REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.9° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
22.9° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Dacă nu creștem prețul final al gazelor, furnizorii pot sista alimentarea către consumatorii casnici

Dacă nu creștem prețul final al gazelor, furnizorii pot sista alimentarea către consumatorii casnici

Replica API 6 octombrie 2017 | 00:00 196

Havrileț (ANRE):

Havrileț (ANRE):

Niculae Havrileț

Furnizorii de gaze ar putea sista alimentarea către consumatorii casnici în pragul iernii, dacă Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) nu le recunoaște costurile cu achiziția de pe bursă a gazelor, a declarat, miercuri, Niculae Havrileț, președintele ANRE, în cadrul unor declarații de presă, scrie Agerpres.

"În metodologia ANRE se precizează că, pentru a preîntâmpina prejudicii financiare în sarcina furnizorilor, atunci când prețurile cresc cu mai mult de 5% la achiziție, ajustarea se poate face și în timpul anului. Deci trebuie să luăm în calcul solicitarea furnizorilor, care este una corectă, pentru că ei asigură siguranța în aprovizionare pe perioada de iarnă. Dacă lor nu li se asigură un confort financiar și posibilitatea ca, începând cu sezonul rece, să perceapă facturi la prețul actual al gazului natural, ei nu au interesul să cumpere aceste gaze în avans și să înregistreze rezultate financiare negative, lucru care trebuie luat în considerare când vorbim de siguranța în aprovizionare pe timp de iarnă", a arătat oficialul ANRE.

Mai exact, Havrileț a explicat că, teoretic, furnizorii au posibilitatea de a sista alimentarea cu gaze pentru consumatorii casnici, pe care să îi trimită în piața liberă, dacă ANRE nu le recunoaște costurile de achiziție a gazelor.

"Noi verificăm ca prețul la care furnizorii achiziționează gazul să fie cel mai bun din piață, altfel nu îl recunoaștem. Însă, dacă prețul cel mai mic din piață nu este recunoscut în tarifele finale, furnizorul ar putea alege soluția să nu mai alimenteze consumatorii casnici și să îi trimită în piața liberă, motivând că, altfel, ar înregistra pierderi, ", a susținut președintele ANRE.

Potrivit acestuia, prețul gazelor pe bursă crescut, din aprilie până în prezent, de la 60 de lei pe MWh la 72 de lei pe MWh, ceea ce ar duce la o scumpire pentru consumatorii casnici de 8 lei pe lună în medie pentru gospodărie, respectiv 50-80 de lei pe an, la un consum mediu de 700-1.000 de metri cubi pe an.

Inițial, reprezentanții ANRE anunțaseră o scumpire a gazelor cu 6% în medie pentru consumatorii casnici pentru trimestrul al patrulea, însă au amânat calculele până după intrarea în vigoare a legii de aprobare a Ordonanței de Urgență 64/2016.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369