REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Daca echipa PSD i-o cere, Fagadau candideaza pentru Primaria Constanta

Daca echipa PSD i-o cere, Fagadau candideaza pentru Primaria Constanta

Replica API 3 noiembrie 2010 | 00:00 156

Viceprimarului ii place in echipa Mazare

Viceprimarului ii place in echipa Mazare

Viceprimarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, se auto-intitulează "şoarece de bibliotecă", este un om echilibrat, nu doar "pare" - după cum a ţinut să ne "corecteze" pe parcursul unui interviu despre activitatea sa în primărie, despre relaţia cu Radu Mazăre, strada Traian sau o posibilă candidatură la primărie. Pe Radu Mazăre, Decebal Făgădău îl consideră "o enciclopedie în materie de culturi şi civilizaţii extrem de diverse din punct de vedere al răspândirii pe planetă", "un om cu viziune amplă, un om care înţelege foarte bine fenomenele economico-sociale şi care iese din tiparele gândirii "încorsetate" cu care ne-au obişnuit oamenii politici români". Dincolo de aprecierile la adresa primarului, Făgădău a lansat şi el o întrebare, probabil pentru a tăia elanul celor care ar putea comenta că îl "perie" pe superior: "Pare deplasat să vă spun că mă regăsesc în această echipă şi că îmi place teribil de mult ceea ce fac la primărie?". Şi ca dovadă că este dedicat activităţii sale, Făgădău a avut şi o rugăminte către "Replica", şi anume să transmitem următorul mesaj: "Îi rog pe toţi cei care doresc să intre în contact cu mine să nu ezite să îmi trimită mesaje la adresa de poştă electronică "decebal@fagadau.ro". Promit să răspund în măsura în care timpul îmi va permite, iar solicitările sunt de competenţa mea".

Reporter: Primăria Constanţa nu este o primărie prietenoasă. Oamenii se plâng că nu reuşesc să intre în audienţe, iar site-ul primăriei - premiat, de altfel - nu este tocmai accesibil, în sensul că, decât să cauţi o informaţie pe acest site, o hotărâre de consiliu de exemplu, mai bine te laşi păgubaş. Cum comentaţi această afirmaţie sau aţi rămas fără replică?

Decebal Făgădău: Bună ziua! Mă bucur să vă revăd şi îi salut călduros pe toţi cititorii ziarului "Replica". Voi răspunde cu sinceritate tuturor întrebărilor dvs. şi voi încerca să vă demonstrez că afirmaţia tăiosă cu care aţi început interviul nu este valabilă sau - cel puţin - nu este valabilă în cazul meu. Nu sunt de acord cu afirmaţia dvs., Primăria Constanţa este o primărie civilizată şi spun aceasta pentru că o evaluez prin prisma activităţii mele şi a colegilor mei. Poate procedura prin care ajunge orice constănţean în audienţă la primar sau la viceprimari pare greoaie, dar este o procedură eficientă. Audienţele pornesc de la nivel de inspector sau referent de specialitate şi urmează calea ierarhică până la nivel de director, în funcţie de serviciul sau direcţia care au competenţă în problema ridicată de cetăţean. Dacă nu îşi găseşte rezolvarea problemei ridicate nici la nivel de director, fiecare cetăţean poate solicita o audienţă viceprimarilor sau domnului primar. De altfel, consider că o primărie trebuie să fie eficientă şi echidistantă în relaţia cu cetăţenii şi nu bazată pe "prietenie". Referitor la site, sunt surprins de afirmaţia dvs.! Site-ul nu este doar premiat, este "viu" şi actualizat în permanenţă. Voi transmite colegilor din cadrul Direcţiei Organizare şi Informatizare sesizarea dvs. legată de hotărârile Consiliului Local, dar oricine poate să ne trimită sugestii pentru îmbunătăţirea calităţii site-ului la adresa de poştă electronică primarie@primaria-constanta.ro.

Rep.: Programul de audienţe în primărie se respectă sau există scuza că funcţionarii sunt prost plătiţi şi atunci nu are sens să mai existe aplecare către problemele cetăţenilor?

D.F.: Da, programul de audienţe se respectă. Evident, din când în când mai apar probleme legate de acest program afişat pe site, dar vă asigur că aceste probleme au doar cauze obiective - şedinţe, concedii, intâlniri oficiale, ş.a.- şi că sunt izolate.

Rep.: Dumneavoastră ţineţi audienţe? Care este programul, care sunt cele mai des întâlnite probleme reclamate de cetăţeni?

D.F.: Da, evident că respect programul de audienţe pentru că ar fi nefiresc să le cer colegilor mei acest lucru atâta vreme cât eu nu o fac. Am audienţe în fiecare zi de joi, în intervalul 10.00 - 13.00, la biroul meu din primărie. Aceasta doar din punct de vedere formal, în realitate am audienţe zilnic şi nu am refuzat nici o persoană care mi-a solicitat audienţă chiar şi în afara programărilor, bineînţeles în măsura în care agenda mi-a permis.

Rep.: Care sunt atribuţiile dvs. ca viceprimar?

D.F.: Coordonez activitatea următoarelor direcţii: urbanism, administrarea domeniului public şi privat, tehnic-achiziţii, patrimoniu, organizare şi informatizare, programe şi dezvoltare. În plus, mă ocup de organizarea şedinţelor Consiliului Local Municipal, ţin legătura cu societăţile coordonate RADET, Confort Urban, RAEDPP, reprezint Consiliul Local în relaţia cu RAJA şi Asociaţiile de dezvoltare intercomunitară Apă-Canal şi Dobrogea. Am fost delegat de către dl. primar Mazăre să mă ocup de preluarea Spitalului de Boli Infecţioase, a medicilor şi asistenţilor medicali din cabinetele şcolare, precum şi de relaţia cu instituţiile descentralizate locale şi regionale.

Rep.: Este adevărat că nimeni nu mişcă în primărie fără să îi spună primarului Radu Mazăre? Relaţiile sunt chiar atât de dure, cum le zugrăvesc unii - adică primarul este mâna de fier, iar ceilalţi executanţii care nu mişcă în front? Sau dvs. vedeţi altfel relaţia?

D.F.: Este adevărat că dl. Radu Mazăre este un primar cu experienţă de 10 ani în administraţia locală, că este un lider puternic al unei echipe formată chiar de dânsul, că este un om foarte raţional, lucid şi pragmatic. Am o relaţie profesională foarte bună cu dl. Radu Mazăre, în spatele imaginii pe care o ştiam din mass-media având şansa să descopăr în domnia sa un om cu viziune amplă, un om care înţelege foarte bine fenomenele economico-sociale şi care iese din tiparele gândirii "încorsetate" cu care ne-au obişnuit oamenii politici români. Nu are rost să vă spun că este o enciclopedie în materie de culturi şi civilizaţii extrem de diverse din punct de vedere al răspândirii pe planetă, sunt convins că ştiţi acest lucru.

Rep.: Păreţi o persoană echilibrată. Ce căutaţi în Primăria Constanţa, lângă un primar care are probleme cu "slugile lui Traian Băsescu"?

D.F.: Întrebarea este tendenţioasă, induceţi ideea că toţi colegii mei din primărie sunt nişte executanţi servili. Aici este diferenţa dintre dl. Radu Mazăre şi Traian Băsescu: primul a polarizat o echipă în jurul său şi a făcut performanţă chiar şi în condiţii de blocaj şi obstrucţie evidentă din partea epicentrului numit Cotroceni, pe când actualul preşedinte s-a "remarcat" prin dezbinare şi lipsă de performanţă având toate pârghiile sub comanda sa. Şi încă ceva, nu par, sunt o persoană echilibrată. Sunt economist, am un masterat în administraţie publică şi guvernare, unul în managementul afacerilor, am urmat cursurile Institutului Diplomatic Român şi sunt manager pentru sisteme de mediu. Pare deplasat să vă spun că mă regăsesc în această echipă şi că îmi place teribil de mult ceea ce fac la primărie?

Rep.: Ştim că vă ocupaţi de problema străzii Traian. Aţi mai explicat că lucrurile nu sunt atât de grave pe cât le prezintă şeful Inspectoratului în Construcţii. Sunteţi convins că cetăţenii de pe strada Traian nu au motive de îngrijorare? Pe ce vă bazaţi?

D.F.: În momentul de faţă nu sunt convins de nimic şi nu vreau să prezint opinii personale despre un subiect care a devenit atât de sensibil pentru locatarii de pe strada Traian. Îi respect, le înţeleg perfect temerile, dar îi rog să apeleze la raţiune mai degrabă decât la sentimente generate de interpretări "politicianiste" ale unor date pur tehnice. Am constituit acel "grup de lucru" despre care ştiţi şi aştept ca specialiştii să ne prezinte concluzii obiective. Mă bazez pe profesionalismul celor ce alcătuiesc grupul de lucru şi pe intenţia noastră fermă de a asigura siguranţa tuturor constănţenilor.

Rep.: Ce urmează să se întâmple în perioada imediat următoare pe strada Traian, mai exact ce a concluzionat sau ce a făcut până în prezent acea comisie pe care aţi constituit-o pentru gestionarea problemei?

D.F.: Se inspectează şi se monitorizează toate reţelele utilitare, s-au decolmatat rigolele de suprafaţă din zona adiacentă investiţiei private, s-au realizat şi se realizează măsurători geoelecetrice în zona blocului A5, se studiază expertizele şi studiile de specialitate, se montează repere suplimentare în toată zona pentru a monitoriza şi mai atent tasările şi înclinările. De asemenea, investitorul inspectează şi decolmatează galeria longitudinală ce are rol de dren principal pentru acea zonă. În mod cert se va comanda de către primărie o expertiză, pentru că nu putem să ne bazăm pe două expertize oarecum divergente realizate de către investitorul privat din acea zonă. Este o diferenţă de optică, pe ei îi interesează în principal realizarea investiţiei dumnealor, pe noi ne interesează siguranţa întregii zone. Grupul de lucru trasează direcţii imediate de acţiune, dar va pune şi întrebările absolut tehnice la care va trebui să răspundă expertiza obiectivă pe care o vom comanda.

Rep.: Aţi fost însărcinat să trataţi şi cu avocaţii de la FinCoGero. Care este situaţia în acest caz? Ce este de negociat sau informaţia noastră nu este corectă?

D.F.: Sunt lucruri pur tehnice, nu tratăm şi nu negociem absolut nimic, totul este conform legilor statului român. Fiind o hotărâre de instanţă ce face referire la obiectiv de investiţii în sarcina primăriei, fiind un contract de concesiune gestionat de două direcţii aflate în subordinea mea, adăugând că vorbim despre o dezvoltare urbanistică şi de o investiţie majoră, era normal ca eu să mă ocup de această relaţie cu FinCoGeRo. Executivul este obligat să pună în aplicare hotărâri ale Consiliului Local Municipal şi ale instanţelor de judecată.

Rep.: Referitor la trasarea graniţelor dintre Năvodari şi Constanţa, primarul Nicolae Matei a anunţat că nu s-a înţeles cu Primăria Constanţa şi se va apela la instanţă. Primăria Constanţa are documente care să arate că municipiul se întinde până la Hanul Piraţilor sau care este problema?

D.F.: Avem documente, fiecare parte îşi apără -fireşte- interesele patrimoniale. Este o procedură normală, absolut civilizată, nu căutaţi senzaţional unde nu este. Aş vrea să subliniez totuşi: relaţia cu Primăria Năvodari şi cu primarul Nicolae Matei este absolut normală şi funcţională. Dl. Matei este un bun gospodar, este amicul şi colegul meu de partid, este vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a PSD Constanţa propus de dl. Radu Mazăre.

Rep.: Dacă se ajunge în instanţă cu Primăria Năvodari, acest lucru nu pune probleme proiectului de lărgire a drumului Mamaia-Năvodari? Care este stadiul proiectului, în prezent, pe "bucăţica" ce revine Constanţei?

D.F.: Sub nici o formă nu vom stopa acest proiect, chiar şi cu un litigiu în instanţă drumul public este în afara oricărui pericol. Colaborez foarte bine cu colegii de la primăria Năvodari, cu cei din partea Zonei Metropolitane şi cu toţi cei ce sunt implicaţi în proiect alături de noi. Estimez începerea lucrărilor după încheierea sezonului estival 2011 şi menţionez că lider de proiect este primăria oraşului Năvodari.

Rep.: Aveţi intenţia sau v-aţi gândit să candidaţi pentru Primăria Constanţa în 2012 sau aşteptaţi să se "sature" de primărie Radu Mazăre?

D.F.: Trec peste înţepătura cu "săturatul" şi vă spun că eu i-am adresat în mod public invitaţia domnului Radu Mazăre de a candida în 2012, în cadrul Conferinţei Organizaţiei PSD Constanţa. Şi nu pentru a mă "remarca" şeful de partid - nu îmi stă în caracter -, ci pentru că sunt convins că va reuşi să finalizeze proiectele pentru care se luptă şi pentru care plăteşte cu preţul acestei continue "agresiuni" asupra domniei sale. Revenind la întrebare, nu este cazul şi nici nu sunt genul care să se autopropună pentru vreo funcţie. Dimpotrivă, iar colegii mei de partid ştiu acest lucru! Însă, dacă echipa PSD Constanţa îmi va propune vreodată să candidez, voi accepta această onoare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367