REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

„Dacă nu-ți retragi plângerea pentru FURT, vor apărea poze indecente cu fiica ta”

„Dacă nu-ți retragi plângerea pentru FURT, vor apărea poze indecente cu fiica ta”

Replica API 19 iunie 2021 | 16:43 8448

Maricica Gabriela Mantu a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat şi şantaj. Aceasta este acuzată că, după ce a furat din casa victimei o sumă de bani, a ameninţat-o că dacă nu renunţă la plângerea penală va posta poze și filmulețe cu fiica persoanei vătămate, surprinsă în ipostaze indecente și dezbrăcată. Inculpata a fost condamnată iniţial la 1 an şi şase luni de închisoare cu suspendare însă în urma apelului, pedeapsa a fost majorată.

Cum s-au petrecut faptele

În ziua incidentului, inculpata s-a deplasat la magazinul administrat de victimă, unde a făcut unele cumpărături şi a băut o cafea. După ce a aflat de la soţul persoanei păgubite că nu este nimeni la domiciliul acesteia, inculpata s-a deplasat acasă la victimă de unde a furat suma de 300 lei. Ajunsă acasă, victima, observând ușa de la corpul principal deschisă, l-a contactat pe nepotul său, căruia i-a solicitat să vină la locuința sa, iar împreună cu acesta au pătruns în casă, unde a observat lipsa sumei de 300 (trei sute) lei, aflați pe un corp de mobilier precum și a sumei de 900 lei și a unor bijuterii din aur ale sale și ale fiicei sale, sesizând totodată și organele de politie despre cele întâmplate. La câteva zile după fapta comisă, Maricica Gabriela Mantu, s-a deplasat la magazinul administrat de persoana vătămată unde, profitând de neatenția persoanei care se afla în acel moment în magazin, a plasat între lăzile de pâine o coală de hârtie nesemnată, pe care erau scrise amenințări cu litere de mână și de tipar, amenințări prin care se solicita victimei să renunțe la plângerea penală privind sustragerea unei sume de bani și bunuri, sau, în caz contrar, vor fi postate poze și filmulețe cu fiica persoanei vătămate, surprinsă în ipostaze indecente și dezbrăcată.

Inculpata a picat testul poligraf

În urma unei expertize criminalistice s-a dovedit că scrisul de pe biletul de ameninţare era al inculpatei, iar, mai mult decât atât, aceasta a picat testul poligraf la care a fost supusă.

Ce a spus instanţa

Pentru infracțiunea de șantaj, prima instanță a aplicat o pedeapsă de 1 an închisoare, în condițiile în care minimul special redus potrivit art. 396 alin. 10 Cod procedură penală este de 8 luni închisoare, ceea ce caracterizează un regim sancționator blând. Având în vedere că infracțiunea de șantaj a fost comisă pentru a determina victima să renunțe la acuzația de furt calificat la adresa inculpatei, amenințarea constând în postarea pe rețelele de socializare a unor fotografii compromițătoare ale fiicei persoanei vătămate, elemente care exprimă un grad mediu de pericol social al faptei, curtea apreciază că nu se impune reducerea pedepsei pentru infracțiunea de șantaj. Inculpata a comis o altă infracțiune, în încercarea de a evita tragerea la răspundere penală pentru infracțiunea de furt calificat, conduita ce imprimă un grad de pericol social al faptei care justifică aplicarea pedepsei de 1 an închisoare. Conduita sinceră a inculpatei, lipsa antecedentelor penale au fost valorificate de prima instanță, prin aplicarea unei pedepse apropiată de minimul special, pentru infracțiunea de șantaj, astfel că nu este oportună o reducere a pedepsei. În urma apelului, instanţa a decis majorarea pedepsei la 1 an şi 8 luni de închisoare cu suspendare. Sentinţa a fost dată pe 15 iunie şi este definitivă.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cu suspendare. Pacat.
16
1

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920