REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

"Daca nu se intervenea prompt si cisterna cadea, nu mai aveam pod la Cernavoda"

"Daca nu se intervenea prompt si cisterna cadea, nu mai aveam pod la Cernavoda"

Replica API 7 decembrie 2010 | 00:00 146

Colonelul Traian Oprea, seful ISU Dobrogea, despre interventiile dificile din acest an:

Colonelul Traian Oprea, seful ISU Dobrogea, despre interventiile dificile din acest an:

Pentru reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dobrogea" zilele de muncă nu seamănă unele cu altele şi nu se rezumă doar la 8 ore. Pompierii sunt mereu pe drumuri, mereu în alertă, fără să ştie unde vor fi a doua zi şi la ce oră se vor întoarce acasă sau dacă se vor întoarce. Cu toate lipsurile în ceea ce priveşte dotarea, militarii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Dobrogea" au reuşit să aibă intervenţii prin care au salvat sute de vieţi omeneşti, dar şi bunuri materiale. Pentru anul care vine, reprezentanţii de la ISU "Dobrogea" îşi doresc să-şi facă în continuare misiunea, iar lumea să aibă încredere în ei.

Replica: Ţinând cont de faptul că ne apropiem de sfârşitul anului 2010 cum caracterizaţi acest an? Comparativ cu anii precedenţi, a fost mai dificil?

Colonelul Traian Oprea: Din anumite puncte de vedere a fost un an dificil, din alte puncte de vedere putem spune că a fost un an bun în comparaţie cu 2009. Şi când fac această afirmaţie mă refer la faptul că, din punct de vedere financiar şi logistic, a fost mai greu, pentru că la noi s-a resimţit criza economică. Anul 2010 a fost mai bun ca anul 2009 din punctul de vedere al intervenţiilor, adică a scăzut numărul de incendii şi arderi necontrolate, precum şi numărul victimelor. De asemenea, au fost realizate o serie de proiecte cu finanţare externă, prin Consiliul Judeţean. Vorbim aici de programul operaţional regional. S-a constituit asociaţia de Sud-Est cu cele cinci judeţe vecine şi sperăm ca la începutul anului 2011 să primim nişte autoutilitare noi. Mai avem un proiect pe axa 3.3 transfrontalieră cu Bulgaria, în cadrul căruia vom amenaja o subunitate la Băneasa, pe care o vom dota cu un elicopter SMURD. De asemenea, un alt program care va fi inaugurat în ajun de Moş Crăciun este finalizarea sistemului de încălzire centrală şi gaze a sediului Inspectoratului de pe bulevardul Mircea. Investiţia a fost posibilă cu ajutorul banilor de la Consiliul Judeţean.

Rep.: Care au fost cele mai grave cazuri cu care v-aţi confruntat în 2010?

Colonelul Traian Oprea: Cele mai grave evenimente au fost cele de la Petromidia, cisterna încărcată cu benzină de extracţie cu toluen care a fost implicată într-un accident rutier şi accidentul cu cisterna plină cu azotat de amoniu de la ecluza de la Cernavodă. Fiecare eveniment are gradul său de dificultate. Dar în cazul evenimentelor enumerate mai sus, dacă nu se acţiona prompt şi rapid cu implicarea celorlalte structuri: poliţie rutieră, drumuri naţionale şi judeţene, aceste evenimente puteau deveni adevărate tragedii. Dacă cisterna cădea de pe pod, acum vorbeam că a fost odată un pod la Cernavodă - vă amintiţi cazul de la Mihăileşti. Sau accidentul rutier de la Satul Nou, în care a fost implicată o cisternă încărcată cu 30 de tone cu benzină de extracţie cu toluen pentru aeroportul Kogălniceanu. Dacă nu se intervenea la timp, acea cisternă se putea transforma într-o bombă. Să nu uităm şi accidentul rutier de la Lumina pe şoseaua Tulcei, când un microbuz cu persoane a intrat într-un tir.

Rep.: Cu ce probleme se confruntă la ora actuală instituţia pe care o conduceţi?

Colonelul Traian Oprea: Anul acesta am resimţit criza atât financiar, cât şi logistic. Dar cu sprijinul instituţiilor judeţene am reuşit să trecem mai uşor anul. La capitolul dotare cu autospeciale, la ora actuală, avem 56 de maşini, dar ele au grad de exploatare depăşit, adică bune de casare. Şi asta implică un volum mare de fonduri pentru întreţinerea lor şi eforturi umane, deoarece trebuie reparate. Dar având un personal bine pregătit, reuşim să le ţinem în stare operativă, dar sunt maşini care nu mai pot fi comparate cu cele noi, în ceea ce priveşte performanţele şi timpul de deplasare.

Rep.: În ultimul timp se speculează producerea unui seism de magnitudine mare în România. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă este pregătit să intervină?

Colonelul Traian Oprea: În cazul unui asemenea eveniment, noi colaborăm cu mai multe instituţii: Prefectura, Consiliul Judeţean şi toate cele care sunt incluse în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Avem şi un plan de cooperare în caz de calamităţi naturale, în cadrul căruia toate instituţiile abilitate ştiu ce au de făcut. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă monitorizează acest plan. Noi colaborăm cu operatori economici care au utilaje mari, macarale de tonaj mare, picamere şi care îşi aduc întreaga contribuţie pentru înlăturarea cât mai rapidă a unor posibile urmări.

Rep.: Reducerile salariale i-au determinat pe angajaţii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă să părăsească sistemul?

Colonelul Traian Oprea: Avem plecate vreo 10-11 cadre, dar nici unul nu a motivat salariul. Unii s-au căsătorit, alţii au plecat din motive persoanale. Nu neg însă că unul dintre motive ar putea fi şi salariul, pentru că şi noi am simţit această reducere. La ora actuală în cadrul Inspectoratului activează peste 1.000 de persoane, cu toate că am avea nevoie de 1.500. Adică etapa a treia de profesionalizare, care nu a mai avut loc.

Rep.: Ce calităţi ar trebui să aibă un angajat de la ISU?

Colonelul Traian Oprea: Calităţile sunt destule, în primul rând trebuie să aibă o bună pregătire de specialitate, fizică şi cea mai importantă ar fi dragostea pentru această meserie. Dacă nu ai pasiune pentru a exercita meseria de pompier, nu este simplu să faci parte din echipa ISU, pentru că noi participăm la intervenţii de tot felul: de la salvarea de animale până la intervenţii cu risc major pentru viaţa angajaţilor noştri. O altă calitate ar fi profesionalismul, să ştie foarte bine ce trebuie să facă pe postul pe care este angajat şi să nu le lipsească curajul, să le placă ceea ce fac.

Rep.: Dacă ar fi să o luaţi de la capăt, ce meserie aţi alege?

Colonelul Traian Oprea: Eu lucrez în cadrul Inspectoratului de 35 de ani. Dacă ar fi să o iau de la capăt tot această meserie aş alege, pentru că o fac cu pasiune şi dăruire. În meseria noastră trebuie să fii loial. Cel care vânează doar venituri şi avantaje de la noi, nu va trece cu brio testul de angajare în cadrul instituţiei noastre.

Rep.: Ce vă propuneţi pentru 2011?

Colonelul Traian Oprea: Pentru 2011 îmi doresc să fim sănătoşi. Iar în ceea ce priveşte instituţia pe care o reprezint, sper să terminăm toate proiectele. Să ne facem datoria şi îi asigurăm pe constănţeni că vom fi la datorie 24 de ore din 24. Cu toate lipsurile şi neajunsurile, vom face în aşa fel încât toate situaţiile de urgenţă să aibă consecinţe minime.

Rep.: Ce le doriţi constănţenilor?

Colonelul Traian Oprea: În primul rând sănătate. Un an nou mai bun şi Dumnezeu să-i ferească de situaţii de urgenţă şi să-i păzească de incendii. La mulţi ani!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614