REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Cutremur la Oil Terminal: majorare de capital, dar şi noi administratori, din tabăra adversă

Cutremur la Oil Terminal: majorare de capital, dar şi noi administratori, din tabăra adversă

Replica API 11 octombrie 2016 | 00:00 895

Aport în natură de 261 milioane lei

Aport în natură de 261 milioane lei

Oil Terminal şi-a majorat capitalul social, după o luptă încrâncenată de mai bine de 5 ani, dusă cu acţionarii minoritari care refuzau să participe cu bani pentru a-şi menţine participaţia. Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA) a aprobat în şedinţa de ieri majorarea capitalului social al societăţii de stat constănţene de la 58.243.025,3 lei la 319.993.338,5 lei, prin aport în natură. Pe de altă parte, Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor (AGOA) a numit câţiva administratori noi, despre care sindicaliştii susţin că reprezintă interesele tocmai a celor care se opuneau majorării capitalului social.

Statul român a majorat capitalul social al Oil Terminal, prin aportul constând în contravaloarea a două terenuri cu o suprafaţă totală de peste 385.000 metri pătraţi de teren, situat în Constanţa, pe strada Caraiman. Potrivit legii, Oil Terminal este obligată să-şi majoreze capitalul social după ce a obţinut drept de proprietate asupra terenurilor în discuţie. Intenţia companiei de stat a fost însă puternic contestată de Broadhurst Investments Ltd, care duce de ani de zile un adevărat război cu societatea constănţeană. Offshore-ul şi Oil Terminal s-au confruntat în aproape 60 de procese, toate câştigate în instanţă de compania de stat.

În plus, Broadhurst a înaintat numeroase plângeri împotriva conducerii Oil Terminal, dar atât Ministerul Energiei, cât şi Curtea de Conturi sau Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) au respins, de asemenea, toate reclamaţiile. Şi Fondul Proprietatea (FP) s-a aliat cu Broadhurst, considerând prea mare majorarea capitalului social şi solicitând reevaluarea terenurilor aduse ca aport, pe baza cheltuielilor care trebuie făcute pentru curăţarea acestora, ţinând cont de faptul că pe aceste terenuri se află depozite de hidrovarburi dezafectate. Miza conflictului este dat de faptul că acţionarii care nu participă la majorarea capitalului social al Oil Terminal, în cazul Broadhurst şi Fondului Proprietatea prin aport în numerar, îşi vor micşora participaţia la compania de stat constănţeană.

Acţionarii minoritari au preluat controlul Oil Terminal

În AGOA s-a respins propunerea de pornire a acţiunii în răspundere împotriva directorului general şi a administratorilor pentru prejudicierea societăţii, după ce toate organele de control, inclusiv instanţele de judecată, au constatat că nu s-a produs nici un prejudiciu împotriva societăţii. Aceeaşi AGOA a numit noii admiistratori ai Oil Terminal, după cum urmează: Toma Bogdan Costreie, Matei Dumitru, Cristian Florea, Cătălin Constantin Grigorescu, Bogdan Cristian Patriniche, Claudiu Eduard Negrişan şi Staar Rating SRL, reprezentată de Dan Cristian Bărbulescu. Despre ultimii patru, se vechiculează informaţia potrivit cărora reprezintă interesele Broadhurst şi ale Fondului Proprietatea, acţionarii minoritari ai Oil Terminal ajungând, practic, să deţină controlul în Consiliul de Administraţie.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218