laurei Vicol este de a trage de timp. Pe 14 septembrie, avocata Ana Mihaela Angheluș, apărătoarea vărului Gheorghe Gheorghe, nu s-a prezentat, anunțând că a intrat în autoizolare pentru că ar fi avut contact direct cu avocatul „Patroanei“, Andrei Necea, care s-ar fi îmbolnăvit de Covid. Avocații s-au îmbolnăvit brusc de Covid și ies din autoizolare cu 6 zile înainte de prescrierea faptelor… dacă nu li s-o mai întâmpla ceva Cei doi avocați au cerut amânarea procesului, iar avocata vărului lui Leo de la Strehaia i-a informat pe judecători că va ieși din autoizolare pe 26 septembrie. Judecătorii n-au acceptat stratagema și au impus avocați din oficiu pentru inculpați. Avocații inițiali au protestat, pretinzând că s-ar încălca astfel dreptul la apărare al clienților. Instanța nu le-a luat în seamă această nouă manevră și a fixat termene pe 15, apoi pe 20 septembrie, inculpații fiind apărați de avocații din oficiu, în cazul când ceilalți doi nu ies din autoizolare. „Laura, ești viața mea / Fără tine nu pot sta” Leo de la Strehaia și Laura Vicol, deputata PSD cunoscută și drept „avocata Cămătarilor” (dar și a Liei Olguța Vasilescu, primărița PSD a Craiovei), au trăit momente scumpe. La o petrecere de maneliști, Leo de la Strehaia i-a dat lui Adrian Copilu’ Minune 28.000 de euro ca să-i cânte PSD-istei 4 strofe care începeau, inevitabil, cu „Laura, ești viața mea / Fără tine nu pot sta“, scrie Cancan.ro. Cuplul petrecea – la fel de previzibil – sejururi la Dubai, destinația preferată a pițipoancelor și a multor „afaceriști de carton“ din România.
8
1
Ce avere are „șefa la Justiție”, fosta iubită a lui Leo de la Strehaia. Vicol declară bani „fără număr”, „dar de nuntă”. BUCUREȘTI – Dubioasa Laura Vicol, fostă iubită a manelistului i*******r Leo de la Strehaia și protejata de azi a lui Ciolacu, proaspăt numită președintă a Comisiei juridice din Camera Deputaților, are o avere consistentă și se afișează cu ceasuri exorbitante prin parlament, la fel cum o fac cocalarii cu „Merțanele” pe șosele. Numai ceasul de pe mâna Laurei Vicol vizibil în ultimele poze afișate pe Facebook valorează 180.000 de dolari (model Richard Mille). Fără număr, fără număr! Individa declară o avere din cadourile de la nuntă În declarația de avere depusă în iunie 2021 pe anul fiscal precedent, deputata PSD raportează un venit anual din activitatea de avocat în valoare de 145.960 de RON, la care se adaugă cadouri de nuntă și de botez în valoare cumulată de peste 100.000 de euro. Indemnizația de parlamentar este, potrivit declarației de avere, de 4171 de RON pe lună. În mod suspect, ea susține că și-a cumpărat bijuterii și ceasuri de aproape 800.000 de euro. Astfel, ea susține că ar fi cumpărat astfel de obiecte în valoare de 310.000 de euro în 2003, de 240.000 de euro în 2016 și de 27.000 de euro în 2020. Potrivit declarației de avere, soțul Ciorbă Vladimir Răzvan raportează un venit anual din salariu în valoare de 275.199 RON. „Laura ești viață mea/Fără tine nu pot stă” Deputata PSD-istă Laura Vicol și-a văzut, în septembrie, fostul iubit, pe Ion Stelică Mihai, alias Leo de la Strehaia, condamnat (vezi sentința aici) la doi ani și jumăt**e de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală. Judecătorii Curții de Apel București au condamnat miercuri și alți membri din clanul Mihai. Pe lângă fostul iubit al Laurei Vicol – cunoscută și sub porecla „avocata Cămătarilor“ –, au mai fost condamnați mama sa, Maria Mihai (2 ani cu executare), fratele vitreg, Ioan Mihai (tot 2 ani cu executare), și vărul Gheorghe Gheorghe (1 an și 6 luni cu executare). Faptele pentru care au fost judecați manelistul Leo de la Strehaia (alias „Prințul Țiganilor“) s-ar fi prescris în curând, pe 2 octombrie, de aceea la Curtea de Apel București s-a dat o luptă crâncenă între judecători și avocații evazioniștilor. Apărătorii clanului Mihai s-au declarat bolnavi de Covid, ca să tragă de timp. Judecătorii au contraatacat fixând termene de judecată aproape zilnic. În 2007, Leo de la Strehaia i-a dedicat o manea de 28.000 de euro și i-a oferit 1001 trandafiri iubitei sale de atunci, Laura Vicol, scria CanCan. „Laura ești viață mea/Fără tine nu pot stă”, era refrenul manelei.
7
1
Vânzarea este către m-UE, dar pupindosistii nemului sunt patachinele NATiO-istilor! Istoria se învață, dar Isteria se induce!
0
6
Ioana Ene Dogioiu o desființează pe deputata PSD Laura Vicol-Ciorbă, președinta Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor. Avocata a fost la proteste anti DNA alături de putiniști renumiți și infractori fugiți peste hotare. Deputata PSD Laura-Cătălina Vicol-Ciorbă, participantă la protestele cu portocale anti DNA, anti Codruța Kovesi și anti Klaus Iohannis, de acum aproape patru ani, a fost numită recent în fruntea Comisiei Juridice din Camera Deputaților. Unul dintre protestele de la Cotroceni fusese organizat de fostul ofițer SRI Daniel Dragomir (foto sus, centru), fugit în Italia după ce primit o condamnare definitivă la trei ani și zece luni de închisoare într-un dosar de corupție. Aceasta este însă doar una dintre multiplele conexiuni ale avocatei Vicol-Ciorbă cu lumea infracțională „de elită” care, în epoca lui Liviu Dragnea, într-o alianță revoltătoare cu numeroși politicieni aflați la putere, muncea să discrediteze justiția și să slăbească statul de drept în ideea că suspecții de fapte grave de corupție vor scăpa de condamnări. În unele situații asta s-a și întâmplat, cu suportul unor decizii ale CCR care au determinat reluarea multor procese de corupție de răsunet de la zero. Detalii AICI și AICI. La protestele de la Cotroceni a participat și renumitul avocat filorus Dan Chitic (foto sus, stânga), renumit nu pentru succesul avut în meseria de bază, ci pentru că, de aproape doi ani, după o serie de apariții nocturne pe la „Sinteza Zilei” (Antena 3), este unul dintre cei mai vocali participanți la protestele anti-restricții, cu evident substrat politic. Despre el se mai spune că ar fi „impresarul” din umbră al videochatistei Oana Lovin, o altă trompetă PSD-istă care a dobândit notorietate în pandemie. Recent, Sputnik, gazeta Kremlinului, scria că Dan Chitic și George Simion, co-președinte al AUR, își vor sprijini reciproc o serie de proiecte cum ar fi suspendarea lui Klaus Iohannis sau Legea Suveranității. Conexiunile dintre găștile filoruse destabilizatoare din România - dintre care una – AUR – a reușit să fie și reprezentantă în Parlament, care creează agitație în spațiul public, sunt direct responsabile de numărul mic de vaccinări și numărul mare de decese din pandemie - și PSD sunt, așadar, cât se poate de evidente. Jurnalista Ioana Ene Dogioiu de la Spotmedia.ro explică detaliat de ce alegerea Laurei Vicol-Ciorbă la comisia parlamentară respectivă este nu controversată, ci de-a dreptul scandaloasă: „Nu pentru ca domnia sa în cariera de avocat a apărat infractori celebri, de la interlopi la Alina Bica. Exercițiul unei profesii nu este în sine o culpă cât timp oricine are dreptul la apărare, iar avocații penaliști mor de foame dacă acceptă doar inocenți. Dar Laura Vicol nu s-a limitat a fi avocat și a acționa în limitele profesiei, precum alți confrați celebri și cât se poate de onorabili. Mai ales în teribila epocă Dragnea, aproape seară de seară dna Vicol era la Antena 3 sau RTV. Dacă ar fi fost acolo pentru a prezenta poziția publică a clienților domniei sale ar fi fost în regulă. Avocatul este și un purtător de cuvânt foarte calificat, desigur. Dar dna Vicol era acolo pentru a susține acțiunile politice ale regimului Dragnea împotriva statului de drept. A susținut cu tărie toate modificările la legile justiției, toate atacurile la DNA și ICCJ. Degeaba a scapăt PSD de Șerban Nicolae în pantaloni dacă acum promovează Șerban Nicolae în fustă. Pentru că asta este dna Vicol, Șerban Nicolae în fustă. Sigur că viața personală a oricărei persoane, cine îi sunt prietenii, cum vorbește cu ei, ce le permite și ce nu reprezintă o problemă intimă. Dar discuția interceptată între dna Vicol și un acuzat de proxenetism, șantaj, tentativă de omor și spălare de bani arată clar o formă de subordonare a celei ajunsă președinta Comisei juridice a Camerei Deputaților față de un inculpat acuzat de fapte extrem de grave. Iar aceasta este o vulnerabilitate pentru funcția actuală. “Băi, fato?! Tu vorbești acuma când vreau io, nu când vrei tu!” Așa îi spune și acum președintei Comisiei juridice unul dintre cei mai periculoși interlopi din România? Cum poate fi combătută de PSD suspiciunea absolut rezonabilă că aceea care-i permitea docilă interlopului să-i spună “curvă” și “dobitoacă” nu va respecta întocmai ordinele și interesele acestuia în continuare? În plus, există o vorbă românească veche: spune-mi cu cine te însoțești ca să-ți spun cine ești. Când infractorii nu îți sunt doar clienți, ci și naș sau prieteni apropiați, nu știu dacă prezinți garanțiile morale ale funcției de președinte al Comisiei juridice. Mai mult decât atât, dna Vicol are și un trecut politic sulfuros. Înainte de a candida pe lista PSD a fost pe lista PRU, partid fondat de Sebastian Ghiță”. Articolul doamnei Dogioiu poate fi citit integral AICI. Interceptările menționate de Ioana Ene Dogioiu au fost publicate de Radio Europa Liberă. Detalii AICI. Mai jos aveți un video realizat de jurnalistul Mălin Bot la protestul organizat, în februarie 2018, de Daniel Dragomir. Umăr la umăr cu acesta sunt Laura Vicol și Dan Chitic (de la minutul 26).
5
1
Preşedintele Curţii Constituţionale a României recunoaşte existenţa unui unei recomandări formulate de Ministerul Afacerilor Externe, în care i s-a transmis să nu se deplaseze în Rusia. Şeful CCR susţine că poziţia MAE a venit după ce vizita fusese aranjată, iar biletele de avion cumpărate. Deplasarea lui Dorneanu la un eveniment organizat cu sprijinul Kremlinului are loc într-un moment delicat, deciziile CCR din perioada următoare fiind cruciale pentru stabilitatea politică şi a sistemului de justiţie. Valer Dorneanu se află zilele acestea în Rusia, unde participă la Forumul Juridic Internaţional de la Sankt Peresburg. Deplasarea nu figurează pe site-ul CCR, dar a fost confirmată pentru Digi24.ro chiar de şeful instituţiei. "Vizita în Rusia are loc la invitația Curţii Constituţionale a Federaţiei Ruse cu prilejul aniversării a 25 de ani de la înființare și a Forumului Juridic Internațional de la Sankt Petersburg", ne-a transmis Valer Dorneanu, adăugând că omologul său "a participat anul trecut la aniversarea similară a CCR". Totuşi, potrivit surselor Digi24.ro, Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti i-a recomandat şefului CCR să nu meargă în Rusia, fapt recunoscut, pentru Digi24.ro, şi de Valer Dorneanu. "Când s-a primit recomandarea MAE vizita era deja perfectată și biletele de avion cumpărate.” Dorneanu a mai adăugat că ”după primirea acestei recomandări m-am consultat cu MAE și problemele au fost lămurite". Însă potrivit surselor Digi24.ro, "problema nu a fost lămurită" nici ulterior şi nu a existat un acord final care să contrazică recomandarea iniţială.
6
1
Dorneanu a plecat în Rusia în ciuda faptului că MAE i-a recomandat să nu facă deplasarea. Reacţia şefului CCR Laurențiu Mihu Data actualizării: 17.05.2018 16:50 Citește mai mult la:
6
2
Foarte bine! Sa i judece dupa 20 ani?
2
2
ca justitia vrea in schengen ? Ea nu doarme. Ii rezolva pe hoti de la care a luat multa spaga. De la mine mwie !!!
7
1
Cand mergi la biserica capul joc , in liniste , stai in casa Domnului fără să deranjezi pe nimeni si te rogi.Unele femei au impresia că dacă au broboada pe cap nu trebuie sa mai aibă bunul simț si respect si nu fac altceva decat rău la toți pe unde trec
0
3

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614