rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 26 februarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Cyberbullying-ul, asociat cu stres post-traumatic la adolescenți

Cyberbullying-ul sau hărțuirea verbală online este un fenomen care la adolescenți este asociat cu apariția unor simptome de tulburare de stres post-traumatic (PTSD) atât la victime, cât și la agresori, concluzionează un studiu recent, scrie doc.ro.

Dacă stresul cauzat de prea multe teme sau de prea multă muncă se poate gestiona ușor prin metode de relaxare și administrarea unor suplimente alimentare cu magneziu, vitamina B6 sau diverse extracte din plante (valeriană, roiniță etc.), când e vorba de stresul provocat de hărțuire, lucrurile sunt mult mai complicate.

Bullying-ul poate fi o hărțuire ori încercare de intimidare verbală sau fizică. În timp ce, pentru tineri, bullying-ul offline are loc în general la școală, unde poate fi rezolvat rapid de profesori și de părinți, cyberbullying-ul poate fi mult mai dificil de gestionat, deoarece atitudinea ofensatoare și agresivă față de o persoană poate oricând să ajungă la o audiență mult mai largă.

Cyberbulling-ul duce la tulburări psihice mai ales pentru victime, dar și pentru agresori

Cyberbullying-ul sau bullying-ul online, este legat de apariția a diferite tipuri de simptome de tulburare de stres post traumatic (PTSD), atât pentru victime cât și pentru făptuitori, sugerează primul studiu de acest fel, publicat online în jurnalul pediatric Archives of Disease in Childhood.

Descoperirile pe care le-au făcut i-au determinat pe cercetători să sugereze că întrebările despre cyberbullying ar trebui să devină o parte de rutină a evaluării sănătății mentale a copiilor și adolescenților.

Prevalența acțiunilor cibernetice în rândul adolescenților este considerată a fi cuprinsă între 10% și 40% și prezintă riscuri specifice, deoarece se poate face zi și noapte, în diferite contexte, este rapidă, anonimă și ajunge la o audiență largă, spun cercetătorii.

S-a sugerat că poate exista și o anumită suprapunere între bullying-ul tradițional și cel online. Pentru a examina această presupoziție mai în amănunt și pentru a afla care ar putea fi impactul acțiunilor informatice asupra sănătății mentale a tinerilor, cercetătorii au chestionat 2218 elevi cu vârste cuprinse între 11 și 19 ani din patru școli din Londra despre experiențele lor legate de intimidare și hărțuire.

Oamenii de știință implicați în studiu au apelat la un chestionar complex pentru a afla cu ce tip de intimidare s-au confruntat copiii și adolescenții, cât de des s-a întâmplat acest lucru sau cât timp a durat un episod de hărțuire. Apoi, au căutat la ei semne de PTSD folosind impactul revizuit pentru copii al scalei evenimentelor (CRIES), care are două dimensiuni: gânduri intruzive și comportamente de evitare.

Peste jumătate dintre adolescenți erau fete (55%), aproximativ o treime (34%) dintre cei analizați erau de etnie albă, iar două treimi erau de origine etnică neagră, asiatică și alte minorități. Majoritatea copiilor (80%) erau născuți în Marea Britanie.

Răspunsurile la sondaj au arătat că aproape jumătate (46%) dintre toți elevii au raportat un istoric de orice tip de intimidare: 17% ca victime, 12% ca făptuitori și 4% ca ambele. Dar implicarea în bullying-ul tradițional (1 din 3 dintre adolescenți) a fost mai frecventă decât implicarea în cyberbullying (1 din 4).

Aproximativ 13% dintre adolescenți au fost victime ale cyberbullying-ului, 8,5% au agresat online alte persoane, iar 4% au fost atât victime, cât și făptași. Aproximativ 16% dintre adolescenți au fost hărțuiți în persoană, față în față, 12% i-au intimidat ei pe alții în persoană, iar și 6,5% au fost atât victime, cât și făptași. A existat o oarecare suprapunere între ambele tipuri de intimidare, deși agresorii online puri au fost mai puțin susceptibili să fie și agresori tradiționali.

Jumătate dintre cei implicați într-un rol specific în cyberbullying au fost, de asemenea, implicați în același rol în bullying-ul tradițional: 52% dintre victimele informatice au fost, de asemenea, victime tradiționale, iar 48% dintre agresorii online au fost și agresori tradiționali.

Aproximativ 72% (1516) dintre adolescenți au finalizat evaluarea CRIES. Mai mult de o treime dintre victimele cibernetice (35%), mai mult de unul din patru (29%) dintre agresorii cibernetici și o proporție similară (28%) dintre cei care au fost și una și alta au manifestat simptome clinic semnificative pentru sindromul de stres postraumatic.

Analizele ulterioare au indicat faptul că victimele cibernetice au prezentat simptome mai grave de PTSD decât agresorii, și au experimentat mai multe gânduri intruzive și mai multe comportamente de evitare.

Acesta este un studiu observațional, deci nu poate stabili exact cauza și efectul. De asemenea, s-a bazat pe rapoarte subiective și nu a inclus o evaluare clinică completă a simptomelor suspectate de PTSD. Și, având în vedere că eșantionul a fost reprezentativ pentru adolescenții urbani din Marea Britanie, rezultatele ar putea să nu fie aplicabile în alte regiuni sau țări, avertizează cercetătorii.

Cu toate acestea, oamenii de știință sugerează că descoperirile lor au implicații importante. Părinții, profesorii și profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să fie conștienți de posibilele simptome ale stresului posrt-traumatic la tinerii implicați în cyberbullying.

În ciuda faptului că cyberbullying-ul este mai puțin frecvent decât bullying-ul tradițional, este de remarcat faptul că mai mult de o treime dintre agresorii online nu au fost implicați în bullying-ul tradițional, în timp ce marea majoritate a victimelor cyberbullying-ului a fost implicată în bullying tradițional, în principal ca victime tradiționale. Acest lucru sugerează că anonimatul furnizat agresorilor online poate constitui o nouă platformă pentru intimidare, deși această constatare necesită studii suplimentare, concluzionează cercetătorii.

Bullying-ul, asociat și cu alte tulburări psihice

Un alt raport recent a prezentat dovezi că bullying-ul este o problemă complexă, care afectează sănătatea mentală a persoanelor implicate, acestea având un risc crescut de a dezvolta depresie și anxietate și de a funcționa din ce în ce mai defectuos din punct de vedere emoțional. Experiența bullying-ului pare să sporească aceste riscuri independent de alți factori biologici și de mediu.

Mai mult decât atât, efectele negative ale bullying-ului tradițional s-au dovedit a fi de lungă durată, cercetările dezvăluind că acei copiii care sunt hărțuiți la un moment dat riscă să se confrunte cu tulburări de sănătate mentală pentru până la aproape patru decenii de la expunere. Unele exemple de probleme pe termen lung provocate de hărțuirea din copilărie pot include greutatea formării de relații cu cei din jur la maturitate, dificultăți de relaționare la serviciu și risc mai mare de șomaj.

luni, 20 iulie 2020453
Comentarii
mai mult...Sănătate
26 feb 00:00SănătateCeaiul de mătase de porumb: beneficii și contraindicații

Mătasea de porumb conține o varietate de compuși vegetali care pot fi responsabili pentru diverse efecte benefice...199

26 feb 00:00SănătateAi intoleranță la lactoză? Iată ce produse lactate poți consuma182
26 feb 00:00SănătateExercițiile fizice regulate reduc frecvența și intensitatea migrenelor [studiu]190
26 feb 00:00SănătateCe este keratoza actinică și cum arată?

Keratoza actinică, denumită și keratoza solară, este o porțiune a pielii care are aspect deshidratat și textură...183

26 feb 00:00SănătateNelu Tătaru propune ca farmaciile să devină centre de testare și vaccinare anti-COVID190
26 feb 00:00SănătateReplica Ministerului Sănătății pentru Emil Boc, după ce primarul a cerut schimbarea modului de calculare a ratei de incidență194
26 feb 00:00SănătateAgenţia Europeană a Medicamentului analizează un nou tratament pentru COVID

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a început miercuri analizarea în timp real a datelor privind Regdanvimab,...197

26 feb 00:00SănătateSuplimente alimentare necesare pentru generația Y (Millennials)175
26 feb 00:00SănătateCeaiul de urzică, leac cu puteri nebănuite195
26 feb 21:14SănătateCât vom mai purta mască? Valeriu Gheorghiță: Datele arată o eficiență a vaccinului în viața de zi cu zi

Toate cele trei forme de vaccin prezente în România protejează împotriva unor forme severe de boală, iar...204

26 feb 00:00SănătatePionefroză rezolvată cu succes prin nefrectomie totală stângă, la Spitalul Clinic SANADOR179
26 feb 00:00SănătateO a treia doză a vaccinurilor Pfizer și Moderna ar putea fi administrată pentru a spori imunitatea199
Vremea
5.9°5.9° - 7.9° vineri, 26 februarie 2021
ConstanțaUmiditate: 85%
Vânt: 3.22 m/s
Presiune: 1028 milibari

Loto
6/4910273412931
5/4032301819411
joker2448403019
Horoscop
mai mult...SPSportRT
26 feb 00:00SportThierry Henry a demisionat de la CF Montreal

“Cu inima grea am luat această decizie. Anul trecut a fost foarte greu pentru mine personal. Din cauza pandemiei, nu...205

26 feb 00:00SportEuropa League: Dinamo Kiev, antrenată de Mircea Lucescu, merge mai departe / Lista echipelor calificate în optimi

Formațiile Dinamo Kiev (antrenată de Mircea Lucescu), AC Milan, AS Roma, Slavia Praga, Olympiacos, Young Boys Berna,...370

26 feb 00:00SportRangers, Ajax, Arsenal, Molde, Granada, Șahtior și Villarreal s-au calificat în optimi

Formațiile Glasgow Rangers, Ajax Amsterdam, Arsenal Londra, Molde, Granada, Șahtior Donețk și Villarreal au...231

26 feb 00:00SportSimona Halep va participa la Miami Open - Cele mai importante nume din circuit, pe tabloul principal

Organizatorii turneului Miami Open (23 martie - 3 aprilie) au anunțat, joi, că românca Simona Halep va participa la...254

Local
26 feb 00:15LocalCe spun PROCURORII din Medgidia despre MINORII care au TERORIZAT locuitorii prin FURTURI

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia au dispus la data de 24.02.2021 punerea în...531

26 feb 00:16LocalAlți doi MINORI, CAMPIONI la FURTURI în Oltina

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia au dispus la data de 25.02.2021 punerea în...674

26 feb 00:16LocalSediul R.A.R. din Constanţa îşi mută locaţia

Sediul Registrului Auto Român din Constanţa îşi mută locaţia. Prin cererea înregistrata la Primăria municipiului...1403

26 feb 00:17LocalPrimăria Constanţa vrea să ia în ADMINISTRARE Portul TOMIS pentru REABILITARE

Consiliul Local al municipiului Constanţa se va întruni în şedinţă vineri, 26 februarie. Printre poriectele de pe...849

26 feb 00:17LocalINCIDENŢA cazurilor de COVID din Constanţa a ajuns la 2,05

Potrivit datelor furnizate de către Direcţia de Sănătate Publică Constanţa, incidenţa cazurilor de Covid din...943

26 feb 00:18LocalSitemul de bike sharing devine funcțional la Constanţa!

550

Politică
26 feb 00:00PoliticăKlaus Iohannis a scăpat de emoții: Amendamentul prin care AUR voia să îi taie din bani nu a trecut în comisii

Bugetul Administraţiei Prezidenţiale pentru anul 2021 a primit, joi, raport favorabil din partea Comisiilor de reunite...216

26 feb 22:26PoliticăNicoleta Ploscaru: 'Primarul a pornit pe drumul ilegalităților'

Și Nicoleta Ploscaru, a reacționat la Regulamentul Parcărilor. Aceasta îl acuză pe primarul Vergil Chițac că a...720

26 feb 22:26PoliticăRaluca Turcan evită să spună dacă va avea loc a doua majorare a alocațiilor pentru copii

588

Interviuri
9 feb 00:07InterviuriDELICOTI vrea să TRANSFORME comuna POARTA ALBĂ în ORAȘ! Video

Vasile Delicoti, primarul din Poarta Albă, a acordat un interviu cotidianului Replica de Constanța, prin intermediul...3146

9 feb 00:07InterviuriCîrjaliu, primarul din AGIGEA: Ciobanu de la USR-PLUS, un MINCINOS care a FUGIT din Ucraina! Video

La mai bine de patru luni de la alegerile locale, la Agigea lucrurile par să nu funcționeze normal. A existat doar o...3949

6 feb 00:09InterviuriSorin MIHAI, șeful Inspectoratului ȘCOLAR: Suntem PREGĂTIȚI pentru începerea ȘCOLILOR! Video

2792

29 ian 00:13InterviuriNicoleta PLOSCARU: Dacă aș fi fost CANDIDATUL PNL sau al USR, aș fi câștigat PRIMĂRIA!

Nicoleta Ploscaru a candidat independent la Primăria Constanța, însă a pierdut în favoarea lui Vergil Chițac. În...2831

28 ian 00:21InterviuriTOFOLEAN, managerul Spitalului Județean: Ne TREBUIE neapărat o CLĂDIRE cu 500 de paturi. VIDEO

Ioan Tiberiu Tofolean a revenit în funcția de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, el...7226

22 ian 00:32InterviuriVIDEO! Proiectele lui George MĂNDILĂ: Constanța va RENAȘTE, se va REÎNTOARCE cu FAȚA la MARE!

5074

Monden
26 feb 00:03MondenCe cadou spectaculos a primit fiica lui Florin Salam din partea soțului! Betty Vișănescu, declarație de iubire pentru partener!

Fiica lui Florin Salam este o norocoasă. Soțul ei, Cătălin, face orice pentru a-i aduce zâmbetul pe buze zilnic....623

26 feb 00:03MondenScandal uriaș pe banii Denisei Răducu, la trei ani de la moartea ei

Au trecut trei ani de când Denisa Răducu a plecat dintre noi, iar manelista a lăsat în urmă o durere profundă în...684

26 feb 00:03MondenCele trei rugăciuni care au salvat-o pe Carmen Șerban de boală

660

Mapamond
26 feb 00:00MapamondCetăţean german pus sub acuzare pentru spionaj. Ar fi transmis Rusiei planuri ale clădirii Bundestagului

Procurori federali germani au pus sub acuzare un cetăţean german pentru spionaj, pentru că ar fi trimis serviciilor...194

26 feb 00:00MapamondEscrocii au încercat să vândă 400 de milioane de vaccinuri COVID falsificate unor țări UE, în valoare de 3 miliarde de euro

Escrocii au vrut să vândă 400 de milioane de doze de vaccin COVID, valorând circa 3 miliarde de euro, unor ţări...203

26 feb 00:00MapamondCarantina a transformat Londra într-un paradis al șobolanilor

207

26 feb 00:00MapamondUn german a uitat unde și-a parcat mașina și a găsit-o după 3 săptămâni. Ce taxe acumulase între timp

Un german de 62 de ani și fiica lui au răscolit parcările din orașul Osnabrück timp de trei săptămâni. Omul...197

26 feb 00:00MapamondIsraelul pare să extindă un complex nuclear secret, deşi critică programul atomic iranian

Israelul pare să efectueze lucrări de construcţie de amploare într-un complex nuclear secret din cadrul programului...199

26 feb 00:00MapamondO nouă variantă a coronavirusului, descoperită la New York

187

Sănătate
26 feb 00:00SănătateAgenţia Europeană a Medicamentului analizează un nou tratament pentru COVID

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a început miercuri analizarea în timp real a datelor privind Regdanvimab,...197

26 feb 00:00SănătateSuplimente alimentare necesare pentru generația Y (Millennials)

Deși calea recomandată de preluare a nutrienților esențiali este din alimentație, uneori e nevoie și de suplimente...175

26 feb 00:00SănătateCeaiul de urzică, leac cu puteri nebănuite

195

26 feb 00:00SănătateCe este keratoza actinică și cum arată?

Keratoza actinică, denumită și keratoza solară, este o porțiune a pielii care are aspect deshidratat și textură...183

26 feb 00:00SănătateNelu Tătaru propune ca farmaciile să devină centre de testare și vaccinare anti-COVID

Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, propune ca pe viitor românii să se poată testa pentru COVID-19 în...190

26 feb 00:00SănătateReplica Ministerului Sănătății pentru Emil Boc, după ce primarul a cerut schimbarea modului de calculare a ratei de incidență

Tot mai mulți primari reclamă modul în care este calculată rata de incidență COVID și spun că sunt victimele...194

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT