REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Cutremurător: Trei copii AU ARS DE VII într-un incendiu, la Nicolae Bălcescu

Cutremurător: Trei copii AU ARS DE VII într-un incendiu, la Nicolae Bălcescu

Replica API 17 ianuarie 2013 | 00:00 129

Iresponsabili! Părinţii i-au lăsat singuri în casa închiriată de la primar

Iresponsabili! Părinţii i-au lăsat singuri în casa închiriată de la primar

Tragedie în localitatea constănţeană Nicolae Bălcescu! Trei copii au ars de vii. Micuţii au fost lăsaţi singuri în casă de către părinţii iresponsabili. Casa în care erau cei trei copii a fost cuprinsă de flăcări, cel mai probabil, de la o instalaţie de încălzire improvizată. Micuţii nu au avut, practic, nici o şansă de scăpare, arzând de vii. Viceprimarul a fost cel care a solicitat prezenţa Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa să se deplaseze de urgenţă la faţa locului, apelul fiind primit la ora 11.41, din staţia centrală a municipiului Constanţa plecând în teren o ambulanţă cu medic şi una cu asistent medical, din substaţia de la Năvodari.

Copiii au între 2 şi 5 ani

Copilaşii, cu vârste cuprinse între 2 şi 5 ani, au fost scoşi din casa făcută scrum, constatându-se decesul lor, intoxicaţi cu monoxid de carbon. "În locuinţă au fost descoperite cadavrele a trei copii, cu vârste cuprinse între 2 şi 5 ani", a declarat Ionuţ Cealera, şeful Serviciului de Ambulanţă din Constanţa. În momentul când flăcările au luat cu asalt locuinţa, tatăl copiilor, Valentin Dobre, se afla la magazin pentru a cumpăra pâine, în timp ce mama, Ionela Dobre, însărcinată în patru luni, se afla în curte. Aceştia spun că a sărit jar din sobă, direct în pat, unde se aflau cei mici. Când s-a întors de la magazin, bărbatul a văzut fum şi a strigat la copii, însă nu a primit nici un răspuns. Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, Gheorghe Lupşe, care se ocupă de caz, afirmă că patul a luat foc întrucât nu exista uşă la sobă, iar micuţii erau închişi în casă. "Patul a luat foc, posibil de la sobă pentru că nu avea uşă, sau de la o lumânare. Uşa de la intrare în casă era legată cu sârmă pentru ca micuţii să nu iasă în stradă", a spus acesta. Menţionăm că flăcările au fost stinse de către Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al Primăriei Nicolae Bălcescu, la faţa locului aflându-se şi primarul Viorel Bălan. Despre cazul de faţă s-a sesizat şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, întrucât la mijloc este vorba de neglijenţă, având în vedere că nişte copii atât de mici au fost lăsaţi singuri şi nesupravegheaţi în casă. Din câte se pare, familia este una săracă. Casa în care locuiau se pare că ar fi, de fapt, a primarului din localitate, pe care le-a închiriat-o de circa 4 ani. O anchetă a fost demarată şi de către Poliţia Nicolae Bălcescu.

Avocatul Poporului şi Inspecţia Socială ancheteză cazul copiilor arşi de vii

Adjunctul Avocatului Poporului, Ionel Oprea, a declarat joi, că a solicitat Biroului Teritorial Constanţa să facă o anchetă în cazul celor trei copii morţi în incendiul din Nicolae Bălcescu. Un control similar a fost făcut de Inspecţia Socială la cererea Ministerului Muncii. Am cerut să fie trimisă o echipă acolo să vedem ce e cu familia aceea, ce ştia Direcţia pentru Protecţia Copilului, autoritatea locală, dacă s-a intervenit în acea familie, a spus Ionel Oprea, adjunctul Avocatului Poporului. Adjunctul Avocatului Poporului pe probleme care ţin de drepturile copilului, ale familiei, tinerilor, pensionarilor şi persoanelor cu handicap crede că există o problemă de gestionare a cazurilor sociale şi care ţin de copil, la nivel local. În primul rând primele responsabilităţi revin primarului. Sunt multe localităţi în care nu sunt asistenţi sociali sau dacă sunt nu au studii şi nu ştiu cum să procedeze. Ar trebui ca în localităţile cu astfel de familii, cu copii aflaţi în risc, sa se întrunească comitetul comunitar consultativ, adică preotul, primarul, învăţătorul, asistentul social, să evalueze şi să ia măsuri. Autorităţile nu sunt foarte exigente în situaţii de genul acesta. Ar trebui ca toate măsurile permise de lege pentru ca acei copii să fie feriţi de orice risc, să se ia cu fermitate, a spus Ionel Oprea. În opinia sa, sunt mii de familii aflate într-o situaţie de risc şi, pe lângă sărăcie, o problemă o constituie şi factorul educaţional.

Vom reveni!

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218