REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.1° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Dacă valoarea colesterolului e mare, ai voie să mănânci lactate, ouă, brânză și carne?

Dacă valoarea colesterolului e mare, ai voie să mănânci lactate, ouă, brânză și carne?

Replica API 25 ianuarie 2022 | 00:00 918

În cazul în care nu ești sigur dacă ouăle, carnea și produsele lactate sunt dăunătoare în cazul tău, pentru că ai valoarea colesterolului prea mare, astăzi îți vom răspunde la întrebările pe care le ai în ceea ce privește alimentația, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Ai fost recent diagnosticat cu hipercolesterolemie (valoarea colesterolului este prea mare). Acum probabil că te întrebi dacă ar trebui să elimini complet din alimentația ta ouăle, brânză, carnea și produsele lactate. Răspunsul specialiștilor: nu neapărat.

Reducerea cantității de grăsimi nesănătoase pe care le consumi la masă este vitală pentru a scădea valoarea colesterolului, dar nu trebuie să scapi complet de carne, ouă și de produsele lactate pentru a avea un regim alimentar mai "prietenos". Poți include aceste alimente în dietă ta dacă respecți câteva reguli simple:

să ții cont de modul în care prepari aceste alimente

să ții cont de cât de des le mănânci

să ții cont de cât de des le înlocuiești cu variante mai sănătoase.

Potrivit Asociației Americane a Inimii, aproximativ 75% din colesterol este produs în mod natural în organismul nostru, iar restul de 25% este derivat din alimentele pe care le mâncăm. Oricine poate avea colesterolul ridicat – chiar dacă sunteți tânăr, slab, mâncați bine și faceți exerciții fizice. Asta pentru că colesterolul ridicat poate fi cauzat de diferite lucruri. Poate fi cauzată de un stil de viață nesănătos, dar poate fi și o moștenire genetică numită dislipidemie familială.

Astfel, colesterolul devine un pericol pentru sănătatea noastră când o cantitate prea mare este prezența în sânge. Un factor care contribuie la colesterolul LDL prea mare este faptul că oamenii mănâncă în mod constant alimente bogate în grăsimi săturate, în grăsimi trans, în colesterol. Reține, deci, că acesta este prezent doar în produsele de origine animală, printre care carnea și produsele lactate care nu sunt degresate în totalitate, carnea de pasăre etc.

Ouăle - prieten sau dușman pentru cei cu hipercolesterolemie?

Până nu demult, se credea că ouăle nu sunt indicate când vine vorba despre colesterolul crescut, însă numeroase studii arată că ouăle nu sunt dăunătoare. Potrivit specialiștilor americani, ouăle sunt bogate în antioxidanți, proteine și nutrienți. Ele sunt un aliment foarte bogat, de care nu trebuie să ne ferim. Un studiu din 2011* a arătat că un consum regulat de ouă poate fi asociat cu un risc redus de boală cardiovasculară și un risc redus de cancer, datorită conținutului bogat de antioxidanți. Mai multe studii au arătat și că ouăle pot să ajute la scăderea tensiunii arteriale.

Dar ce ne spun studiile despre asocierea dintre ouă și colesterol? Important este să consumi ouă cu moderație (mai puțin de 4-6 ouă pe săptămâna). Această cantitate ar putea fi o opțiune pentru pacienții cu hipercolesterolemie. O cercetare din 2012** acoperă mai multe studii care au arătat că nu s-a observat că indivizii care consumă cu moderație ouă ar avea creșteri ale nivelului de colesterol, în comparație cu persoanele care au eliminat în totalitate ouăle din dietă. Reține: secretul este moderația, așa că întreabă-ți medicul câte ouă ai voie să consumi într-o săptămâna.

Carnea roșie - o elimini complet sau o mănânci mai rar?

Când creezi un plan alimentar menit să te ajute să îți menții nivelul colesterolului în limitele considerate normale, asta nu înseamnă că trebuie să elimini în totalitate carnea. Unele tipuri de carne sunt bogate în grăsimi săturate, însă ai și unele opțiuni de carne mai slabă. Poți să incluzi, deci, carnea în regimul tău alimentar, doar că acest lucru depinde de tipul de carne pe care îl alegi și de modul în care prepari acest aliment.

Recomandarea medicilor nutriționiști este să alegi segmente mai slabe de carne și porții mai mici. Iată câteva exemple:

carne slabă de vită

bucăți de carne de porc slabă, mușchiuleț de porc (fără grăsime)

carne de miel: segmente de pe pulpă

mușchiuleț rotund de vită, carne de vită tocată, care să fie în proporție de peste 90% carne macră, deci fără grăsimi.

pieptul de pui sau de curcan fără piele

Evitați carnea foarte procesată (slănină, șuncă, mezeluri, crenvuști, cârnați).

Produsele lactate și brânză, doar dacă sunt degresate

Consumul de produse lactate are multe beneficii pentru sănătatea noastră, mai ales că acestea au un conținut bogat de calciu, potasiu și vitamina D.

Faptul că ajungem să consumăm produse lactate nedegresate (bogate în grăsimi) poate avea un efect nedorit în ceea ce privește starea noastră de sănătate, pentru că acestea cresc valoarea colesterolului LDL ("rău"). Produsele lactate sunt bogate în grăsimi săturate și în colesterol, așa că este indicat să le înlocuieșți cu opțiuni cât mai sărace în grăsimi (care sunt mai sănătoase):

lapte cu 1% grăsime sau lapte degresat

brânzeturi cu un conținut redus de grăsime: brânză cottage, mozzarella parțial degresata, ricotta

iaurt degresat sau cu un procent mic de grăsime congelat

iaurt simplu cu un procent mic de grăsime.

Reține: ai voie să mănânci mai mult peste gras (somon, păstrăv și hering), pentru că acesta are un conținut mare de acizi grași esențiali Omega 3.

Colesterolul din sângele tău provine, așadar, din două surse: alimentele pe care le consumi și ficatul. Ficatul tău produce tot colesterolul de care organismul tău are nevoie. Colesterolul și alte grăsimi sunt transportate în fluxul sanguin sub formă de particule sferice numite lipoproteine.

Boala hepatică provoacă leziuni ale ficatului, ceea ce poate însemna că acesta nu este capabil să funcționeze la fel de bine. Una dintre funcțiile ficatului este de a descompune colesterolul. Dacă ficatul nu funcționează corespunzător, poate cauza acumularea de colesterol în organism deci în cazul în care ai valori mari, este importantă și investigarea funcțiilor hepatice și unele probe imagistice, precum ecografia și fibroscanul. Alți factori, cum ar fi diabetul și hipotiroidismul, vă pot crește, de asemenea, colesterolul din sânge. Dietele bogate în zahăr fac ficatul să sintetizeze mai mult colesterol „rău” LDL (lipoproteine ​​cu densitate joasă). O dietă cu zahăr scade colesterolul „bun” HDL (lipoproteine ​​de înaltă densitate). Excesul de zahăr crește profund trigliceridele.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614